Vorige week schreef ik over Hét Raw Food Kookboek. Niet omdat ik plotseling overgegaan ben op raw food, maar omdat het een boek is dat je wel heel veel inspiratie kan geven voor pure, natuurlijke recepten zonder rommel erin.
De recepten zijn voor veel leefstijlen toepasbaar, niet alleen voor raw foodies, maar ook voor veganisten en dus ook vegetariërs en ook voor als je paleo eet of volgens de richtlijnen van Weston A. Price. Zelfs als je het GAPS-dieet volgt, kun je er nog veel uithalen.
Ideaal dus als je eters krijgt van allerlei pluimage, zoals misschien straks met kerst!
Het is alleen niet geschikt als noten en zaden een probleem zijn, want er is praktisch geen recept zonder die twee…
Vorige week maakte ik heerlijke dadelscones van amandelpulp die ik nog in de vriezer had liggen, overgehouden van het maken van amandelmelk met de slowjuicer. Vooral zoonlief was er gek op en manlief was vooral fan van de vanilleboter gemaakt van kokosolie. Het ging er allemaal in als koek!
Gefermenteerde Notenkaas
Omdat mijn dingetje, mijn specialiteit, toch wel het fermenteren is, wilde ik toch ook erg graag het recept voor gefermenteerde notenkaas proberen. En dat heb ik gedaan. Ik heb het ietsjes aangepast, omdat ik geen pijnboompitten meer had en geen ringen om de kaas mee te vormen en in plaats van een probiotica capsule, gebruikte ik waterkefir als starter.
Het resultaat mag er zijn. Jongste dochter, die niet van kaas houdt, vond het op kwark lijken en ook zo ruiken, maar dan lekkerder.
Als echte kaasliefhebber vond ik het zelf niet vergelijkbaar met kaas. Het is meer een soort spread, zoals hummus bijvoorbeeld, maar dan zonder de kruiden. Al had ik het natuurlijk ook kunnen kruiden, maar ik wilde het eerst zo proberen.
Veganistische Roomkaas
Ondanks dat het niet naar kaas smaakt, vind ik het wel erg lekker, lekker romig. Misschien moet je het gewoon ook niet willen zien als kaas. Qua smaak dan, want, je kunt het wel prima gebruiken als roomkaas.
Bijvoorbeeld een heerlijke rauwe cheesecake. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon gebruiken als een dipje of spread op (zaden)crackers. Of gewoon lekker met allerlei groenten, zoals wortel en bleekselderij bij een zogenaamde Monkey Platter. (Ah, ik voel een blogpost aankomen…!)
Benodigdheden
Het originele recept vraagt om een hogesnelheidsblender. Nu heb ik geen blender meer, laat staan een hogesnelheidsblender, maar wel een goede staafmixer en dat werkte ook prima! In een foodprocessor zal het vast ook wel lukken, misschien dat het wat romiger wordt met een blender, maar je moet roeien met de riemen die je hebt natuurlijk!
Hetzelfde gold voor de ringen die gebruikt worden om de kaas in te vormen. Ik denk dat ze open moeten zijn aan de onderkant vanwege het vocht en koos daarom voor een kaasvorm, zo’n uitlek mandje, vandaar ook het reliëf dat je op de foto ziet. Heb je geen van beide, dan kun je vast iets anders vinden dat ook geschikt zal zijn, bijvoorbeeld de ring van een kleine springvorm.
Verder heb je nog een vergiet en een (kaas)doek nodig.
En dan nu het recept:
Porties | Prep Tijd |
1 flink kaasje | 12 minuten |
Passieve Tijd |
52 uur |
|
|
Roomkaas, maar dan geheel vegan, dus zuivelvrij! Gemaakt van gefermenteerde cashewnoten. Te gebruiken in recepten waar je anders roomkaas zou gebruiken, zoals cheesecake of dipjes en spreads.
|
- 300 g cashewnoten macadamia's werken ook goed
- 250 ml waterkefir gefilterd
- 1 tl Keltisch zeezout
- 2 el edelgist
- 2 tl azijn ik gebruikte junazijn
- kruiden, diverse soorten optioneel en naar smaak
- Week de cashewnoten 4 uur in ruim (gefilterd) water met wat zout
- Giet de noten af, spoel ze af en doe ze samen met de waterkefir in de blender. Maal tot er een gladde massa is ontstaan.
- Bekleed een vergiet met een kaasdoek, schep het mengsel in de doek en bind de doek dicht.
- Zet de vergiet op een diepbord of kom. Plaats een gewicht op de doek, bijvoorbeeld een bord met een steen erop, om het vocht eruit te drukken. Laat 24 uur staan bij kamertemperatuur.
- Na het fermenteren kieper je de kaas in een kom en roer je er het zout, de gist en eventueel kruiden doorheen.
- Plaats de massa in ringvormen, omdat ik die niet had, maar wel een uitlekmandje voor kaas, heb ik het daarin gedaan, zodat er nog wat vocht kon uitlekken. Wellicht kun je ook de ring van een kleine springvorm nemen of iets dergelijks. Zet nog 24 uur in de koelkast, dan is de kaas klaar.
- Eventueel kun je nog een kaas met korst maken, door hem te drogen in een droogoven, zonder de ring of vorm. 24 uur op 40 graden.
- Verpak 'm in bakpapier en bewaar tot maximaal een maand in de koelkast.
Hoi, ben benwd hoe het originele recept is met probiotica. We gebr nml geen kefir! Gr
Hi Flora,
Ja, dat kan ik me voorstellen, dank voor het vragen!
Met probiotica neem je i.p.v. de waterkefir gewoon water en je mengt er dan ook nog eens 2 capsules probiotica door. That’s it 🙂
Dag Iris,
Kan je edelgist vervangen?
Groet,
Jeri
Eerlijk gezegd zou ik niet goed weten waardoor. De gist geeft een beetje een unami smaakje, net als bij echte kaas. Ik denk dus dat de gist er vooral inzit voor de smaak!