De Voedzame Keuken

van Vulling naar Voeding

  • Nieuw hier?
  • Blog
  • Recepten
  • Contact
  • Webshop
Home ---> Achtergrond ---> GAPS week 3

GAPS week 3

Last Updated on maart 4, 2016 by Iris Maier 4 Comments

Facebook0
Pinterest0
Twitter0
Google+0
LinkedIn0

Alweer een week voorbij en tijd om je op de hoogte te brengen van mijn bevindingen met het GAPS dieet.
Heb je gemist waar het over gaat, dan kun je hier lezen wat het GAPS dieet inhoudt en hoe het mij de eerste week verging hier en week 2 hier.

Gut and Psychology SyndromeHet was weer een drukke week waar ik veel in de keuken heb gestaan om van alles uit te proberen en te maken. Ik was bijna door mijn bouillon heen en ook vet had ik nog maar nauwelijks. Iemand wees me op een online winkel waar je biologisch vlees en botten kunt bestellen voor… honden en katten. Een stuk goedkoper dan bij de bioslager, dus de gok gewaagd. Ik bestelde lever, lamsvet, allerlei botten en kipkarkassen. Het was zoveel, dat ik meteen ermee aan de gang moest, het paste niet in onze vriezers! Dus meteen een grote ketel bouillon opgezet.

 

ketel vol bouillon
Ketel vol bouillon

We kunnen weer even voort! Toch lukt het me maar zelden om er mooie gelatine rijke bouillon van te maken. Ergens gaat dat toch steeds mis.. Gelukkig heb ik nu ook een goed adres voor gelatine poeder en dus gebruik ik dat maar 🙂 De varkens gelatine is biologisch, werd me verteld.

 

Het lamsvet heb ik ook meteen maar uitgesmolten, zodat ik ook weer even voort kan daarmee. Helaas was het vet een beetje vuil hier en daar/, tja voor dieren hoeft het waarschijnlijk allemaal niet zo schoon. Omdat ik het toch in stukjes moest snijden, heb ik dat er maar zo goed en kwaad als het ging er afgesneden. Uiteindelijk hield ik toch zo’n 2 liter prachtig wit vet over.

lamsvet in de slowcooker
Lamsvet in de slowcooke
uitgesmolten lamsvet
Uitgesmolten lamsvet

En over smelten gesproken, inmiddels ben ik in fase 3 van het GAPS-intro beland en mocht ik ook ghee gaan toevoegen. Dat moest ik natuurlijk wel eerst even maken.

Zelf maken is niet alleen veel goedkoper, maar met zelfgemaakte weet je precies wat voor vlees…euh, boter je in de kuip hebt, want ghee is niets meer dan geklaarde boter.

Je smelt de boter en deze filter je vervolgens om de vaste deeltjes (melkeiwitten oftewel caseïne) er uit te laten. Op die manier bevat de boter dus geen voor het lichaam vaak zeer belastende melkeiwitten meer en ook met bakken handig, want dat zijn de deeltjes die gauw verbranden. Met ghee of geklaarde boter kun je dus veel heter bakken. Onderaan… morgen zal ik stap voor stap uitleggen hoe je eenvoudig ghee kunt maken thuis. Nu eerst over mijn ervaring met het dieet tot nu toe:

 

Vorige week ben ik een paar stappen terug gegaan om vervolgens weer sneller er doorheen te gaan. Het leek er op dat ik last had van de zogenaamde FODMAP’s, maar toen ik die eruit liet, maakte het geen verschil. Dat zette me aan het denken, want was nu eigenlijk precies de definitie van diarree? Eigenlijk wist ik het antwoord al, maar even googlen gaf me uitsluitsel bijvoorbeeld hier. Diarree betekent dat je herhaaldelijk, met spoed naar het toilet moet, dus meerdere keren per dag. Bij mij was dat niet het geval, maar 1x in de 2 dagen ongeveer. Dus het idee van de FODMAP’s lijkt niet op mij van toepassing. Dus ben ik door gegaan met dingen toevoegen en eet ik nu ook weer uien en broccoli in de soep.

Wat het dan wel is? Tja, daar kan ik alleen maar naar raden. Ik hoop dat naarmate ik meer verschillende dingen ga eten en meer vast voedsel ook, het weer gaat normaliseren!

Alleen nu loop ik weer tegen andere dingen aan. Eerst dacht ik: die-off, of ontgiftingsverschijnselen, maar de twijfel begon toe te slaan. Het begon met mijn spieren die zo zwaar aanvoelen. Niet gedurende de dag tijdens gewone werkzaamheden, maar als ik op de fiets zit, is het net of ik de dag ervoor flink gesport heb. Als ik daarbij optel dat ik een paar kilo ben afgevallen -wat in mijn geval niet zo gunstig is, als dat doorzet- doet me dat eerder denken aan spierafbraak. Het zou kunnen dat ik dus toch een tekort heb aan koolhydraten en dat het lichaam spierweefsel is gaan omzetten in glucose, een koolhydraat nodig voor de hersenen…

Dus ik weer opzoek op het net  en ik denk inderdaad dat koolhydraten het probleem zijn. Gelukkig kan ik binnenkort starten met fruit toe te voegen en krijg ik zaterdag weer een paar pompoenen in huis. Eens zien of het daarmee beter gaat! Het blijkt een veel gemaakte fout te zijn onder mensen die GAPS volgen, zie bijvoorbeeld deze (Engelstalige) blogpost. Echt iets om in de gaten te houden dus!

Momenteel lees ik een ebook van Matt Stone, de schrijver van 180degreehealth.com, namelijk 12-Paleo Myths, Eat Better than a Caveman. Omdat ik nog maar net begonnen ben, kan ik er nog niet veel over zeggen, maar hij legt uit waarom koolhydraten belangrijk zijn net als de twee andere voedingsgroepen: vet en proteïnen (eiwitten).

Op zijn site vond ik vervolgens een artikel over het GAPS dieet en daar is hij nou niet zo positief over. Onder andere omdat het risico groot is dat je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, maar ook dat je zoveel vloeistoffen binnen krijgt, dat je veel moet plassen en dat kan weer zorgen voor verlies aan mineralen zoals kalium en magnesium.

En laat ik nou ’s nachts gemerkt hebben dat ik steeds bijna kramp in mijn been krijg, als ik niet oplet ik ik strek en laat dat nou een gevolg zijn van een tekort aan kalium of magnesium…! Denk je dat je je zelf vol stopt met mineralen door botten bouillons te drinken en water met grijs zeezout… Gelukkig ben ik wat verder in het intro en kan ik steeds meer wat vaster voedsel toevoegen.

Ondanks het negatieve verhaal van Matt Stone, ga ik toch door, want ik geloof wel in het idee. Alleen ga ik mijn vloeistof inname minderen, sneller door het intro en goed letten op de koolhydraten. Het kan geen toeval zijn dat ik daarom op Facebook gister avond onderstaande tips van Anne Marie van Cheeseslave tegen kwam:

Hoe kun je je lichaamstemperatuur verhogen, opdat je metabolisme stijgt, terwijl je het GAPS dieet volgt?

1. SLEEP. Get plenty of it. Your body is healing. Dim or turn of the lights as early as you can each night. Turn off the TV or computer. Use blackout curtains and/or a sleep mask. Aim to get a minimum of 10 hours per night (preferably 12). If you can’t manage that, take NAPS!

2. Limit or even abolish intense exercise while on GAPS. Your body is healing! This is not the time to run a marathon or even do aerobics. Walking or other light activity is fine but be careful not to exercise too much, as it is stressful.

3. Reduce stress as much as possible. Take up meditation or yoga or just spend more time reading, knitting, watching movies, bathing, gardening or doing other pleasant, enjoyable activities that help you relax.

4. Eat more carbs. GAPS is not a low-carb diet. There are plenty of good carby foods you can eat on GAPS. For example:

* Fruit
* Dates and date sugar (great for making grain-free desserts)
* Honey (can add to kefir smoothies or yogurt, add to your herbal tea, use in grain-free granola, etc.)
* Ice cream (if you have a dairy allergy, make with kefir or with coconut milk)

5. Move through the GAPS Diet as quickly as you are able. This is a temporary healing diet, not a lifestyle.

Not everyone needs to stay on GAPS for 1-3 years. Many people can recover on GAPS within a few months. Keep moving forward, keep introducing new foods, and challenge yourself. Soon you will be able to start introducing starchy foods, buckwheat, rice and so forth.

Dit artikel zou te lang worden met ook nog een stap voor stap uitleg van het maken van ghee. Dit zal ik morgen als apart stuk posten.

Filed Under: Achtergrond Tagged With: Bouillon, GAPS, Gelatine, Koolhydraten, Paleo of Oerdieet, Persoonlijk

Advertenties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Updates in je mailbox!

Gevitaliseerd en écht schoon drinkwater

EWO-Vitality-filter

profiel foto

Hi, leuk dat je op mijn site bent gekomen!

Ik ben Iris en deel hier van alles over puur en echt eten en een gezonde leefstijl. Ik laat je zien hoe je weer eten kunt bereiden, zoals de natuur bedoeld heeft: gezond, voedend en lekker!

Veel lees- en kookplezier!

Partners



Advertenties

Recepten

  • Zuurkoolsap, een Super Gezond (en Lekker!) Drankje!
  • MakreelsaladeZomerse Makreelsalade
  • BasilicumijsZomers Recept: Romig Citroen- Basilicumijs
  • Pompoen CouscousZogenaamde Couscous van Bloemkool met Pompoen en Cashewnoten {veganistisch en graanvrij}
  • kokosmelk makenzelluf maken: kokosmelk en kokosmeel
Adverteren bij Daisycon

BlogSociety

Lees Bewust

© Copyright 2018 De Voedzame Keuken · All Rights Reserved · privacyverklaring

Deze site maakt gebruik van cookies meer informatie