En toen was er alweer een week voorbij en heb ik nog geen tijd gevonden een artikel over het GAPS dieet te schrijven…
En omdat ik het wel heb beloofd, nu dan maar 🙂
Wat is het GAPS-dieet?
Eerst maar eens over het dieet zelf, want wat ís het GAPS nou eigenlijk?
GAPS oftewel Gut and Psychology Syndrome is een complexe aandoening waar een verband blijkt te zijn tussen de gezondheid van het spijsverteringsstelsel en het functioneren van de hersenen. Of eigenlijk, zoals Hippocrates, vader van de geneeskunst, ruim 2000 jaar geleden al zei: All diseases begin in the gut.
Autisme, AD(H)D, schizofrenie, dyslexie en dyspraxie en depressie lijken momenteel bijna eerder regel dan uitzondering. En het blijkt dat deze condities vaker wel dan niet een overlap hebben met elkaar. Ook is uit onderzoeken gebleken dat kinderen met deze aandoeningen vaak ook allerlei lichamelijke klachten hebben als spijsverteringsproblemen, voedingstekorten, allergieën, astma, eczeem, chronische blaasontsteking, schimmelinfecties als spruw en voetschimmel, aften, kieskeurige eetgewoonten, slechte adem ect.
Ook auto-immuunziekten als MS en artritis lijken een duidelijk verband te houden met ons spijsverteringsstelsel.
Wat is er dan aan de hand?
In onze darmen dragen we zo’n anderhalf tot twee kilo bacteriën, gisten en virussen met ons mee. Dat is misschien even schrikken, nog meer schrikken is het als je weet dat je lichaam tien maal meer bacteriën en gisten bevat dan cellen. Kortom, we zijn meer bacterie dan cel!
Zonder bacteriën zouden we niet eens kunnen leven, tenminste niet zonder de juist bacteriën, want er zijn goede en slechte bacteriën. Het zijn onze helpers die ons lichaam gezond houden omdat ze ons voorzien van enzymen en andere stoffen die helpen bij het opnemen van voedingsstoffen uit ons voedsel en ze houden de bad guys onder controle. Die bad guys zijn de slechte bacteriën, schimmels en virussen en zijn ook overal in ons darmstelsel te vinden. Ze produceren allerlei toxines die via het bloed in de rest van het lichaam terecht komen en dus ook bij de hersenen. Als onze darmflora verstoord is, kunnen de goede bacteriën deze bad guys niet meer onder controle houden. Zo krijg je een soort wildgroei van deze kwalijke jongens en komt er een stroom van toxines in ons lichaam terecht die ons denken en emoties aantasten.
Als de darmflora verstoord is, kan ook het voedsel niet goed verteerd en opgenomen worden. Zo ontstaan er allerlei tekorten aan nutriënten die nodig zijn voor een goede ontwikkeling van de hersenen, het immuunsysteem en natuurlijk de rest van het lichaam.
Hoe komt het?
In deze moderne tijd waarin veel suiker, zetmeel en bewerkt voedsel wordt geconsumeerd is het niet verwonderlijk dat er een toename is van ziekten die hun oorsprong in de darmen vinden. Daarbij is antibiotica, een van de meest voorgeschreven medicijnen, in staat de darmecologie blijvend te beschadigen. Het is een mooie uitvinding die voor velen levensreddend was, maar helaas wordt het te vaak voorgeschreven voor kleine infecties. Bovendien maakt de intensieve veeteelt danig gebruik van dit middel zodat we het ook via onze voeding continu binnen krijgen. Dit bovenmatige gebruik heeft geresulteerd in steeds sterkere schadelijke bacteriën, die bijzonder resistent zijn tegen antibiotica.
Gelukkig kunnen we met de juiste voeding slechte bacteriën schimmels en virussen uithongeren en de goede sterker maken zodat zij uiteindelijk (weer) de overhand zullen krijgen. Met als resultaat dat we vrij kunnen zijn van allerlei vervelende aandoeningen!
Wat houdt het dieet in?
Natasha Campbell-McBride MD ontwikkelde het GAPS-dieet aan de hand van het Specific Carbohydrate Diet (SC-dieet of SCD waarover geschreven wordt in Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health Through Diet door Elaine Gloria Goftschall). Alleen daar waar SCD enkel een dieet is, houdt GAPS meer om het lijf. Het bestaat uit 3 onderdelen te weten:
- Dieet;
- supplementen;
- ontgiften en het veranderen van de leefstijl.
De bedoeling is het lichaam te ontgiften en om dit te bereiken moet het spijsverteringsstelsel worden opgeschoond en hersteld worden. Dit is een vrij langdurig proces, maar in principe eindig. Het is dus niet iets wat je de rest van je leven zult hoeven blijven doen. Het dieet gaat in 3 stappen:
- GAPS intro dieet; een combinatie van darmherstel en eliminatiedieet en dit bestaat uit 6 fasen.
- Full GAPS; een periode waarin je voeding eet met een hoge voedingswaarde en je je darmen zoveel mogelijk de rust geeft om weer in conditie te komen.
- De afbouwfase. Na een jaar of 2 full GAPS, afhankelijk van de persoon, ga je weer langzaam bepaalde voedingsmiddelen toevoegen aan je dieet. En dan niet weer terug naar het standaard Nederlandse dieet vol met zetmeel en suiker natuurlijk, maar naar een dieet van volwaardige voeding, Echt Eten dus. Sommige mensen zullen merken dat ze zich beter voelen als ze volgens full GAPS blijven eten, maar bij velen zullen allergieën en intoleranties voor bijvoorbeeld gluten en melk opgelost zijn. Het is dus zaak dat afbouwen langzaam te doen!
Op deze site vind je uitgebreidere informatie in het Nederlands, maar als je je er echt in wilt verdiepen of overweegt ook het dieet te gaan volgen, dan raad ik je aan het GAPS boek te lezen.
Meer weten?
Zie hier een video waar Natasha Campbell uitlegt wat GAPS inhoudt.
En de Nederlandstalige site Gapsdieet.nl
En omdat het anders een veel te lang artikel gaat worden, laat ik het voor vandaag even bij deze beknopte uitleg. Zondag ben ik een week bezig met het GAPS-intro en laat ik jullie mijn bevindingen horen.
[…] ook het nut nooit zo van in, het was vooral weer meer werk. Tot ik echter me ging verdiepen in het GAPS-dieet. Om zoveel mogelijk allerlei kwalijke bacteriën in je darmen uit te hongeren, zodat de goede […]