De Voedzame Keuken

van Vulling naar Voeding

  • Nieuw hier?
  • Blog
  • Recepten
  • Contact
  • Webshop
Home ---> Recepten ---> Kefir Maken, maar dan Zonder het Gedoe

Kefir Maken, maar dan Zonder het Gedoe

Last Updated on november 21, 2016 by Iris Maier 12 Comments

Facebook0
Pinterest0
Twitter0
Google+0
LinkedIn0

Van de week zei ik het al: fermenteren is echt mijn dingetje. Je zult er dus nog veel over horen hier op de Voedzame Keuken in de toekomst. En sterker nog, over niet al te lange tijd kun je me ook live aan het werk zien en kun je zelfs meedoen om de kunst nog beter af te kijken! Maar daar gaat dit artikel niet over en bovendien is ook nog niet zover. (Wel bijna, dus houd de Voedzame Keuken in de gaten!)

First things first. En je raadde het al, het gaat over fermenteren, over melkkefir wel te verstaan. Als je al een tijdje meeleest, dan zul je wel weten dat ik daar eerder ook al over schreef. 

kefir starter

Maar deze melkkefir  van Kefir.nl is anders, makkelijker. Een stuk makkelijker, kan ik je wel zeggen!

De echte kefir, zullen we maar zeggen, werkt met zogenaamde kefirkorrels, een symbiose van bacteriën en gisten die je steeds weer opnieuw gebruikt. En die je dus ook steeds weer uit je drank moet zeven.

Het liefst met en kunststof zeef, iedere dag opnieuw, of je moet ‘m een paar dagen in de koelkast parkeren, maar dat komt de kefir niet ten goede.

 

Geen Gedoe, geen Geklieder

Met de startercultuur van Kefir.nl hoeft dat niet, dat geklieder met die kunststof zeef, die je ook nog eens bijna nergens kunt kopen. Het werkt het zelfde als met het maken van yoghurt, maar dan nóg makkelijker! Je hebt er namelijk ook geen yoghurtmaker voor nodig! 

De cultuur die gebruikt wordt is namelijk een zogenaamde mesofiele starter. Dat wil zeggen dat de bacteriën geen warmte nodig hebben, zoals wel het geval is bij de thermofiele yoghurtstarter. Kefir van Kefir.nl is net als de kefir die je van de korrels maakt een kamertemperatuur ‘yoghurt’ ferment.

 

Super Simpel en Snel!

Je neemt een pak melk op kamertemperatuur. Giet die melk in een pot. Giet de poederstarter erbij, even goed doorroeren. 24 Uur laten staan, in de koelkast. Na koeling klaar voor gebruik. 

Echt simpeler kan eigenlijk niet!

 

 

Kunnen mijn Kefirkorrels dan nu de Deur Uit?

Als je al kefirkorrels in huis hebt en je bent daar tevreden mee, als je het lekker vindt en het steeds weer zeven is geen probleem voor je, nee, dan zou ik zeggen: houden! Gewoon lekker mee door blijven gaan.

De kefir van Kefir.nl is dan wel leuk voor de afwisseling en het gemak zo nu en dan, maar het is geen vervanging!

 

De Verschillen met Kefirkorrels

De bacteriestammen

De kefir cultuur van Kefir.nl in poedervorm bevat  minder bacteriestammen dan de kefirkorrels. Dat maakt de korrels tot een rijker probiotisch product. En naar mijn idee maakt dat ook dat de smaak en textuur anders zijn.

 

Smaak en textuur

De smaak vind ik wezenlijk anders dan de kefir gemaakt met de korrels. En ja, ik gebruikte dezelfde melk als ik doe met mijn korrels, als ik geen rauwe melk gebruik tenminste.

Ik vind de smaak van deze kefir milder, zachter dan de kefir die ik maak met de korrels. Ook is de textuur anders, het is wat dikker, meer een yoghurt dan een karnemelk achtige drank en ik miste de koolzuur. 

De andere smaak komt natuurlijk door het verschil in bacteriestammen en gisten in beide culturen. 

Begrijp me niet verkeerd, het is lekker, heerlijk zelfs, maar wel anders! Om die reden zeg ik ook dat als je al korrels hebt, dan is dit leuk voor de afwisseling, niet als vervanging van.

 

Het gemak

Ik zei het al, maar het is ook zo’n wezenlijk verschil! Deze kefir is vele malen gemakkelijker om te maken. Het kost je niet meer dan een minuutje. Dus als tijd een issue is of je hebt gewoon geen zin in het geklieder met het zeven, dan is dit echt een uitkomst!

Om dezelfde reden is het ook de ideale keuze wanneer je niet iedere dag kefir wilt maken, omdat je het niet zo veel gebruikt. Kefirkorrels werken het best als je ze blijft door fermenteren namelijk en niet in de koelkast parkeert.

 

Geen doorstarter

De poederstarter is geen zogenaamde heirloom cultuur, maar in laboratoria samengesteld. Dit betekent dat de cultuur samenstelling geen sterke combinatie vormt, waardoor deze gauw besmet raakt met andere bacteriën en gisten.

De cultuur is dan niet meer zuiver. Om die reden kun je niet eindeloos een batch kefir maken uit 1 zakje. Na 4 à 5 weken zul je een verse poederstarter moeten gebruiken. Dit terwijl je met de korrels altijd kunt blijven door fermenteren.

 

Kortom

Kefir van Kefir.nl is een prima keus voor wanneer het praktischer is niet iedere dag opnieuw kefir te hoeven maken. Of als afwisseling met de kefirkorrels voor als je gewoon eens iets anders wilt proberen.

Mijn kinderen vinden melkkefir van de korrels om zo te drinken niet echt geweldig. Ik moet er een smoothie van maken willen ze het opdrinken. Omdat de kefir van de poederstarter een stuk milder is, nemen ze die wel zonder problemen in plaats van een bakje yoghurt.

 

De Kefir-starter in Poedervorm ook Proberen?

kefir starterDat kan! Als lezer van de Voedzame Keuken kun je nu met 20% korting kefir bestellen bij Kefir.nl. Gebruik daarvoor de kortingscode ‘voedzaam’ (zonder de aanhalingstekens) voor het afrekenen.

Deze aanbieding loopt t/m vrijdag 2 december 2016.

 

 

 

Dit is een gesponsord bericht. Lees de disclaimer voor meer informatie.

 

 

Filed Under: Recepten Tagged With: Fermentatie, Kefir

Advertenties

Comments

  1. maartje says

    november 25, 2016 at 14:34

    Verdraag je de zuivel goed?
    Heb jij nog tips tegen (veel) flatulentie?sorry vies verhaaltje

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      november 25, 2016 at 14:57

      Ja, zuivel verdraag ik goed, maar als je daar zelf last van hebt en flatulentie krijgt, ben je vermoedelijk lactose intolerant. Het kan helpen yoghurt en kefir en dergelijke dan langer te fermenteren (minimaal 24 uur), dan wordt alle lactose omgezet namelijk. Heb je dan nog steeds last, dan kun je overwegen lactose-vrije melk te nemen om mee te fermenteren.
      Nog steeds last, dan heb je wellicht ergens anders last van.
      Heb je ook rauwe melk geprobeerd, heb je daar ook last van?

      Beantwoorden
  2. Willem sodenkamp says

    november 25, 2016 at 14:38

    Ik neem het altijd mee als ik naar Duitsland ga.

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      december 2, 2016 at 11:40

      Ja, voor op reis bijvoorbeeld kan dit inderdaad een uitkomst zijn!

      Beantwoorden
  3. Baukje says

    november 25, 2016 at 21:53

    Lukt het ook met kokosmelk?

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      december 2, 2016 at 11:42

      Hi Baukje,

      Het kan wel, denk ik ook met kokosmelk, maar je krijgt nooit zo’n mooie dikke yoghurt daarmee. Ik heb het nog niet geprobeerd met dit poeder. Ik weet ook niet of je dan ook zolang kunt blijven doorfermenteren, maar het is de moeite waard om te proberen.
      Het probleem met kokosmelk is wel altijd een beetje dat de room bovenop komt te zitten en lastig te mengen is met de rest. Ik maak wel eens kokosyoghurt en dan doe ik er even de staafmixer doorheen.

      Beantwoorden
      • Baukje says

        december 2, 2016 at 18:03

        Dankjewel, ik ga het eens proberen!

        Beantwoorden
        • Iris Maier says

          januari 5, 2017 at 13:34

          Graag gedaan, ben benieuwd hoe het bevalt!

          Beantwoorden
          • Alexandra says

            maart 1, 2018 at 13:48

            Hi Iris,

            en hoe maak je waterkefir?

            groetjes,
            Alexandra

            Beantwoorden
  4. ans says

    november 27, 2016 at 18:51

    Wil liever geen melk gebruiken, kan men ook water gebruiken met de Kefir-starter in poedervorm?

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      december 2, 2016 at 11:44

      Hi Ans,

      Nee, met alleen water zal het niet gaan, dat bevat geen voedingsstoffen voor de micro-organismen. Het kan wel met bijvoorbeeld kokosmelk, al heb ik dat zelf nog niet uitgeprobeerd. Zie ook mijn reactie op Baukje haar vraag hierboven.

      Beantwoorden
  5. Tom says

    december 13, 2020 at 11:59

    Kan je ook karnemelk gebruiken om kefir te maken?

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Updates in je mailbox!

Gevitaliseerd en écht schoon drinkwater

EWO-Vitality-filter

profiel foto

Hi, leuk dat je op mijn site bent gekomen!

Ik ben Iris en deel hier van alles over puur en echt eten en een gezonde leefstijl. Ik laat je zien hoe je weer eten kunt bereiden, zoals de natuur bedoeld heeft: gezond, voedend en lekker!

Veel lees- en kookplezier!

Partners



Advertenties

Recepten

  • Zuurkoolsap, een Super Gezond (en Lekker!) Drankje!
  • MakreelsaladeZomerse Makreelsalade
  • BasilicumijsZomers Recept: Romig Citroen- Basilicumijs
  • Pompoen CouscousZogenaamde Couscous van Bloemkool met Pompoen en Cashewnoten {veganistisch en graanvrij}
  • kokosmelk makenzelluf maken: kokosmelk en kokosmeel
Adverteren bij Daisycon

BlogSociety

Lees Bewust

© Copyright 2018 De Voedzame Keuken · All Rights Reserved · privacyverklaring

Deze site maakt gebruik van cookies meer informatie