De Voedzame Keuken

van Vulling naar Voeding

  • Nieuw hier?
  • Blog
  • Recepten
  • Contact
  • Webshop
Home ---> Reviews & Verslagen ---> De Mooie Voedselmachine ~ een Review

De Mooie Voedselmachine ~ een Review

Last Updated on maart 3, 2016 by Iris Maier 3 Comments

Facebook30
Pinterest0
Twitter0
Google+1
LinkedIn1

De Mooie Voedsel MachineToen ik enkele maanden geleden het persbericht ontving van de Nederlandse uitgave van het boek Darm mit Charme, De Mooie Voedselmachine, was ik meteen enthousiast!

De schrijfster, de jonge, Duitse Geneeskunde studente Giulia Enders (1990) deelt met mij eenzelfde interesse, een passie zou je het wel kunnen noemen: een mateloze interesse in het spijsverteringskanaal. Daar waar volgens Hippocrates alle ziektes beginnen of zoals ook wel gezegd: “Wat dan ook de vader van de ziekte is, de moeder is altijd een verkeerde voeding”

 

Volgens Giulia zijn de darmen een onderschat orgaan, ze zegt:

Als je lekker in je vel wilt zitten, gezond oud wilt worden en gelukkiger wilt leven, moet je goed voor je darmen zorgen. Die zijn de belangrijkste adviseur van ons brein. Een verkeerde balans in je darmflora kan zelfs samenhangen met overgewicht, depressie, alzheimer en allergieën.

Dat klinkt bekend! Het GAPS-dieet gaat daar ook over natuurlijk. GAPS staat immers voor Gut And Psychology Syndrome, oftewel hoe een invloed onze darmen en de darmflora hebben op onze psychologie, ons brein dus.

 

Leerzaam maar Toegankelijk

Ik las het boek bijna in één ruk uit, maar het staat zo bomvol informatie dat ik het inmiddels een tweede keer aan het lezen ben en ik denk zomaar dat er ook wel een derde keer gaat komen!

De Mooie Voedselmachine is super leerzaam, maar zonder droog of saai te zijn, integendeel. Het is zeer toegankelijk geschreven, helder, beeldend en met humor. Grapjes worden moeiteloos afgewisseld met recente wetenschappelijke inzichten en feiten worden onderscheiden van fabels. Hier en daar geeft ze praktische tips, maar je wordt ook aan het denken gezet.

 

De Hele Spijsvertering wordt behandeld

Werkelijk alles dat met de spijsvertering te maken heeft, wordt besproken. Het begint met “hoe poep je eigenlijk?” Heb jij je dat wel eens afgevraagd? Ze legt uit hoe je nou eigenlijk op een toilet moeten gaan zitten om goed te kunnen poepen (gehurkt), hoe goede ontlasting eruit zou moeten zien (daarover schrijf ik nog eens een blogpost).

Welke weg een taartje (of ieder ander voedingsmiddel) aflegt, wat het daar allemaal tegenkomt en wat de functies zijn van al dat wat het tegenkomt.
Wat er gebeurt als eten de verkeerde kant op wordt geduwd en je dus moet overgeven en waarom.

Over allergieën en intoleranties zoals voor gluten, lactose en fructose en over vervelende problemen als verstopping of brandend maagzuur.

 

De Darmen, ons Tweede Brein

Vervolgens komt er een deel dat allemaal nieuwe inzichten deelt over hoe de darmen de hersenen beïnvloeden en een heldere uitleg waarom de darmen ook wel gezien kunnen worden als ons tweede brein, het grootste sensorische orgaan dat we bezitten met een zeer uitgebreid zenuwstelsel, ook wel de darmhersenen genoemd.

Wat de wetenschap nu allemaal net begint te ontdekken, weten we ergens allang: We doen het niet voor niets van angst in onze broek, slikken we teleurstellingen weg en hebben we vlinders in onze buik als we verliefd zijn. Ons buikgevoel bepaalt voor een groot deel hoe het met ons gaat.

Ze legt uit wat de invloed is van stress op de darmen, wat het prikkelbaar darmsyndroom is en dat Iedereen die last heeft van angstaanvallen of depressieve buien zich moet realiseren dat ook een verstoorde buik nare gevoelens kan oproepen. Dit komt bijvoorbeeld door te veel stress of door een onontdekte levensmiddelenallergie. We zouden de schuld niet alleen moeten zoeken in onze hersenen of bij dingen die we hebben meegemaakt, want… we zijn meer dan dat!

Het darmonderzoek heeft er de laatste tijd voor gezorgd dat er voorzichtig vraagtekens worden gezet bij de uitspraak ‘ Ik denk, dus ik besta’, ons ik-beeld wordt gevormd door gevoelens uit het hele lichaam en komt niet enkel uit de hersenen.

 

De Darmflora en de rol die deze vervult

Het laatste deel van het boek handelt over de wereld van de micro-organismen. Je leest er over de mens als ecosysteem, dat je als mens uit meer bacteriële cellen bestaat dan uit menselijke cellen en welke belangrijke rollen die microwereld daar binnenin je allemaal vervullen. We weten nog maar zo’n klein beetje daarvan, het onderzoek staat feitelijk nog in de kinderschoenen, maar dát je darmflora een belangrijke rol speelt, staat als een paal boven water.

Uiteraard worden ook de kwade jongens niet overgeslagen en krijg je van alles te lezen over slechte bacteriën als salmonella en heliobacter, maar ook toxoplasmose en aarsmaden komen uitgebreid aan bod.
Ze sluit vervolgens af met een zeer informatief stuk over antibiotica, probiotica en prebiotica.

 

De Mooie Voedselmachine, Een Must!

De Mooie Voedsel Machine afbIedereen die ook maar enigszins geïnteresseerd is in gezondheid zou dit boek moeten lezen. Het legt zoveel uit en is zo van deze tijd vol met alle nieuwste wetenswaardigheden van onderzoeken die nog zo jong zijn en laat zo duidelijk zien hoe belangrijk de spijsvertering is voor je gezondheid. Het leest als een trein en is toch heel informatief.

Giulia Enders (1990) heeft haar studie geneeskunde bijna afgerond, In Duitsland is haar boek een hit: er zijn in een halfjaar meer dan 800.000 exemplaren van verkocht. Het boek is geïllustreerd door haar zus Jill.

 

 

De Mooie Voedsel Machine is te koop bij o.a. Bol.com en kost €17,95

Volg mijn blog met Bloglovin

Filed Under: Reviews & Verslagen Tagged With: Boekreviews, Darmflora, Spijsvertering

Advertenties

Comments

  1. Nanda says

    mei 20, 2015 at 09:45

    Ik heb het boek, vorige week, ook bijna in 1 ruk uitgelezen. Inmiddels is het uitgeleend, maar wanneer ik het weer terugheb, ga ik voor de 2e ronde. Het is inderdaad zo: Wow, wat veel informatie! Wat interessant! En heerlijk vlot geschreven. Ik vond het zo jammer toen ik het boek uithad, ik zou nog zoveel meer willen lezen!

    Inderdaad een aanrader! En ik raad het dus ook iedereen aan 😉 Mijn eigen exemplaar leende ik uit, mijn moeder gaf ik het boek voor moederdag, ik schreef erover in het wijkblad, ben nu bezig met een stuk voor de schoolkrant en wie weet, als ik nog een andere invalshoek kan bedenken, volgt ook nog een ‘aanrader’ op mijn blog. Het houdt de gemoederen bezig…

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      mei 21, 2015 at 17:38

      Leuk dat jij ook zo enthousiast bent Nanda!

      Beantwoorden
  2. Noortje says

    mei 22, 2015 at 19:25

    yep, helemaal mee eens, ik viel ook als een blok voor dit boek

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Updates in je mailbox!

Gevitaliseerd en écht schoon drinkwater

EWO-Vitality-filter

profiel foto

Hi, leuk dat je op mijn site bent gekomen!

Ik ben Iris en deel hier van alles over puur en echt eten en een gezonde leefstijl. Ik laat je zien hoe je weer eten kunt bereiden, zoals de natuur bedoeld heeft: gezond, voedend en lekker!

Veel lees- en kookplezier!

Partners



Advertenties

Recepten

  • Zuurkoolsap, een Super Gezond (en Lekker!) Drankje!
  • MakreelsaladeZomerse Makreelsalade
  • BasilicumijsZomers Recept: Romig Citroen- Basilicumijs
  • Pompoen CouscousZogenaamde Couscous van Bloemkool met Pompoen en Cashewnoten {veganistisch en graanvrij}
  • kokosmelk makenzelluf maken: kokosmelk en kokosmeel
Adverteren bij Daisycon

BlogSociety

Lees Bewust

© Copyright 2018 De Voedzame Keuken · All Rights Reserved · privacyverklaring

Deze site maakt gebruik van cookies meer informatie