Een ebook bibliotheek aanleggen

library_by_vladstudio-d5mfjau

library_by_vladstudio

Village Green Network het netwerk waarbij ik aangesloten ben als ‘real food blogger‘ brengt ieder seizoen een bundel e-books uit. Zo kun je deze week de End of Summer E-book bundle kopen van maar liefst 30 e-books voor nog net geen €1 per stuk!

Al die bundels van e-books bij elkaar vormen gauw een hele verzameling die je vrij eenvoudig kunt organiseren op je computer. Zo heb je straks je eigen bibliotheek in huis en kun je genieten van de voordelen van e-books, want voor mij hebben e-books vele voordelen boven echte gedrukte boeken:

  • Ze zijn meestal een stuk goedkoper.
  • Ze kosten geen papier en drukinkt, tenzij je ze natuurlijk uit gaat printen zelf.
  • Ze nemen geen fysieke ruimte in.
  • Je kunt ze makkelijk opslaan en meenemen; je steekt zo een hele bibliotheek in je tas.
  • De links in de e-books zijn aanklikbaar, je hoeft dus geen webadressen over te typen.
  • Je kunt makkelijker zoeken zonder een inhoudsopgave of index door te spitten.

Als je net als ik bent, heb je op je computer al overal en nergens gedownloade boeken staan, op je bureaublad, in de download map en is het dus een rommeltje en kun je moeilijk terugvinden wat je nodig hebt, als je eens iets zoekt.

Daar heb ik gelukkig iets op gevonden!

Natuurlijk kun je handmatig een ebook bibliotheek aanleggen door alles in mappen te verdelen en dat werkt wel als je je boeken alleen op je desktop of laptop hebt en daar ook leest. Ik lees echter ook graag in bed of in de trein of waar dan ook en dan is het handig als je ook bij je boeken kunt op je tablet of mobiel.

Nu ben ik zelf altijd opzoek naar handige programma’s voor van alles en nog wat zowel op de desktop als op mijn mobiel en dus zocht ik ook naar een programma waarmee ik mijn eigen e-books bibliotheek kon aanleggen en organiseren en dat heb ik gevonden: Calibre!

Nu heb ik alles wat ik nodig heb, want een tuin had ik ook al :-)

Wanneer je een tuin hebt en een bibliotheek, heb je alles wat je nodig hebt, CiceroHet mooie is dat dit gratis programma er zowel voor de Mac als voor Windows is. Ik vond nog een ander programma dat er alleen voor de Mac is. Wel veel mooier, want met typische Mac-looks, maar een stuk beperkter. Ik weet niet of je daarmee bijvoorbeeld ook je boeken op je tablet of mobiel kunt bereiken.

Calibre is een erg handig programma waarmee je gemakkelijk al je e-books kunt organiseren. Ook erg handig er van is dat het verschillende e-book formaten kan converteren naar een formaat dat voor jou handig is. Ook synchroniseert het met jouw e-book reader apparaten.

Het heeft een ingebouwde webserver, zodat je vanaf alle computers waar dan ook jouw e-book bibliotheek kunt raadplegen. Op mijn Samsung mobiel (helaas, bezit deze Apple fan nog geen iPhone…) heb ik een app Calibre Companion en dat samen met een goede e-reader app werkt prima voor mij om mijn boeken op mijn mobiel te kunnen lezen.

Calibre Companion is er alleen voor Android, maar voor de iPhone en iPad werkt Calibre prima samen met Stanza en iBooks naar het schijnt. Hier en hier lees je er meer over in het Engels.

Iedere keer nu als ik e-books download of bijvoorbeeld het nieuwe Smultuin e-magazine binnen heb, sleep ik dit meteen naar Calibre en zo heb ik alles op een plek en toch bereikbaar vanaf andere computers en mijn mobiel. Natuurlijk heb ik ook verschillende back-ups gemaakt van mijn waardevolle bibliotheek vol informatie!

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *