Daar is ze dan eindelijk weer eens een keer:-) Zoals je op mijn Facebook pagina hebt kunnen lezen, was ik even erg druk met mijn tuinen (en met GAPS perikelen, zoals je hieronder kunt lezen..). Het weer was goed, de maan was goed en door het koude weer eerder liep ik flink achter met zaaien en planten. Het plan voor een apart blog over mijn tuinen ligt klaar, dus wie geïnteresseerd is in het telen van eigen groenten, kruiden en fruit, houd me in de gaten:-) Nu nog tijd vinden daarvoor…
Genoeg over tijdgebrek gesproken, nu neem ik weer even de tijd om jullie verslag te doen van mijn GAPS perikelen! Over wat GAPS inhoudt lees je hier en hoe het mij de eerste week verging hier.
Ik kreeg van een paar mensen de reactie dat ik wat vaag was geweest over wat er nou eigenlijk precies bij mij mankeerde aan mijn spijsvertering en dat klopt. Ik had dat bewust gedaan, omdat ik me afvroeg of je wel zit te wachten op de details van mijn probleem. Kennelijk toch wel, dus daarom alsnog even kort mijn verhaal.
Als kind had ik al last van spijsverteringsproblemen, toen echter was dat gewoon iets wat er bij hoorde. Mijn moeder had het ook en zo was het gewoon. Zo had ik regelmatig last van een opgeblazen gevoel, kramp en winderigheid en ook was mijn ontlasting eigenlijk altijd, zolang ik me in ieder geval kan herinneren, aan de dunne kant.
Sinds ruim een half jaar werd dat steeds vaker echt diarree, vaak waterige en praktisch iedere ochtend. De rest van de dag had ik er geen last van. Heel vervelend natuurlijk en tja, wat neem je nog op aan goede voedingsstoffen dan, als je spijsvertering niet op orde is? Zonde van alle tijd, moeite en geld die ik in gezonde voeding stak!
Zaak dus om die darmen weer op orde te krijgen en dus startte ik maandag een week geleden met het GAPS-intro.
Ik had een dit ebook gekocht wat ik mooi als leidraad kon gebruiken, want het is nogal overweldigend allemaal als je er net mee begint. Hoewel je juist bijna niets mag eten, is het allemaal wat veel en dan is zo’n voorbeeld wel prettig. Dat boek heb ik in grote lijnen gevolgd en wat ik erg prettig vond was dat ze veel recepten geeft met voldoende koolhydraten. Een valkuil schijnt namelijk vaak te zijn om te weinig koolhydraten te eten wat voor veel mensen vervelende gevolgen kan hebben, waaronder ketose en ik weet dat ik daar gauw last van heb.
Vorige week schreef ik al dat ik wel merkte dat er iets gaande was, maar dat ik er eigenlijk niet veel over kon zeggen. Mijn ontlasting veranderde, maar om nou te zeggen dat het verbeterde, mwaw, ik had niet het idee. De tweede week leek het juist alleen maar erger te worden, dus wat was er aan de hand? In het boek lees je dat je pas met de volgende stap verder kunt gaan, als diarree of constipatie zijn opgelost, maar 2 weken in die eerste fase blijven hangen leek me ook niet de bedoeling. De frequentie was ook verandert van 1 à 2 keer per dag, wat eigenlijk normaal is, naar 1 keer in de twee dagen. Ik besloot toch dingen te gaan toevoegen en dus kwamen de eierdooiers erbij, vervolgens zachtgekookte eieren, gefermenteerde vis, zoals deze (recept binnenkort op dit blog!):

Gefermenteerde Cod liver oil en daarbij was ik steeds wat meer kefir gaan drinken, omdat dat goed zou zijn bij diarree. Helaas, het leek zelfs alleen maar erger te zijn geworden 🙁 Dus dat werd weer struinen op het internet en dat bracht me op dit artikel over zgn. FODMAP’s. Veel komt overeen met GAPS, maar ook een deel niet en het leek er warempel wel op dat dat bij mij havoc veroorzaakte! Pompoen, courgette en wortel lijken goed te gaan, maar broccoli, bloemkool, prei en ui niet. Na nog wat verder gestruind te hebben op het internet en bij wat mensen hier en daar nagevraagd, ben ik gister tot het besluit gekomen de eerste stappen kortstondig over te doen met wat kleine aanpassingen en nu een stuk sneller.
Dus vandaag had ik weer enkel soep met vis en wortel en eierdooier vanmorgen en vanmiddag en vanavond met vlees en courgette en zuurkoolsap. ’s Morgens gefilterd water met wat keltisch zeezout en geen citroensap meer en tussendoor gemberthee. Morgen ga ik weer beginnen dingen toe te voegen, te beginnen met wei, maar met de FODMAP’s wacht ik dus maar even. Wordt vervolgd!
Hoi Iris.
Bedankt voor dit Gaps 2e verslag. Toeval bestaat echt niet. Gisteren had ik van Heleen Q een recept voor kokoskoekjes uitgeprobeerd. Lekker en veel van gegeten. Dat heb ik geweten, hele avond darm problemen en nu nog slap en ellendig.
Nu las ik je verwijzing naar de FODMAP, waar ik nog nooit van gehoord had. Oeps, kokosmelk…… Nu is het duidelijk in welke richting ik moet zoeken!! Heel hartelijk bedankt dus.
Gelukkig mag kokosolie wel, ik schrok even.
En ook op tijd: ik wilde de rest van het blikje koksmelk vanavond in een flinke pan curry doen…
Ik reageer niet steeds op je blogs maar ik lees ze graag, heel informatief!!! Bedankt, groetjes, Marjolijn.
Wat fijn dat ik je op een spoor heb kunnen brengen en hopelijk zit je daarmee ook ook op het goede spoor en dank je voor je compliment! Zelf ben ik nog niet helemaal zeker of ik op het goede spoor zit, helaas… Zat er ook kokosmeel of gemalen kokos in die koekjes? Kokos bevat namelijk heel veel vezels en dat zou ook het probleem wel eens kunnen zijn. Kokosmelk bevat vaak guar gum en dat kan ook voor veel mensen een probleem zijn. Als je je kokosmelk zelf zou maken, heb je dat probleem niet.
Het zijn de kokosvanillekoekjes. !00gram kokosmeel (had ik nog nooit gegeten), 200 ml kokosmelk (jarenlang niet gehad) en 6 eieren, kokosolie en honing met vanille extract, beetje zout.
Slim van mij om er meteen een hoop te eten….. :-((
Guar heb ik wel vaker ergens in gegeten, maar niets van gemerkt. Van kunstmatige zoetmiddelen, al heten het natuurlijke te zijn krijg ik wel diarrhee, maar nu ben ik nog steeds zo slap in mijn voegen, het zal toch de kokos zijn denk ik.
Een ontzettend interessante site van Chris Kresser, ik ga hem uitgebreid lezen als ik weer wat helderder ben.
Fijne dagen gewenst en succes met het GAPS gebeuren!
Marjolijn.
Dank je!
Ik denk dan toch het meel, want daarin zitten echt ontzettend veel vezels en die zijn nogal belastend voor je darmen, zeker als je darmen niet in optimale conditie zijn!
Hoi Iris.
Dank je wel voor het meedenken.
Ik ben al begin jaren 80 !! overgestapt op veel vezels eten. Nooit gemerkt dat ik daar last van kreeg, het ging juist wat beter daarna. Ik heb wel eens een korte tijd noodgedwongen vezelarm gegeten en dat beviel helemaal slecht.
Ik eet veel noten, amandelmeel, gemalen sesam, etc.
Lijnzaad, chia, vlozaad, allemaal geen probleem.
Dat ik nu na kokosmeel + kokosmelk last kreeg en me nog dagen beroerd voel is denk ik echt niet van de vezels. En ik heb het blikje van de kokosmelk bekeken: geen guar.
Straks maak ik erwtensoep. Goeie bouillon, heel veel groenten, lekker en makkelijk.
Ik knap van soep altijd op, maar Echt Helemaal Gaps durf ik niet, chicken hè 😉
Fijn om het te kunnen bespreken met iemand die anders tegen voeding aankijkt dan de gemiddelde mens. Die kijken alleen meewarrig, van : wat doe je jezelf toch aan, hihi.
Het is hoognodig dat ik goed leer voelen wat voedsel met mijn lijf doet. Welke stroming je ook “aanhangt”, de bewustwording, daar gaat het mijns inziens om. Ik trek mijn eigen plan dus, maar ben blij met duwtjes in de goede richting!
Mooi tuinweer vandaag, hopelijk is de kalender het met me eens!
Groetjes, Marjolijn.
Ja, dat is inderdaad het belangrijkste, dat je weer leert luisteren naar je lichaam! Daarom wil ik mijn kinderen zo min mogelijk opdringen qua voeding en al helemaal niet hoeveel ze moeten eten. Ze hoeven dus nooit ‘hun bordje leeg te eten’. Wie ben ik om te bepalen of er nog wat bij kan?? Op die manier raken ze toch juist dat gevoel kwijt?!