De Voedzame Keuken

van Vulling naar Voeding

  • Nieuw hier?
  • Blog
  • Recepten
  • Contact
  • Webshop
Home ---> Recepten ---> Gefermenteerde Notenkaas ~ een Vegan Roomkaas

Gefermenteerde Notenkaas ~ een Vegan Roomkaas

Last Updated on november 16, 2016 by Iris Maier 4 Comments

gefermenteerde-notenkaas

Vorige week schreef ik over Hét Raw Food Kookboek. Niet omdat ik plotseling overgegaan ben op raw food, maar omdat het een boek is dat je wel heel veel inspiratie kan geven voor pure, natuurlijke recepten zonder rommel erin. 

De recepten zijn voor veel leefstijlen toepasbaar, niet alleen voor raw foodies, maar ook  voor veganisten en dus ook vegetariërs en ook voor als je paleo eet of volgens de richtlijnen van Weston A. Price. Zelfs als je het GAPS-dieet volgt, kun je er nog veel uithalen.

Ideaal dus als je eters krijgt van allerlei pluimage, zoals misschien straks met kerst!

Het is alleen niet geschikt als noten en zaden een probleem zijn, want er is praktisch geen recept zonder die twee…

Vorige week maakte ik heerlijke dadelscones van amandelpulp die ik nog in de vriezer had liggen, overgehouden van het maken van amandelmelk met de slowjuicer. Vooral zoonlief was er gek op en manlief was vooral fan van de vanilleboter gemaakt van kokosolie. Het ging er allemaal in als koek!

 

Gefermenteerde Notenkaas

Omdat mijn dingetje, mijn specialiteit, toch wel het fermenteren is, wilde ik toch ook erg graag het recept voor gefermenteerde notenkaas proberen. En dat heb ik gedaan. Ik heb het ietsjes aangepast, omdat ik geen pijnboompitten meer had en geen ringen om de kaas mee te vormen en in plaats van een probiotica capsule, gebruikte ik waterkefir als starter.

Het resultaat mag er zijn. Jongste dochter, die niet van kaas houdt, vond het op kwark lijken en ook zo ruiken, maar dan lekkerder.

Als echte kaasliefhebber vond ik het zelf niet vergelijkbaar met kaas. Het is meer een soort spread, zoals hummus bijvoorbeeld, maar dan zonder de kruiden. Al had ik het natuurlijk ook kunnen kruiden, maar ik wilde het eerst zo proberen. 

 

Veganistische Roomkaas

Ondanks dat het niet naar kaas smaakt, vind ik het wel erg lekker, lekker romig. Misschien moet je het gewoon ook niet willen zien als kaas. Qua smaak dan, want, je kunt het wel prima gebruiken als roomkaas.

Bijvoorbeeld een heerlijke rauwe cheesecake. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon gebruiken als een dipje of spread op (zaden)crackers. Of gewoon lekker met allerlei groenten, zoals wortel en bleekselderij bij een zogenaamde Monkey Platter. (Ah, ik voel een blogpost aankomen…!)

 

Benodigdheden

Het originele recept vraagt om een hogesnelheidsblender. Nu heb ik geen blender meer, laat staan een hogesnelheidsblender, maar wel een goede staafmixer en dat werkte ook prima! In een foodprocessor zal het vast ook wel lukken, misschien dat het wat romiger wordt met een blender, maar je moet roeien met de riemen die je hebt natuurlijk!

Hetzelfde gold voor de ringen die gebruikt worden om de kaas in te vormen. Ik denk dat ze open moeten zijn aan de onderkant vanwege het vocht en koos daarom voor een kaasvorm, zo’n uitlek mandje, vandaar ook het reliëf dat je op de foto ziet. Heb je geen van beide, dan kun je vast iets anders vinden dat ook geschikt zal zijn, bijvoorbeeld de ring van een kleine springvorm. 

Verder heb je nog een vergiet en een (kaas)doek nodig.

En dan nu het recept:

 

Gefermenteerde Notenkaas ~ een Vegan Roomkaas
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Print Recipe
Roomkaas, maar dan geheel vegan, dus zuivelvrij! Gemaakt van gefermenteerde cashewnoten. Te gebruiken in recepten waar je anders roomkaas zou gebruiken, zoals cheesecake of dipjes en spreads.
  • MaaltijdBorrelhapjes
  • Zonder...Eieren, Gluten, Granen, Lactose, Vlees, Zuivel
  • Leefstijl - DieetGAPS, Paleo, Primal, Vegetarisch
  • Soort GerechtBasisrecepten, Fermenten
Porties Prep Tijd
1 flink kaasje 12 minuten
Passieve Tijd
52 uur
Porties Prep Tijd
1 flink kaasje 12 minuten
Passieve Tijd
52 uur
Gefermenteerde Notenkaas ~ een Vegan Roomkaas
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Print Recipe
Roomkaas, maar dan geheel vegan, dus zuivelvrij! Gemaakt van gefermenteerde cashewnoten. Te gebruiken in recepten waar je anders roomkaas zou gebruiken, zoals cheesecake of dipjes en spreads.
  • MaaltijdBorrelhapjes
  • Zonder...Eieren, Gluten, Granen, Lactose, Vlees, Zuivel
  • Leefstijl - DieetGAPS, Paleo, Primal, Vegetarisch
  • Soort GerechtBasisrecepten, Fermenten
Porties Prep Tijd
1 flink kaasje 12 minuten
Passieve Tijd
52 uur
Porties Prep Tijd
1 flink kaasje 12 minuten
Passieve Tijd
52 uur
Ingrediënten
  • 300 g cashewnoten macadamia's werken ook goed
  • 250 ml waterkefir gefilterd
  • 1 tl Keltisch zeezout
  • 2 el edelgist
  • 2 tl azijn ik gebruikte junazijn
  • kruiden, diverse soorten optioneel en naar smaak
Porties: flink kaasje
Eenheden:
Instructies
  1. Week de cashewnoten 4 uur in ruim (gefilterd) water met wat zout
  2. Giet de noten af, spoel ze af en doe ze samen met de waterkefir in de blender. Maal tot er een gladde massa is ontstaan.
  3. Bekleed een vergiet met een kaasdoek, schep het mengsel in de doek en bind de doek dicht.
  4. Zet de vergiet op een diepbord of kom. Plaats een gewicht op de doek, bijvoorbeeld een bord met een steen erop, om het vocht eruit te drukken. Laat 24 uur staan bij kamertemperatuur.
  5. Na het fermenteren kieper je de kaas in een kom en roer je er het zout, de gist en eventueel kruiden doorheen.
  6. Plaats de massa in ringvormen, omdat ik die niet had, maar wel een uitlekmandje voor kaas, heb ik het daarin gedaan, zodat er nog wat vocht kon uitlekken. Wellicht kun je ook de ring van een kleine springvorm nemen of iets dergelijks. Zet nog 24 uur in de koelkast, dan is de kaas klaar.
  7. Eventueel kun je nog een kaas met korst maken, door hem te drogen in een droogoven, zonder de ring of vorm. 24 uur op 40 graden.
  8. Verpak 'm in bakpapier en bewaar tot maximaal een maand in de koelkast.
Deel dit Recept
 
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Filed Under: Recepten Tagged With: Boekreviews

Advertenties

Comments

  1. Flora says

    november 18, 2016 at 10:13

    Hoi, ben benwd hoe het originele recept is met probiotica. We gebr nml geen kefir! Gr

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      november 23, 2016 at 14:48

      Hi Flora,

      Ja, dat kan ik me voorstellen, dank voor het vragen!
      Met probiotica neem je i.p.v. de waterkefir gewoon water en je mengt er dan ook nog eens 2 capsules probiotica door. That’s it 🙂

      Beantwoorden
  2. Jeri says

    november 2, 2017 at 20:42

    Dag Iris,
    Kan je edelgist vervangen?
    Groet,
    Jeri

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      november 22, 2017 at 12:07

      Eerlijk gezegd zou ik niet goed weten waardoor. De gist geeft een beetje een unami smaakje, net als bij echte kaas. Ik denk dus dat de gist er vooral inzit voor de smaak!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Updates in je mailbox!

Gevitaliseerd en écht schoon drinkwater

EWO-Vitality-filter

profiel foto

Hi, leuk dat je op mijn site bent gekomen!

Ik ben Iris en deel hier van alles over puur en echt eten en een gezonde leefstijl. Ik laat je zien hoe je weer eten kunt bereiden, zoals de natuur bedoeld heeft: gezond, voedend en lekker!

Veel lees- en kookplezier!

Partners



Advertenties

Recepten

  • Zuurkoolsap, een Super Gezond (en Lekker!) Drankje!
  • MakreelsaladeZomerse Makreelsalade
  • BasilicumijsZomers Recept: Romig Citroen- Basilicumijs
  • Pompoen CouscousZogenaamde Couscous van Bloemkool met Pompoen en Cashewnoten {veganistisch en graanvrij}
  • kokosmelk makenzelluf maken: kokosmelk en kokosmeel
Adverteren bij Daisycon

BlogSociety

Lees Bewust

© Copyright 2018 De Voedzame Keuken · All Rights Reserved · privacyverklaring

Deze site maakt gebruik van cookies meer informatie