Hoewel ik vroeger totaal anders at dan ik tegenwoordig doe, ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in voeding en gezondheid. Er was toen nog geen internet en informatie haalde je toen uit boeken, van de tv of je nam aan dat wat vrienden en familie erover wisten te vertellen. Zo hoorde ik zo’n 20… [Lees verder…]
Boek Review: Echt Eten van Jonathan Karpathios & recept Zoetzure kool met Buikspek
Toen ik voor het eerst hoorde van het boek Echt eten van Jonathan Karpathios, chef en eigenaar van restaurant Vork en Mes in Hoofddorp, wilde ik dat boek natuurlijk meteen hebben: een boek dat heet zoals mijn blog voorheen heette, dat moest haast wel goed zijn 😉 De beschrijving die bij het boek gegeven wordt,… [Lees verder…]
In kleine stapjes naar ‘Echt Eten’ stap #14 – fermenteren
Hier en daar heb ik het wel eens genoemd: fermenteren en ook de stappen over het weken van peulvruchten, granen, noten en zaden zijn in wezen een vorm van fermentatie. Het woord fermenteren komt van het Latijnse woord fermentum en betekent zuurdeeg, zuurdesem dus eigenlijk. Zuurdesem is een vorm van fermentatie d.m.v melkzuurbacteriën (lactobacilli) ook wel lacto-fermentatie of melkzuurgisting genoemd. We kennen… [Lees verder…]