Toen ik nog maar net met dit blog begon, postte ik een keer een recept voor dolma’s. Hoewel dat toen een succes was, heb ik ze nooit weer gemaakt. En nu ik GAPS doe, mag ik geen rijst eten. Echter, ik werd op een idee gebracht door dit Paleo blog om bloemkool te gebruiken in plaats van rijst.
Zo ontstond er een nieuw recept: Dolma’s zonder rijst met zelf gefermenteerde druivenbladeren. En we hebben er al een paar keer van gesmuld, ze zijn heerlijk en ze zijn ook ideaal om mee te nemen als lunch bijvoorbeeld!
In mijn achtertuin heb ik twee druivenstruiken. Veel druiven heb ik er meestal niet van, de druiven zijn heel klein en de vogels eten eigenlijk altijd alles op voordat ze goed rijp kunnen worden, maar de bladeren zijn ook eetbaar. Je kunt ze heel goed laten fermenteren, zodat je ook nog eens de gezonde probiotica er bij krijgt!
Het beste schijn je ze te kunnen plukken voordat er zich druiventrossen gaan ontwikkelen, dan bevatten ze de meeste voeding.
Neem het liefst zo jong mogelijk blad en natuurlijk kies je de grootste, gave bladeren uit.
Het recept wat ik eerder beschreef om de bladeren te fermenteren komt uit Nourishing Traditions en maakt gebruik van wei. In het begin maakte ik al mijn fermenten met wei, maar daarmee ben ik onlangs gestopt, zie mijn blogpost waarom ik geen wei meer in mijn fermenten gebruik.
- 16 druivenbladeren gefermenteerd
- 1 bloemkool
- 2 ui rode
- 2 eetlepels kokosolie
- bos dille fijn gehakt
- bosje peterselie fijn gehakt
- 3 bosuitjes in ringetjes
- 3 eetlepels pijnboompitten zie link onderaan voor beschrijving
- 1 citroen geraspt en uitgeperst
- scheut olijfolie
- Keltisch zeezout
- peper, zwart
- Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes.
- Doe de bloemkool in de keukenmachine en maal deze fijn tot het ongeveer de grootte heeft van rijstkorrels.
- Snipper de uien heel fijn.
- Smelt de kokosolie in een koekenpan en fruit hierin de uien tot ze zacht zijn. Doe de 'bloemkoolrijst' erbij en bak deze mee tot het begint te garen, maar let op dat de bloemkool niet zacht en papperig wordt!
- Haal de pan van het vuur en roer er de overige ingrediënten door, behalve uiteraard de druivenbladeren.
- Neem de druivenbladeren uit de pot en laat deze in een vergiet uitlekken.
- Neem 1 blad, leg het met de glanzende kant naar beneden op een snijplank en snijd het steeltje en een stukje van de harde nerf eruit.
- Leg er een schepje van het bloemkoolrijst mengsel op, ongeveer een flinke eetlepel, afhankelijk van de grootte van het blad en vouw het tot een mooi pakketje, zie foto's.
- Heerlijk bij bijvoorbeeld tzatziki (recept volgt nog een keer!) met een glas Retsina of droge witte wijn.
Vond je dit bericht de moeite waard? Deel het dan met je vrienden zodat zij er ook van kunnen genieten!
Dat klinkt erg lekker Iris, die ga ik zeker een keer maken. Is het noodzakelijk om de druivenbladeren te fermenteren? kun je ze ook koken vooraf?
Ik kon de link naar de crispy pijnboompitten niet vinden, ligt dat aan mij?
Bedankt voor het recept, groetjes Marjolijn.
Ik weet niet of je ze kunt koken, ik denk het haast wel, maar dan mis je natuurlijk wel het gezonde van het fermenteren…
En wat die link betreft, dank je dat je me er op wijst! Ik was ‘m glad vergeten er bij te zetten, maar heb het inmiddels er onder gezet!
groet
Iris
@eten_volkstuin Met fermenteren blijven ze wrsch steviger en die nerf is niet lekker, veel te hard. Zie foto’s hier http://t.co/WxJ5OSLnNJ
Bedankt voor het recept.
Er staat in het recept pijnboompitten zie link onderaan voor beschrijving. Maar er is geen link onderaan het recept.
Hoelang blijft dit houdbaar ?
Alvast bedankt
Oops, dat is misgegaan bij het overgaan naar een andere receptenplugin… Moet zijn: https://www.devoedzamekeuken.nl/stap11_noten_en_zaden/