De Foodblogswap, wat was dat ook alweer…? Het is een tijd geleden dat ik daaraan mee heb gedaan, iedere keer miste ik de oproep ervoor op Facebook, maar als je al even meeleest op dit blog, weet je wellicht dat het niet veel anders is dan de Receptenruil waar ik ook iedere maand aan mee doe. Iedere maand wordt er in de Food Bloggers-groep op Facebook een swap georganiseerd waar je een blog krijgt toegewezen om van te koken en daarover te bloggen. En zo is er dus ook iemand die van jouw blog iets maakt en daarover blogt.
De Receptenruil is van een groep Health/Food Bloggers, de Foodblogswap van een veel grotere groep Food Bloggers in het algemeen. Die laatste kan nog wel eens lastig zijn om iets te vinden uit een aan mij toegewezen blog, omdat het wel eens helemaal niet in de lijn van mijn manier van eten en mijn GAPS-dieet kan passen, maar met wat kunst en vliegwerk, waar ik steeds handiger in word, lukt het uiteindelijk toch wel.
Marijke Kookt
Zo mocht ik deze keer koken van het blog Marijke Kookt. De recepten op Marijke haar blog zijn niet ingewikkeld, maar wel lekker gevarieerd. Zoals ze zelf zegt in haar intro:
Verwacht geen culinaire hoogstandjes op mijn blog. Ik maak een dagdagelijkse keuken met oog voor gezonde variatie en op ritme van de seizoenen. Groenten spelen de hoofdrol in mijn menu’s. Ik kook streekgebonden maar durf wel eens ‘vreemdgaan’. Vetten gebruik ik met mate.
Streekgebonden is interessant in haar geval, want volgens mij is ze geen Nederlandse, maar een Vlaming. Wij Nederlanders hebben immers geen frigo maar een koelkast, om maar wat te noemen 🙂
Opvallend vond ik dat ze in haar recepten het steeds over ‘sudderoven’ heeft. Klinkt goed, maar wat is dat precies, een Vlaams woord voor slowcooker of iets dergelijks? Toen ik echter later haar ‘Dit ben ik‘ las, viel het kwartje: Marijke is in het trotse bezit van een heuse Aga Cooker! Ai, wat ben ik daar jaloers op! Ik heb niet eens een slowcooker meer, die heb ik vanwege een defect terug moeten sturen…
Dessert met Peer
Dat van die ‘vetten met mate’, staat in schril contrast met mijn blog, maar dat is niet zo moeilijk om aan te passen en je zult zien dat ik dat dan ook gedaan heb in het gebruikte recept en met succes kan ik wel zeggen, want het was om je vingers bij af te likken, zo lekker! Na heerlijk allerlei recepten te hebben bekeken en overwogen, stuitte ik op een dessert met peer, dat ik met enige aanpassing zelf ook zou mogen eten Peer op de Helling.
Gelatine
Het leuke is dat het gelatine bevat en laat ik nou net daar vorige week een heel stuk over hebben geschreven! Gelatine is namelijk heel erg gezond en zorgt er onder andere voor dat je huid mooi soepel en elastisch blijft. Je kunt zelfs ook nog tot en met morgen (woensdag 26 maart 2014) kans maken op een pot Great Lakes grasgevoerde gelatine van runderen, dus ook nog helemaal halal en kosjer!
Aanpassingen
De aanpassingen die ik heb gedaan zijn niet zo heel extreem: suiker werd vervangen door honing, mascarpone door roomkaas van kefir (beschrijving vind je in het recept), het eiwit door slagroom, de koffielikeur door kaneel en vanille extract en het amaretto koekje door amandelschaafsel. En zo werd het ook nog eens een gezond toetje met behalve gelatine, ook nog eens rauwmelkse kefir vol goede bacteriën en enzymen, rauwe honing en het vet van de slagroom zorgt ervoor dat het zoete van de peer en de honing je bloedsuikerspiegel niet te erg laat schommelen.
Maar misschien vind je het wel helemaal niet zo interessant of het gezond is of niet, iets kan nog zo gezond zijn, als het niet lekker is, zul je het niet gauw eten en kinderen al helemaal niet natuurlijk. Maar dit was een hit hier in huis: ‘Mama, dit móet je vaker maken, iedere dag!!’ Bij het zien van het dessert waren de oh’s en ah’s ook al niet van de lucht, ze vonden dat schuine, de helling geweldig leuk natuurlijk! Na het eten ervan begonnen ze zelf allerlei variaties op dit thema te bedenken, dus wie weet volgen er nog wel meer van dergelijke nagerechten hier op dit blog!
Smullen

Porties |
4 |
|
|
![]() |
Dit nagerecht vergt enige voorbereiding en lijkt daarom erg veel werk, maar al met al valt dat eigenlijk best mee. Begin in ieder geval ruim van te voren, want je moet eerst kefir maken die 24 minimaal moet fermenteren. Vervolgens moet deze een nacht uitlekken. Zowel de gelatine als de mousse moeten ook enkele uren opstijven, reken op een uur of 3 daarvoor. Het is dus vooral veel wachttijd!
|
- 4 peren stevig en niet te rijp
- 1 l water
- 50 gr honing
- 1 citroen
- 1 kaneelstokje
- 1 tl vanille extract of een vanille stokje
- 2 steranijs
- 2 el gelatine
- 200 ml slagroom
- 750 ml melk rauw
- 2 el kefirkorrels
- 250 gr kefir-roomkaas
- 200 ml slagroom
- 2 à 3 el honing
- 1 tl kaneel
- 1 tl vanille extract
- amandelen geschaafd, voor de garnering
- Boen de citroen schoon onder de kraan en rasp de schil, let hierbij erop dat je alleen het gele raspt, niet het witte, dat is bitter! Pers vervolgens de citroen uit.
- Doe het water met het kaneelstokje, de vanille, de anijssterren en de citroenschil in een grote steelpan en breng aan de kook.
- Snijd ondertussen de peren in vieren, schil en verwijder het klokhuis.
- Laat de gelatine wellen in het citroensap.
- Doe de peren in het water en laat ze 5 minuutjes zachtjes sudderen op een sudderplaat. Ze mogen niet stuk gaan, we zijn niet uit op perenmoes!
- Vis de peren uit het water en zeef het water. Roer er het citroensap-gelatine mengsel door en als het is afgekoeld tot ongeveer 40?C de honing.
- Snijd de peren in kleine stukjes en verdeel deze over 4 hoge glazen.
- Neem een schaal en zet de glazen hier schuin in, ondersteun ze met proppen papier of doek of aluminiumfolie, net wat je hebt.
- Giet er het gelatine mengsel in tot ze net niet overstromen en zet het geheel in de koelkast om op te laten stijven.
- Waarschijnlijk heb je nog veel vocht over, je kunt daar prima van die gummies van maken. Je hebt daar wel meer gelatine voor nodig, ik zou er nog 2 eetlepels aan toevoegen (eerst wellen in een beetje koud water of sap en dan door de warme vloeistof roeren).
- Eerst maak je kefirdrank met slagroom.
- Doe de kefir korrels samen met de melk en de slagroom in een inmaakpot. Sluit de pot af en schud even goed door elkaar. Laat zo'n 24 uur fermenteren tot de melk dik is geworden.
- Zeef de kefirkorrels uit de drank, die kun je voor een volgende batch gebruiken. Wat je met een teveel aan korrels kunt doen lees je [hier|kefirkorrels/http://www.devoedzamekeuken.nl/teveel-kefirkorrels/]
- Neem een zeef of vergiet en leg daarin een schone doek, geen kaasdoek die is te grof. Zet de zeef of het vergiet boven een kom en giet de kefir in de doek. Dek af met een bord of iets dergelijks. Laat de kefir enkele uren uitlekken op een koele plek tot deze dik is geworden als roomkaas.
- Doe 250 gr. van de kefir roomkaas in een kom en roer deze los met de honing, vanille extract en de kaneel. Als het wat aan de dikke kant is, kun je 'm los roeren met een scheutje kefirdrank of slagroom.
- Klop de slagroom stijf en spatel deze vervolgens door de kefir roomkaas. Proef of er voldoende honing en kaneel door zit en laat ook dit enkele uren in de koelkast opstijven.
- Rooster de amandelsnippers in een droge koekenpan.
- Neem de glazen met de peer uit de koelkast en schep hier de mousse op. Eventueel kun je de mousse nog in een spuitzak doen en mooie toeven spuiten.
- Garneer met de geschaafde amandelen.
- Smullen maar!!
Geen recepten meer missen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang alle updates in je mailbox!
Photo: jonny2love’s
Hoi Iris, wat heb je mijn ‘Peren op de helling’ leuk gebracht. Ik vind het best wel grappig dat je uit mijn taalgebruikt kan opmerken dat ik een Vlaamse ben! Ook fijn dat je het recept naar jou normen hebt omgezet. Dat vind ik het leuke aan de Swap! Groetjes uit het West-Vlaanderen
Leuk Marijke dat je reageert en dank je! Het was een erg leuk recept om mee te werken!