Van de week zei ik het al: fermenteren is echt mijn dingetje. Je zult er dus nog veel over horen hier op de Voedzame Keuken in de toekomst. En sterker nog, over niet al te lange tijd kun je me ook live aan het werk zien en kun je zelfs meedoen om de kunst nog beter af te kijken! Maar daar gaat dit artikel niet over en bovendien is ook nog niet zover. (Wel bijna, dus houd de Voedzame Keuken in de gaten!)
First things first. En je raadde het al, het gaat over fermenteren, over melkkefir wel te verstaan. Als je al een tijdje meeleest, dan zul je wel weten dat ik daar eerder ook al over schreef.
Maar deze melkkefir van Kefir.nl is anders, makkelijker. Een stuk makkelijker, kan ik je wel zeggen!
De echte kefir, zullen we maar zeggen, werkt met zogenaamde kefirkorrels, een symbiose van bacteriën en gisten die je steeds weer opnieuw gebruikt. En die je dus ook steeds weer uit je drank moet zeven.
Het liefst met en kunststof zeef, iedere dag opnieuw, of je moet ‘m een paar dagen in de koelkast parkeren, maar dat komt de kefir niet ten goede.
Geen Gedoe, geen Geklieder
Met de startercultuur van Kefir.nl hoeft dat niet, dat geklieder met die kunststof zeef, die je ook nog eens bijna nergens kunt kopen. Het werkt het zelfde als met het maken van yoghurt, maar dan nóg makkelijker! Je hebt er namelijk ook geen yoghurtmaker voor nodig!
De cultuur die gebruikt wordt is namelijk een zogenaamde mesofiele starter. Dat wil zeggen dat de bacteriën geen warmte nodig hebben, zoals wel het geval is bij de thermofiele yoghurtstarter. Kefir van Kefir.nl is net als de kefir die je van de korrels maakt een kamertemperatuur ‘yoghurt’ ferment.
Super Simpel en Snel!
Je neemt een pak melk op kamertemperatuur. Giet die melk in een pot. Giet de poederstarter erbij, even goed doorroeren. 24 Uur laten staan, in de koelkast. Na koeling klaar voor gebruik.
Echt simpeler kan eigenlijk niet!
Kunnen mijn Kefirkorrels dan nu de Deur Uit?
Als je al kefirkorrels in huis hebt en je bent daar tevreden mee, als je het lekker vindt en het steeds weer zeven is geen probleem voor je, nee, dan zou ik zeggen: houden! Gewoon lekker mee door blijven gaan.
De kefir van Kefir.nl is dan wel leuk voor de afwisseling en het gemak zo nu en dan, maar het is geen vervanging!
De Verschillen met Kefirkorrels
De bacteriestammen
De kefir cultuur van Kefir.nl in poedervorm bevat minder bacteriestammen dan de kefirkorrels. Dat maakt de korrels tot een rijker probiotisch product. En naar mijn idee maakt dat ook dat de smaak en textuur anders zijn.
Smaak en textuur
De smaak vind ik wezenlijk anders dan de kefir gemaakt met de korrels. En ja, ik gebruikte dezelfde melk als ik doe met mijn korrels, als ik geen rauwe melk gebruik tenminste.
Ik vind de smaak van deze kefir milder, zachter dan de kefir die ik maak met de korrels. Ook is de textuur anders, het is wat dikker, meer een yoghurt dan een karnemelk achtige drank en ik miste de koolzuur.
De andere smaak komt natuurlijk door het verschil in bacteriestammen en gisten in beide culturen.
Begrijp me niet verkeerd, het is lekker, heerlijk zelfs, maar wel anders! Om die reden zeg ik ook dat als je al korrels hebt, dan is dit leuk voor de afwisseling, niet als vervanging van.
Het gemak
Ik zei het al, maar het is ook zo’n wezenlijk verschil! Deze kefir is vele malen gemakkelijker om te maken. Het kost je niet meer dan een minuutje. Dus als tijd een issue is of je hebt gewoon geen zin in het geklieder met het zeven, dan is dit echt een uitkomst!
Om dezelfde reden is het ook de ideale keuze wanneer je niet iedere dag kefir wilt maken, omdat je het niet zo veel gebruikt. Kefirkorrels werken het best als je ze blijft door fermenteren namelijk en niet in de koelkast parkeert.
Geen doorstarter
De poederstarter is geen zogenaamde heirloom cultuur, maar in laboratoria samengesteld. Dit betekent dat de cultuur samenstelling geen sterke combinatie vormt, waardoor deze gauw besmet raakt met andere bacteriën en gisten.
De cultuur is dan niet meer zuiver. Om die reden kun je niet eindeloos een batch kefir maken uit 1 zakje. Na 4 à 5 weken zul je een verse poederstarter moeten gebruiken. Dit terwijl je met de korrels altijd kunt blijven door fermenteren.
Kortom
Kefir van Kefir.nl is een prima keus voor wanneer het praktischer is niet iedere dag opnieuw kefir te hoeven maken. Of als afwisseling met de kefirkorrels voor als je gewoon eens iets anders wilt proberen.
Mijn kinderen vinden melkkefir van de korrels om zo te drinken niet echt geweldig. Ik moet er een smoothie van maken willen ze het opdrinken. Omdat de kefir van de poederstarter een stuk milder is, nemen ze die wel zonder problemen in plaats van een bakje yoghurt.
De Kefir-starter in Poedervorm ook Proberen?
Dat kan! Als lezer van de Voedzame Keuken kun je nu met 20% korting kefir bestellen bij Kefir.nl. Gebruik daarvoor de kortingscode ‘voedzaam’ (zonder de aanhalingstekens) voor het afrekenen.
Deze aanbieding loopt t/m vrijdag 2 december 2016.
Dit is een gesponsord bericht. Lees de disclaimer voor meer informatie.
Verdraag je de zuivel goed?
Heb jij nog tips tegen (veel) flatulentie?sorry vies verhaaltje
Ja, zuivel verdraag ik goed, maar als je daar zelf last van hebt en flatulentie krijgt, ben je vermoedelijk lactose intolerant. Het kan helpen yoghurt en kefir en dergelijke dan langer te fermenteren (minimaal 24 uur), dan wordt alle lactose omgezet namelijk. Heb je dan nog steeds last, dan kun je overwegen lactose-vrije melk te nemen om mee te fermenteren.
Nog steeds last, dan heb je wellicht ergens anders last van.
Heb je ook rauwe melk geprobeerd, heb je daar ook last van?
Ik neem het altijd mee als ik naar Duitsland ga.
Ja, voor op reis bijvoorbeeld kan dit inderdaad een uitkomst zijn!
Lukt het ook met kokosmelk?
Hi Baukje,
Het kan wel, denk ik ook met kokosmelk, maar je krijgt nooit zo’n mooie dikke yoghurt daarmee. Ik heb het nog niet geprobeerd met dit poeder. Ik weet ook niet of je dan ook zolang kunt blijven doorfermenteren, maar het is de moeite waard om te proberen.
Het probleem met kokosmelk is wel altijd een beetje dat de room bovenop komt te zitten en lastig te mengen is met de rest. Ik maak wel eens kokosyoghurt en dan doe ik er even de staafmixer doorheen.
Dankjewel, ik ga het eens proberen!
Graag gedaan, ben benieuwd hoe het bevalt!
Hi Iris,
en hoe maak je waterkefir?
groetjes,
Alexandra
Wil liever geen melk gebruiken, kan men ook water gebruiken met de Kefir-starter in poedervorm?
Hi Ans,
Nee, met alleen water zal het niet gaan, dat bevat geen voedingsstoffen voor de micro-organismen. Het kan wel met bijvoorbeeld kokosmelk, al heb ik dat zelf nog niet uitgeprobeerd. Zie ook mijn reactie op Baukje haar vraag hierboven.
Kan je ook karnemelk gebruiken om kefir te maken?