Een soort haat-liefde verhouding heb ik met Amandelen. Ik kan ze echt verafschuwen, vooral die lucht… Ik schreef er al eens eerder over, maar het schijnt dat ik erfelijk belast ben met een gen waardoor ik de cyanide (blauwzuur) kan ruiken die in amandelen zit.
Hoewel de lucht ik echt niet te harden vind, kan ik inmiddels op de een of andere manier tegenwoordig prima iets verdragen dat van amandelen gemaakt is. Soms zit er wel eens eentje tussen die heel sterk naar marsepein smaakt en dan moet ik even slikken, letterlijk en figuurlijk. Maar meestal vind ik het gewoon zelfs lekker!
– En ze nam nog een paar van de chili-limoen amandelen, tijdens het schrijven, yummie!
Veelzijdige Amandelen
En het is maar goed ook, dat ik ze nu gewoon lekker vind, want amandelen zijn super veelzijdig! Helemaal als je het gaat gebruiken als meel, maar daar ben ik wel een beetje voorzichtig mee. Het is een heerlijke graanvervanger.
Lekkerder – vind ik – en makkelijker om mee te werken dan kokosmeel, maar ik vind het niet zo’n goed idee om vaak te gebruiken. Het zijn immers toch veel onverzadigde vetzuren. Die kun je beter niet verhitten, omdat ze zo onstabiel zijn.
Bruine Amandelen
En laat ik nu ook een zak amandelen gekregen hebben om eens lekker mee te gaan experimenteren!
Het waren bruine amandelen, met het vliesje er dus nog op. Normaal koop ik eigenlijk altijd witte (geblancheerde) amandelen, omdat ik daar meer mee kan. Voor mij dus wel een beetje een uitdaging hier iets mee te gaan doen.
Weken, Kiemen en Blancheren
Zoals meestal ging ik op onderzoek uit op internet en ontdekte dat het heel gemakkelijk is om zelf je amandelen te blancheren. Hoe je dat doet, ga ik je volgende week vertellen. Ik vond namelijk zo’n lekker recept, dat ik graag uit wilde proberen: Chili Lime Almonds.
Het mooie is ook dat bruine amandelen niet alleen wat goedkoper zijn, maar ook dat je dan zeker weet dat ze niet verhit zijn geweest en ze dus nog kunnen ontkiemen.
Voor de betere opname en minder belasting voor je spijsvertering, doe je er namelijk goed aan de amandelen te weken voor je ze consumeert, of nog beter: laten kiemen. Dat werkt alleen bij niet verhitte noten, omdat daar de enzymen nog van intact zijn.
En juist met vliesje, zoals voor deze chili-limoen amandelen, dan is het nog eens extra belangrijk om ze van te voren te weken. De meeste anti-nutriënten, zoals fytinezuur bevinden zich namelijk in het vlies!
Chili-Limoen Amandelen, een Heerlijke Snack
Het mooie van het recept voor de chili-limoen amandelen is dat je de amandelen gewoon kunt vervangen door andere noten! Voor het geval je echt zo’n afkeer hebt van amandelen of bang bent voor die enkele bittere die er wel eens tussen zit.
Ik heb ze gemaakt met zowel zelf geblancheerde amandelen als met de bruine, maar we vinden hier de bruine toch ietsje lekkerder! En zeg nou zelf, die zien er ook mooier uit!
Alle smaken zijn in deze snack vertegenwoordigd: Ze zijn lekker een beetje pittig, maar niet té (en dat kun je natuurlijk aanpassen), heerlijk een beetje fris-zurig van de limoen, zoet van de ahornsiroop, bitter van de amandelen zelf en zout.
Geschikt voor elk moment van de dag als tussendoortje en ook lekker om een paar van mee te nemen voor onderweg.
De Ingrediënten
Voor de chili gebruikte ik cayennepeper, maar een andere chilipeper kan natuurlijk ook heel goed. En mocht je geen biologische limoen kunnen vinden, dan kan citroen natuurlijk ook wel. Is wat minder uitgesproken van smaak en geur, maar evengoed lekker.
Het eiwit wordt gebruikt om alles mooi aan de noten te laten plakken en geeft meteen een mooi glimmend laagje. Omdat de ene eetlepel die ik gebruikte misschien wat weinig was, heb ik in het recept 1 à 2 eetlepels aangegeven. Mijn amandelen glommen namelijk niet allemaal even mooi. Het kan ook zijn dat het toch beter werkt als je het goedje erop smeert in plaats van te mengen. Een beetje uitproberen dus!
Rauwe of Niet-Rauwe Chili-Limoen Amandelen
In het recept geef ik je de instructies voor rauwe chili-limoen amandelen. Rauw blijven namelijk de enzymen intact, waardoor de amandelen beter verteerbaar blijven. Bovendien heb je dan niet zo het probleem van de snel oxiderende, instabiele meervoudig-onverzadigde vetzuren.
Het kan echter goed zijn dat jouw oven op zijn laagst 50 graden haalt en dat je geen droogoven hebt. Je kunt ze dan natuurlijk prima roosteren in de oven, ook op een wat hogere temperatuur, zodat het wat sneller gaat. Erg lekker ook!
De amandelen zijn trouwens deze maand in de aanbieding bij GezondeNotenKopen.nl, nu met 15% korting!
Dit is een gesponsord bericht, lees de disclaimer voor meer informatie.
- 500 g amandelen bruine
- 2 tl Keltisch zeezout
- 1 limoen biologisch
- 1 à 2 el eiwit
- 2 tl boter gesmolten
- 1 el ahornsiroop
- 1 tl cayennepeper
- Doe de amandelen in een glazen pot of kom en doe er zoveel water bij tot ze ruim onderstaan. Voeg een theelepel zout toe, roer dit even goed door en laat ze afgedekt een nacht weken op een warme plek.
- Doe de geweekte amandelen in een vergiet en spoel ze af. Eventueel kun je ze nog een tijd laten staan om ze verder te laten kiemen. Spoel ze dan in ieder geval 's avonds en 's morgens nog even goed om. In mijn ervaring is dit echter niet nodig, ze kiemen meestal al na een nacht weken!
- Leg de amandelen op een met bakpapier bekleedde bakplaat of op een tray van je droogoven met zo'n flex sheet. En droog ze in de oven op de laagste stand (niet in een gasoven, die wordt te heet!) of in de droogoven op max. 42 graden C.
- Als de noten bijna droog zijn, maar toch nog wel even moeten, mix je alle overige ingrediënten door elkaar. Je kunt deze mix over de amandelen strijken of de amandelen in een kom doen en de mix er goed doorheen roeren.
- Doe ze weer terug in de oven of droogoven tot ze goed droog zijn. Sprenkel er eventueel nog wat extra zout of cayennepeper overheen.
- Ik zette ze op tafel en in no-time waren ze verdwenen, op een handje witte amandelen na, die ik 's avonds in een salade verwerkte. Het is moeilijk om er af te blijven...!
Geef een reactie