Het is druk achter de schermen van de Voedzame Keuken. Van alles is er gaande aan ontwikkelingen, veranderingen, nieuwe inzichten en nieuwe plannen. Dat tezamen met defecte computers en harde schijven met backups maakt dat het op het blog allemaal een stuk rustiger is nu. Ik kan nu eenmaal niet álles (wie wel?).
Om die redenen (en nog meer), zul je het de komende tijd moeten doen met een sporadische blogpost. Het is even niet anders…
Zie het maar als dat ik me aan het voorbereiden ben. Zo kan ik jou straks nog beter ondersteunen op weg naar een gezond en vitaal leven!
Buikgevoel
Een belangrijk deel van de ontwikkelingen en veranderingen heeft te maken met wat ik in mijn review over het boek (H)erken je Honger al schreef. Over de vader van de ziekte, als voeding de moeder is. En over dat het geen toeval kan zijn dat er boeken op mijn pad komen die daaraan linken! Buikgevoel van Suzanne Bos is weer zo’n boek!
Niet een boek over de vader van ziekten per se, maar wel over het belang van het leren luisteren naar je gut feelings, buikgevoel dus letterlijk.
Suzanne zegt:
Ik hoop dat ik met dit boek mensen aan het denken heb gezet, zodat ze niet te veel denken (en vooral niet doemdenken!), maar vertrouwen hebben in hun buik en leven vanuit hun hart. De kunst van het buikgevoel is dat je al die prikkels die uit je darmen komen, hoe naar ze soms ook zijn, als het ware begeleidt. Het gevoel van stress, angst, paniek en pijn krijgt zo een andere dimensie. Je leert jezelf en je darmen kennen. Zo heb je een voorsprong op je klachten, je wordt mentaal sterk en kunt met minder fysieke kracht toe. Ik weet nu wat er achter de schermen gebeurt; dat ook als je niet gespannen bent, de darmen dat wel kunnen zijn, gewoonweg omdat ze hebben ‘onthouden’ wat er in de loop van je leven is gebeurd.[…]
Niemand weet alles, ook de meest gespecialiseerde arts niet. Als je naar je lichaam leert luisteren en je buik leert aanvoelen, dan kun je leven op de manier die jou het beste ligt en die jou het meeste brengt.
En dat is nou precies waar ik me de laatste tijd steeds meer mee bezig houd: wat geeft het lichaam aan, wat wil het zeggen? We zijn zo vaak geneigd die signalen compleet te negeren.
Opgeslagen Trauma
Heel mooi ook in dit citaat vind ik het stukje over onthouden van wat er in je leven is gebeurd. In een ander blog zal ik daar nog op terugkomen, want dat valt buiten deze review, maar heeft mijns inziens alles te maken met inslagen oftewel trauma dat ligt opgeslagen in je fysieke lichaam.
Ze zegt:
Lichamelijke klachten leren je iets, ze willen je iets vertellen. Luister ernaar en voel. Laat alle gevoelens en gedachten toe en probeer niet meteen met een oplossing te komen. Die oplossing komt vanzelf wanneer de tijd rijp is, wanneer je weet wat je gevoel je vertelt.
Prachtig toch? En zo passend bij waar ik zelf momenteel ook mee bezig ben, namelijk traumaverwerking door middel van o.a. somatic experience. Want wat me inmiddels wel duidelijk is, is dat trauma en opgebouwde stress in het lichaam de vaders zijn van vele ziektes.
Praktisch, Inspirerend en Leest als een Trein
Het bijzondere van dit boek vind ik dat het aan de ene kant heel praktisch is, vooral voor mensen met darmaandoeningen kan het enorm nuttig zijn. Ze beschrijft wat je allemaal te wachten staat bij de verschillende onderzoeken, wat ze doen in het ziekenhuis, wat er kan gebeuren, hoe je je kunt voorbereiden etc. Ook vertelt ze over de darm als tweede brein, de darmflora en probiotica.
Als lezer van de Voedzame Keuken zul je bij sommige van haar opmerkingen over voeding waarschijnlijk wel je wenkbrauwen fronzen, zoals de (standaard) opmerking over roodvlees en hier en daar over vetten. Desalniettemin komen er een paar belangrijke zaken aanbod, zoals low FODMAP en ook het probleem dat mensen met histamine kunnen hebben. En ook de pro- en prebiotica ontbreken niet. Dat je juist ook op vezels sterk kunt reageren of dat veel fruit niet per se altijd goed is.
Haar devies is dan ook dat je vooral moet luisteren naar je lichaam (wederom)! Er is niet één dieet voor een grote groep mensen.
Een Aanrader!
Al deze praktische informatie wordt afgewisseld met haar persoonlijke verhaal en ervaringen. Hierdoor leest het boek geweldig makkelijk weg, bijna als een roman! En het is ook zeker niet alleen bedoeld voor mensen met (ernstige) darmklachten. Iedereen (met of zonder dikke darm) die gezonder wil leven kan er wat aan hebben!
Servus, lieve… ehm… hoe heet je ook weer 😂 Ik moet eerlijk zeggen – heb zo lang niets van je gelezen dat ik je naam kwijt ben. Niettemin staat een deel van hetgeen ik bij je gelezen heb me nog best helder voor ogen – vooral je strijd. Respect. Oprecht. En je fijne schrijfstijl, je liefdevolle, vriendelijke aard.
– … en nog dank! voor je informatie, destijds, over thuisonderwijs…! Ik hoop dat het jullie goed gaat! Moge het jullie goed gaan…!
En:
– ik wil je even iets aanraden. Mocht je er nooit van gehoord hebben…
Vanuit een berg ervaring (ik eet al 51 jaar),
vanuit door de jaren heen opgedane kennis en inzicht (een biginner op de weg, maar dat wel al heeeel lang -😊)
vanuit steeds helderder en dieper snappen
en.met heel mijn 💚 (ook voor de dieren!)
… wil ik je aanraden om eens naar het werk van Dr. Robert Morse te kijken en luisteren.
Ongelooflijk voor velen – maar helemaal waar.
Go. Raw. Vegan.
Fruit en kruiden – het aller, alleredelste en gezondmakendste wat we op aarde hebben. En je wordt kerngezond. Heus.
Er is een facebookgroep die ik je erg kan aanbevelen, waar 15000 mensen elkaar in opperste harmonie helpen met detoxen (“Fans of Dr.Morse”). Ik had het niet voor mogelijk gehouden.
Ik bevind me zelf pas sinds best kort, een week, op het pad van detox (en het is een heel avontuur…) – tenminste: het overgaan op puur fruit. (En ben alweer drie dagen aant steggelen, maar dat mag 😊) In bredere zin ben ik al jaren mijn lichaam aan het opschonen, in allemaal kleine stapjes. Rauwer en rauwer – puurder en zuiverder. En het werkt geweldig.
Enfin – dat. Aan jou, aan ieder die gezond wil worden en gif (parasieten…!) uit dr lijf wil werken – van ganser 💚e aanbevolen dus.
Iris…? Toch 😂😂😂
Heb een hele fijne avond!
‘Das Brot ernährt uns nicht
Was uns im Brote speist
Ist Gottes ew’ges Wort
Ist Leben umd ist Geist’ (Angelus Silesius, zestienzoveel)
Vrij vertaald: het zijn de etherkrachten, het is de vijfde essentie waarmee wij ons voeden – het licht, in feite. Niet de stofjes. En dat ga je merken als je veganistisch gaat eten. Enfin. Dank voor je aandacht.
Ik wens je een heerlijke en gezegende decembermaand vol binnenwarmte
Liefs
Aryan
Sorry dat ik zo vreselijk laat pas reageer. Ik loop weer eens hopeloos achter met mijn mail en reacties op het blog…
Dank je voor je lieve bericht en je complimenten en opbeurende woorden! Het gaat met mij lichamelijk eigenlijk heel goed momenteel. Er zijn nu andere zaken waar ik mee zit, maar daarover later in een andere blogpost meer.
Het vegetarische dieet en zeker vegan en raw is niets voor mij. Wil daar verder geen discussie over voeren, een ieder moet eten waar hij of zij zich goed bij voelt. Voor mij is dat zeker niet raw (te koud in de winter o.a.), niet vega en zelfs niet vegetarisch. Dat laatste heb ik geprobeerd ooit, maar ik mis teveel voedingsstoffen dan. Ik voel me vele malen beter als ik wel vlees en vis eet.
Maar super dat jij iets gevonden hebt dat voor jou werkt en goed voelt! Hopelijk ook voor de lange termijn, maar de tijd zal het leren!
Warme groet!
Dit is fantastisch! 🙂