Omdat ik eigenlijk nooit zo gek ben op de verschillende sluitkolen, als witte kool en rode kool, had ik van het voorjaar maar 3 plantjes rode kool in de tuin gezet. Leuk voor rode zuurkool, want in die vorm eet ik het dan wel weer graag, maar meer dan ook niet…
Werden het toch 3 reusachtige kolen…
Normaal maak ik van 1 kooltje uit de winkel zuurkool in een inmaakpot van 1 of 2 liter, nu kon ik mijn zuurkoolvaatje van 5 liter uit de kruipruimte opduikelen, want 1 kool was veel te veel voor een 2 liter pot!
Omdat ik de enige ben hier in huis die zuurkool eet, wilde ik toch maar niet alles tot zuurkool verwerken, dus heb ik de rest ingevroren om dan toch maar eens rode kool met appel van te maken, tot groot genoegen van mijn oudste het groenten monster.
Je moet weten, ik heb hier in huis drie monsters: De oudste is het groenten- en fruitmonster, De middelste is het vleesmonster en de jongste is het vis en rauw vleesmonster 🙂
De jongste twee eten amper groenten, maar de oudste eet praktisch alles, behalve vis.
Rode kool met appel
Vandaag hebben de jongste twee dus pech, want dit is een gerecht met vlees noch vis: rode kool met appel, noten en room. Als je daar bruine rijst bij serveert, heb je een heerlijke maaltijd. Je kunt het ook prima als bijgerecht eten en eventueel de crème fraîche en noten achterwege laten dan, omdat die het wel erg vullend maken.
Zelf mag ik geen rijst in verband met mijn GAPS-dieet, maar ik verzin er wel iets anders bij.
Ik maakte mijn rode kool jaren geleden al zo en het is de enige manier waarop ik het zelf ook nog lekker vind, maar Mijnheer zou zeggen dat dat ook niet zo vreemd is, want met die ingrediënten, kun je een baksteen lekker maken 🙂 Oorspronkelijk maakte ik het met cashewnoten, maar met andere noten zoals pecannoten, is het ook erg lekker. Natuurlijk gebruik ik daar wel geweekte en gedroogde noten voor, de zogenaamde crispy-noten voor om deze beter verteerbaar te maken.
Let er op dat je bij aanschaf van de kaneel, de echte Ceylon kaneel te pakken hebt. Hier lees je daar meer over.
- 1 kleine rodekool
- 4 appels zoetzuur
- 5 kruidnagelen
- 1 laurierblad
- 1 pijpje kaneel b.v.k Ceylon
- paar handjes noten bijvoorbeeld cashews of pecan (zie opmerking hierboven over het vooraf weken en drogen van de noten om ze beter te kunnen verteren)
- scheutje water
- 200 ml crème fraîche
- 1 à 2 handjes rozijnen (optioneel)
- Keltisch zeezout naar smaak
- peper, zwart naar smaak
- Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd de rode kool doormidden.
- Verwijder de harde witte kern en snijd de rest van de kool ragfijn.
- Doe de kool in een pan met dikke bodem samen met de kruidnagelen, het kaneelpijpje en het laurierblaadje, giet er een scheut water bij en zet op een laag vuur met de deksel op de pan.
- Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes. Doe de appelen bij de rode kool en laat het geheel in ongeveer drie kwartier gaar stoven.
- Controleer zo nu en dan of er misschien wat meer water bij moet.
- Als de kool gaar is, kun je de rozijnen en noten toevoegen en deze nog even 1 minuutje mee warmen.
- Haal de pan van het vuur, verwijder het kaneelstokje, laurierblaadje en de kruidnagels (handig dat je wist dat je er 5 indeed en dus ook weer 5 uit moet halen 😉 ) en roer er de crème fraîche door en zout en peper naar smaak.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, en ontvang alle nieuwe berichten van de Voedzame Keuken in je mailbox en mis geen enkel recept!
Ik hou niet zo van het zoete in rode kool en heb wat geexperimenteert, gestoofd in wat kokosolie en spekjes en er druppeltjes balsamico over gedaan, ik vond het heerlijk.
Lijkt me ook erg lekker Lot, met spekjes, ben ik dol op! Dank je voor de tip!