In deze serie over kruiden heb ik het eerder al gehad over echte (Ceylon) kaneel, gember, tijm en kurkuma. Vandaag is oregano aan de beurt.

Oregano wordt hier in Europa ook wel Wilde Majoraan genoemd. Dat is niet zo vreemd, want Oregano (Oreganum vulgare) en Majoraan of Marjolein (Oreganum majorana) zijn nauw verwant aan elkaar en in de spreektaal wordt oregano gebruikt voor alle marjolein soorten.
Ze zijn zo verwant dat de werking van beide soorten hetzelfde is, alleen is de wilde Marjolein (Oreganum vulgare) krachtiger in zijn werking en sterker van smaak.
Oregano is evenals tijm een mediterrane, kleine heester en wordt vooral in de Griekse en Italiaanse keuken gebruikt. Het heeft een sterk aroma en een licht bittere smaak, de etherische olie ervan wordt dan ook veel gebruikt in parfums en cosmetica. De Marjolein is wat zoeter van smaak dan de wilde Marjolein, maar de Grieken en Italianen zweren bij de smaak van de wilde Marjolein, Oregano vulgare.

Oregano in de tuin of op het balkon
Beide soorten zijn goed zelf te kweken, zowel uit zaad zelf opkweken als gekocht als potplant. Ze doen het prima in een grote pot op het balkon bijvoorbeeld. De plant wordt tussen de 40 en 60 cm. groot. Marjolein is niet winterhard en kan bij vorst beter binnen worden gezet. Wilde Marjolein is wel winterhard in Nederland en kan daarom ook goed in de volle grond geteeld worden, mocht je de beschikking over een tuin hebben!
Net als tijm en veel andere mediterrane planten houdt Oregano niet van natte voeten, heeft het een warme standplaats in de zon nodig en een goed doorlatende, kalkrijke bodem.
Bergvreugd
De naam Oregano komt uit het Grieks en betekent zoiets als ‘bergvreugd’: oros betekent berg en ganos kun je vertalen als juweel, schittering of vreugd. Deze naam slaat op de heerlijke, opwekkende geur die bloeiende oregano verspreid en de prachtige lila bloemetjes. Oregano werd vroeger namelijk veel gebruikt door bergbeklimmers en boeren vanwege de verkwikkende, opwekkende werking van het kruid.
Antiseptisch, schimmel- en parasietenwerend
De etherische oliën in Oregano bevat net als tijm de stoffen thymol en carvacrol die beide sterk antiseptisch en schimmelwerend werken. Het gebruik er van in de keuken zorgt er bijvoorbeeld voor dat bacteriën als salmonella minder kans maken. De schimmelwerende eigenschap van deze stoffen is een probaat middel tegen bijvoorbeeld een candida infectie. Uit een recent Mexicaans onderzoek is gebleken dat Oregano effectiever is tegen de parasiet Giardia lamblia dan het meestal voorgeschreven middel tinidazol.

Vitaminen en mineralen boost
Oregano is een rijke bron van vitamine K en bevat veel vitamine B3 en B6 en vitamine C en E en A. Bovendien zit Oregano vol met mineralen. Het bevat veel ijzer, mangaan, calcium, kalium en zink. Oregano is door deze vitaminen en mineralen een ware boost voor het immuunsysteem.
Antioxidant
Oregano bevat verschillende antioxidanten waaronder vitamine C en E en thymol. Uit onderzoek is gebleken op basis van 1 gram verse oregano deze 42 keer meer antioxidatieve werking vertoont dan appelen, 30 keer meer dan aardappelen, 12 keer meer dan sinaasappels en 4 keer meer dan blauwe bessen!
Anti darmkanker
Oregano is een goede bron van vezels welke het lichaam stimuleren om galzouten aan te maken waardoor het risico op darmkanker aanzienlijk wordt gereduceerd.
Goed voor de spijsvertering
De looi- en bitterstoffen in Oregano hebben een gunstige uitwerking op de spijsvertering, omdat het maag- darmkanaal wordt gedesinfecteerd en tegelijkertijd wordt de aanmaak van spijsverteringssappen gestimuleerd. Je kunt er een sterke thee van zetten die helpt tegen een opgeblazen gevoel, misselijkheid en gebrek aan eetlust.
Gebruik in de keuken
Het is een echt mediterraan kruid wat je dus vooral veel tegen zult komen in de mediterrane keuken. Oregano gaat goed samen met tomaat en kaas en vind je daarom ook veel op bijvoorbeeld pizza’s en gerechten met tomatensaus.
In Griekenland wordt het veel gebruikt in salades met olijfolie en citroen als dressing over visgerechten of groenten- en vleesgerechten.
Ook in de Mexicaanse keuken wordt er veel Oregano gebruikt, de Spanjaarden en Portugezen brachten het daarheen. Zo is Oregano een belangrijk onderdeel van de taco kruidenmix welke bijvoorbeeld wordt gebruikt in chili con carne of bonensoepen.

Een recept voor deze taco kruidenmix met gebruik in een heerlijke slowcooker bonensoep zal ik binnenkort posten. Mis dit recept niet en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!
Wat is jouw favoriete manier om oregano in gerechten te gebruiken? Deel het in de reacties hieronder, ik ben benieuwd!
Bronnen: Mens en Gezondheid, Livestrong, WHfoods
waar kan je het beste oregano kopen?
Als je het echt veel gebruikt, dan raad ik deze winkel aan:
http://www.naturalspices.eu
En anders https://www.pit-pit.com/
Ik gebruik het over kipfilet. En als ik minder zout wil gebruiken ook tijm.
Dank voor je tip Ruud!