Je kon het vorige week al lezen, in mijn blogpost met het recept voor gekiemde chili-limoenamandelen. Ik schreef daar dat ik je deze week het recept zou geven hoe je bruine amandelen van hun vliesjes kunt ontdoen door ze te blancheren.
Té Simpel, Eigenlijk
Zo simpel, dat het nauwelijks een recept te noemen is, meer een korte instructie. Bijna té eenvoudig, vond ik, voor een heel blog…
Toch zul je maar net een recept tegenkomen dat vraagt om witte amandelen en je hebt alleen een zak bruine in huis…
Of je probeert zo goedkoop mogelijk aan je amandelen te komen.
Of je wilt er zeker van zijn dat ze nog zullen kiemen, bruine, niet geroosterde amandelen zijn immers nog rauw.
Of je vindt het leuk om gewoon eens te proberen.
Of je hebt niks te doen en kunt wel een soort bezigheidstherapie gebruiken (want eerlijk is eerlijk, het is wel even een klusje…).
Redenen genoeg dus, zou ik zo zeggen! En hoewel overduidelijk en super simpel, je moet het wél even weten, hoe dat moet. Dus vandaar vandaag:
amandelen blancheren en van hun vliesjes ontdoen.
To Soak or Not to Soak
Er wordt soms gezegd dat het niet nodig is witte amandelen te weken. Het fytinezuur dat afbreekt door het weken, zit namelijk in het vliesje.
Noten weken doe je echter niet alleen om het fytinezuur kwijt te raken.
In de noten zelf zitten enzymremmers die de vertering bemoeilijken. Door noten in zoutwater te weken, worden deze afgebroken. Je kunt ze dan vaak beter verdragen. Er zijn mensen die altijd buikpijn krijgen van het eten van (veel) noten, maar niet van geweekte noten.
Om die reden week ik ze toch liever eerst voor het blancheren. Nu is het zo dat witte amandelen uit de winkel, ondanks dat ze geblancheerd zijn, toch vaak nog wel willen kiemen. Ik neem liever het zekere voor het onzekere en week ze voor het blancheren.
En altijd leuk om te weten natuurlijk: de amandelen zijn nu bij gezondenotenkopen.nl met 15% korting verkrijgbaar!
- amandelen bruine (duh)
- water gefilterd
- Keltisch zeezout ongeveer een el. op een pond amandelen
- Doe de amandelen in een kom met het zout en giet er zoveel lauw water op tot ze ruim onderstaan. Laat ze zo'n 10 uur weken op een warme plek.
- Giet de amandelen af in een vergiet. Eventueel kun je ze nog een dagje laten staan om te laten kiemen, als dat nog niet gebeurd is.
- Kook een ruime hoeveelheid water en zet de amandelen met het vergiet in een kom waar het vergiet helemaal inpast.
- Giet het kokende water snel over de amandelen en laat ze niet langer dan 1 minuut in het water staan.
- Til het vergiet uit de kom en spoel de amandelen af met ruim koud water. Je hebt ze nu geblancheerd.
- Nu kun je heel makkelijk het vliesje eraf schuiven. Kinderen vinden dit vaak nog leuk ook om te doen, daar maak je dus dankbaar gebruik van 🙂
- Nu kun je ze gebruiken om er bijvoorbeeld amandelmelk van te maken, maar je kunt ze ook eerst drogen in een droogoven voor later gebruik.
Dag Iris,
Ik ben blij dat ik jouw website gezien heb. Het is leerrijk!
Ik maak nu amandeldrank voor mijn zoon en dus koop ik gewoon bio geblancheerde amandelnoten. Is het even goed als zelf geblancheerd?
Ik wist niet dat je ook zout moet doen bij blancheren. Volgende keer ga ik dat doen.
Is het belangrijk om de weektijd te respecteren? Zoals bij amandelen is het 10 uren. Komen er giftige stoffen als je het nog wat langer weekt?
Alvast bedankt!
Dank je Jeri, leuk om te horen!
Het zout is er om de enzymremmers te deactiveren. In dit artikel lees je wat meer over het weken van noten en zaden: http://www.devoedzamekeuken.nl/stap11_noten_en_zaden/
Langer weken is geen probleem, ik zou het ook weer niet te lang doen, of anders in ieder geval het weekwater verversen na een uur of 10.
Hi Iris,
Thanks voor het super interessante artikel. Van het zout wist ik ook niet, weer wat geleerd haha. Bij mij is alles gelukt (moet ook wel, want het is zo makkelijk), maar nu zit ik met de vellen over. Ik vraag mij of of je die vellen nog voor iets anders kan gebruiken? Hoe meer je kan gebruiken van je ingrediënten hoe beter, lijkt mij 🙂
Hmm, ik denk dat je die het beste toch weggooit. Juist in de velletjes zitten veel anti-nutriënten