Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit boek, ‘de Poepdokter, gezond van mond tot kont’, dat moet je gewoon lezen!
Als je hier vaker op dit blog komt, dan zal het je niet ontgaan zijn hoe belangrijk het is dat je darmen gezond zijn en dat je spijsvertering soepel verloopt en dat je er de juiste dingen instopt om dat onder andere te bereiken.
Tja, dat is zo’n beetje waar de Voedzame Keuken over gaat natuurlijk. En aangezien je hier terecht bent gekomen, ga ik er haast vanuit dat je een bepaalde interesse hebt op die vlakken en dan mag een boek als dit niet ontbreken.
Samen met de Mooie Voedselmachine kan het je heel wat informatie geven over hoe dat van binnen bij je nu allemaal werkt en wat je kunt doen om alles soepel te laten verlopen.
Poepdokter of Darmfloratherapeut
Poepdokter klinkt natuurlijk leuk, maar Nienke Tode-Gottenbos is geen echte dokter, ze is darmfloratherapeut en heeft zich gespecialiseerd in aandoeningen die zijn oorsprong hebben in de darmen.
En dat zijn er véél! Als je immers de wijsgeer Hippocrates moet geloven, hebben álle ziekten hun oorsprong in de darmen. En geloof me, Nienke weet hier vermoedelijk veel meer over dan de gemiddelde huisarts!
Dus bij problemen met je spijsvertering, lees je eerst dit boek en als je er dan nog niet uitkomt, dan staan er aanwijzingen in het boek hoe je een goede therapeut kunt vinden die bij jou past. Die kan je waarschijnlijk een stuk verder helpen dan jouw huisarts.
We Weten Niet Wat te Doen…
In het voorwoord van de Poepdokter geeft Nienke al aan dat er veel mensen zijn met darmklachten, veel meer dan zij kan behandelen in haar praktijk en waarschijnlijk ook veel meer dan pakweg vijftig jaar geleden. We hebben een perfect storm gecreëerd: we doen van alles dat tegenwerkt en vrijwel niets om de schade te herstellen. Vaak omdat we gewoonweg niet weten wat we moeten doen.
Dus een boek als dit, de titel spreekt natuurlijk boekdelen, is dan natuurlijk een zeer welkome bron van informatie!
Op zeer humoristische en nuchtere wijze legt Nienke heel helder uit hoe het nou allemaal zit daarbinnen en wat er nodig is voor voor een goede gezondheid. Want ja, als je spijsvertering niet goed gaat, je darmen niet gezond zijn en je darmflora overhoop ligt, dan ben je niet gezond en heb je ook de energie niet om goed voor jezelf te zorgen en zo is het cirkeltje weer rond.
Met het boek helpt ze je om beter te eten, gezondere keuzes te maken en je leefstijl aan te passen met als resultaat: minder darmklachten, betere spijsvertering en meer energie. Wie wil dat nou niet?
Na het lezen van dit boek weet van alles over je:
- Je spijsvertering (en hoe die werkt)
- Je darmflora (en wat die allemaal voor je doet)
- Welke voeding en leefstijl je beter achterwege kunt laten (en waarom)
- Wat je kunt eten om je darmflora gezond te houden (met recepten)
- Wat je zelf kunt doen als je spijsvertering niet lekker loopt (en hoe je een goede therapeut vindt, als je er zelf niet uitkomt)
Een aantal Belangrijke Punten uit het Boek:
- Eet als je honger hebt, neem de tijd en vergeet niet goed te kauwen!
- Neem voortaan een krukje mee naar het toilet als je moet poepen, scheelt een boel.
- Zorg voor je darmflora, met andere woorden eet waar de goede jongens blij van worden, maar laat de rotzooi waar vooral de slechteriken op feesten zoveel mogelijk staan: wat je te eten geeft groeit en varieer! Uiteraard legt ze uit wat wel, wat niet en waarom en staan er ook nog eens recepten in het boek om je te inspireren.
- En tja, sorry, maar alcohol, nee die gaat er echt niet in, ook niet dat ene glaasje wijn…
Zo opgeschreven lijken het soms misschien open deuren en toch weet ik uit ervaring dat het een of het ander er toch vaak bij inschiet of gewoon gemakshalve vergeten wordt. Zo werd ik er weer even fijntjes op gewezen dat ik echt langzamer moet eten en vooral vaker moet kauwen… Ik weet het wel, maar vergeet het ook weer als ik eet…
Voor mij een goede reminder, voor anderen misschien zelfs een openbaring of in ieder geval iets waar niet bij wordt stilgestaan.
Probiotica en meer
Een boek van een darmfloratherapeute over de spijsvertering is natuurlijk niet compleet zonder informatie over probiotica. Die komen dan ook uitgebreid aan bod, net als gefermenteerde producten zoals kefir en zuurkool.
Maar er is meer aan de hand, want probiotica heeft voeding nodig: prebiotica en hoe komt het dat probiotica vaak toch niet werken? Ze legt het allemaal haarfijn uit!
Een Prettige Mengelmoes
Het boek is een prettige mengeling van achtergrond informatie, theorie, praktische tips, recepten en leuke feitjes, zoals hoeveel per dag een muis of een walvis poept of hoeveel wc-papier er verbruikt wordt en hoeveel bomen dat ooit waren. ‘Poeppraat’ op luchtige wijze gebracht, vol met humor zonder plat te worden.
Ook het uiterlijk van het boek is een mengelmoes van aantrekkelijk gefotografeerde gerechten, grappige decoratieve illustraties en mooie informatieve illustraties. Erg mooi vind ik de illustraties op het schutblad, daar zou ik wel een paar rollen van willen hebben!
Dit alles zonder dat het onrustig wordt of als storend wordt ervaren. De afwisselingen zijn juist erg welkom en maken het een zeer leesbaar boek!
Het boek De Poepdokter, gezond van mond tot kont is te koop bij aHealthyLife of bij Bol.com en kost €22,95
Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer je iets bestelt via deze links, ik een klein zakcentje commissie verdien. Het kost jou niks extra’s!
Klinkt heel interessant!
Kan het me helaas nu niet veroorloven maar bedankt voor de review!
Er zijn erg veel belangrijke boeken te lezen, maar zoals hiervoor al gezegd: geen geld om ze te kopen. Ik ben al blij dat het lukt om het eten deels biologisch te kopen.
Ja, ik ken die problemen helaas maar al te goed… Wie weet neemt de bieb het in het assortiment op
Geheel onverwachts heb ik een boekenbon gekregen, die aardig bijdragen kan een de aanschaf van een boek. Dat is dan nog steeds maar één boek, dus er moet gekozen worden. Kan je een paar van de belangrijkste boeken noemen?
Geen boekenbon maar geschenkbon, wat op hetzelfde neer kan komen.
In welke richting zoek je het een beetje? Informatief, praktisch met recepten of alleen recepten?
Informatief vind ik de Poepdokter een hele goede, maar ook de Mooie Voedselmachine en het GAPS-dieet boek.
Weet wat je Eet is ook een goede informatieve, maar meer gericht op voeding in het algemeen, de eerste 3 die ik noemde weer meer op de spijsvertering gericht en de darmflora.
Het boek van Susan Vroemen Eet voor je Leven behandelt weer meer ook andere aspecten naast voeding, zoals bijvoorbeeld ook cycli als het het waak-slaapritme en dergelijke en kijkt zowel naar de wijsheid van oude traditionele volkeren als de wetenschap. Er is zoveel…
Heb je liever een boek met veel recepten, dan kom ik wel met een ander lijstje:-)
O, dat is al een rijtje om over na te denken, dank je wel. Geen recepten, want ik moet eerst weten wat er wel en niet gegeten kan worden plus hoe en wat daarvan haalbaar is. Met o.a. Hashimoto en intolerantie voor gluten, gluten- look-alikes, melkeiwitten (evt. ook melksuikers) en soja is het nogal lastig. En andere dingen zijn daardoor natuurlijk ook nadelig beïnvloed, zoals inderdaad hdet waak-slapritme.
GAPS en Paleo sla ik vooralsnog over.
Vanwege dysfunctie van de bijnieren is koolhydrten weglaten geen optie. Natuurlijk probeer ik wel de enkelvoudige suikers te vermijden.
Poeh, dat is een hele uitzoekerij! Even voor de duidelijkheid: zowel Paleo als GAPS zijn zeker niet koolhydraatarm. Bij GAPS is dat wel iets waar je op moet letten, omdat veel koolhydraatrijke producten verboden zijn, maar het is zeker niet de bedoeling koolhydraatarm te eten bij GAPS! Sterker nog, ik moest er echt op letten dat ik voldoende koolhydraten binnenkreeg, anders val ik teveel af!