Een tijd terug begon ik een serie over kruiden. Er kwamen toen allerlei posts tussen die op dat moment in mijn ogen belangrijker waren, maar nu wil ik de draad weer oppakken.
Na de kaneel, gember en tijm is nu kurkuma aan de beurt in de serie Kruiden en specerijen waar je niet zonder kunt.

Wat is Kurkuma?

, een andere naam voor geelwortel is verwant aan gember. Wij kennen het vooral als een geel poeder, maar je kunt het ook als de wortel kopen, die het eigenlijk is.
Kurkuma smaakt wat bitter en peperig en is een belangrijke smaakmaker uit het oosten, het vormt de basis van verschillende kerrie (curry) mengsels.
Ook is het een uitstekende verfstof en dat zal niemand verbazen die het wel eens in de keuken gebruikt! Het wordt ook gebruikt om rijst geel te kleuren, als goedkopere variant op saffraan en wordt daarom ook wel Indische saffraan genoemd.
Kurkuma als medicijn
Als familie van de gember, is het niet zo verwonderlijk dat ook kurkuma allerlei gezondheidsbevorderende eigenschappen bezit. Kurkuma wordt al duizenden jaren ingezet tegen allerlei kwalen en in de Ayurveda en de traditionele Chinese geneeskunst wordt het vooral gewaardeerd om de ontstekingsremmende eigenschappen.
Het wordt zowel inwendig als uitwendig gebruikt bij ontstekingen, leveraandoeningen, darmklachten, huidaandoeningen, kiespijn, geelzucht en menstruatieklachten.
De belangrijkste werkzame stof in kurkuma is curcumine (E100) een antioxidant met ontstekingsremmende en zuiverende werking.
Onderzoek
Er is aardig wat onderzoek gedaan naar de werking van kurkuma en in 1995 is er zelfs een patent toegekend op een wondbehandelingsmiddel gebaseerd op dit kruid. Dit patent is echter een jaar later aangevochten en ingetrokken, omdat het gebruik eerder al was beschreven in een wetenschappelijk tijdschrift. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kurkuma waarschijnlijk ingezet kan worden voor:
- Het voorkomen en bestrijden van kanker zoals prostaatkanker, vooral de combinatie met bloemkool of andere koolachtige schijnt hierbij heilzaam te zijn.
- Problemen met de spijsvertering, want het stimuleert de aanmaak van gal en werkt ontstekingsremmend.
- Hersenaandoeningen als Alzheimer en Parkinson, want curcumine bindt zich aan giftige zware metalen als cyanide, lood en cadmium, zodat deze geen schade in de hersenen kunnen aanbrengen.
- Reumatische Artritis, vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine.
- Leverondersteuning en ontgifting.
- Bescherming van de bloedvaten tegen de oxidatie van cholesterol. Oxidatie van cholesterol is wat de bloedvaten beschadigt en laat dichtslibben.
En uit het de ervaringen opgedaan door duizenden jaren gebruik lijkt het dat kurkuma ook helpt bij vele andere aandoeningen zoals candida overgroei, eczeem, galstenen, gebitsproblemen, carpaletunnelsyndroom, slechte adem en grijze staar.
Hoe te gebruiken
Kurkuma wordt niet gemakkelijk in het bloed opgenomen, maar als je het in combinatie met wat zwarte peper gebruikt, schijnt dat probleem opgelost te zijn, een snufje peper zou al schelen.
Het zal geen toeval zijn dat naast kurkuma, zwarte peper een belangrijk bestanddeel van curry (kerrie) is!
Behalve in curry’s, zoals dit makkelijke curry recept met kip kun je kurkuma toevoegen aan allerlei sauzen of dressings met yoghurt en/of mayonaise.
Of strooi eens een beetje kurkuma over je ei, of maak gevulde eieren met kurkuma.
En als je dan Engelse mosterd gebruikt, heb je dubbelop kurkuma, want in Engelse mosterd zit ook kurkuma. Ook kun je een heerlijk verwarmend drankje er mee maken, zoals Eet Goed, Voel je Goed in haar stukje over kurkuma beschrijft.
Beter Niet Rauw Eten
Volgens deze site kun je kurkuma overigens het beste niet rauw eten, in ieder geval niet te veel en te vaak! Kurkuma-poeder, dus het gedroogde kruid heeft een hitte behandeling ondergaan en is dus niet rauw. Dus alleen als je de wortel gebruikt, moet je er voor zorgen dat je deze eerst kookt of meebakt.
En omdat kurkuma en bloemkool zo’n krachtige combinatie schijnt te zijn, geef ik je hier een recept voor kruidige geroerbakte bloemkool.
- 1 bloemkool middel groot
- 1 stuk gember van +/- 3cm
- 1/2 tl kurkuma
- 1 rode peper
- 2 tl korianderzaad gemalen (Ketoembar)
- 1 tl komijn gemalen (Djinten)
- 1 el citroensap
- bosje koriander
- 1 tl garam masala
- 1 flinke schep kokosolie
- Keltisch zeezout naar smaak
- peper, zwart uit de molen
- Verdeel de bloemkool in roosjes en stoom deze heel kort, ze moet niet zacht worden, want dan vallen ze uitelkaar en wordt het papperig.
- Schil en rasp de gember.
- Snijd het pepertje in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Snijd vervolgens de peper in kleine reepjes. Gebruik hierbij handschoenen, anders moet je je de komende uren steeds opletten dat je niet in je ogen wrijft 😉
- Laat je in een pan met dikke bodem de kokosolie smelten en verwarm hierin onder constant roeren de geraspte gember met de kurkuma.
- Als de geuren van de kurkuma vrijkomen na een minuutje of 2, kun je het fijngesneden pepertje, het koriander- en komijnzaad toevoegen. Bak nog een paar minuutjes onder voortdurend roeren.
- Voeg de bloemkool toe en blijf roeren. Bak deze ongeveer 5 minuten mee.
- Voeg dan het citroensap en de rest van de kruiden en het zout en peper naar smaak toe.
- Eet smakelijk!
Heb je zelf kurkuma al in je keukenkastje staan? Waarvoor gebruik jij het het meest? Laat het me weten in een reactie onderaan dit blog!
Bronnen: Livestrong, Wikipedia, WHfoods.com
Gewoon voor de nasi kuning!
Ja, ook lekker Hanneke! Kan ik ook wel weer eens maken!
een vraag,ik maak altijd een potje met gemaalde knoflookteentjes en dat in olijfolie gewoon lekker over het eten enz enz maar kan ik ook bv kurkuma raspen en in olie toevoegen bij de knoflookteentjes of blijft het dan niet lang houdbaar,graag hoor ik v u bvbd
Beste Herman,
Ik raad je ten zeerste af om knoflook (of andere dingen) onder of in olie te bewaren i.v.m. botulisme (http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fp64.htm), tenzij je de olie daarna zou verhitten, maar dat raad ik je weer om andere redenen af…
hoezo af raden ik doe het aal Jaren zo en is heel gezond mijn Vader is Arts en ik begrijp niet hoezo Mensen er van af geraden worden ??? Triest omdat verhitten van Olie beter is en ook Knoflook kan jij heel goed in Olie bewaren
Het is idd beter om knoflook niet in olie te bewaren, ook al is je vader Arts.
EVen inlezen dan begrijp je hopelijk waroom.
Haha… ook al is je vader arts dat wil nog niet
zeggen dat ie alles weet.
Graag Zou ik willen weten hoe je dan wel een olie met kurkuma kan maken. Zonder botulisme als gevolg. De olie is in de handel, dus zal er hopelijk ook een recept zijn. In de hoop dat je mij verder kan helpen. Met vriendelijke groet Nicolette van Zanten.
Met droge kurkuma, poeder dus kun je het wel in olie doen. Wat je in de winkel kunt vinden kun je niet altijd thuis ook namaken. Knoflook in olie bijvoorbeeld of verse kruiden, die worden eerst behandeld met een hele sterke azijn om alle bacteriën te doden. Dit kun je thuis niet doen. Wil je verse kruiden in olie gebruiken. Bewaar de olie met de kruiden dan in de koelkast en gebruik binnen een week.
Kurkuma is ook heel goed voor je huid, masker van een theelepel honing, een yogert, en een theelepel kurkumapoeder. Het is op tv geweest met twee vietnamese vrouwen, schijnt oeroud recept. Tegen acne wetenschappelijk onderzocht, porien verkleinend. Maar tegen ernstige acne moet je wel volhouden, iedere avond vers maken voor twee weken smeren en 20 laten zitten, echt het helpt, heb je geen acne is het evengoed een heerlijk masker, je huis vaart er wel bij. Ik gebruik ook de capsules met kurkuma. En zou kurkuma niet meer willen missen.
Is het ook goed als je 3 x daag een capsule neemt??
Beste Hanneke, Ik ben geen therapeut die je supplementen kan aanraden of doseringen kan voorschrijven. Voor zoiets kun je beter bij een therapeut, bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut terecht…
Ik maak een kurkuma drankje zo.
Een liter water in een pannetje, 1 EL kurkuma, 2 staafjes ceylon kaneel, snufje peper , stuk verse Gember in kleine stukjes snijden een scheutje Raap olie (gentech vrij) , paar druppels stevia en even laten koken. Aflaten koelen en door een zeef heen gooien en en in een fles gieten. In de koelkast zetten en 1 of 2 keer per dag drink ik rond de 80 ml.
Dank voor de tip! Is het ook lekker? Zelf vind ik de warme kokosmelkdrank met kurkuma wel lekker, maar koud met water?
lekker, ik heb heb er geen moeite mee, maar mijn kinderen vinden het maar niets 🙂
een half theelepeltje in glas heet water is mij gezegd zou heel goed zijn en dat elke ochtend drinken. Klopt dat of moet daar ook peper bij. Ik bedoel dus niet de wortel maar de poeder.
Ik doe een kopje honing een eetlepel Kurkuma en sap van een uitgeperste citroen … maak er thee van een theelepeltje op een kop heet water ….ik drink het drie keer per dag .je stoelgang is goed en ook goed als je wilt afvallen .
Ik zou er zeker een beetje zwarte peper bij doen, dan wordt het echt veel beter opgenomen en heb je er dus veel meer aan!
voor mijn tanden te kuisen , ze worden er witter van
,
bedankt goeie duidelijke tip
Welke tip precies?
Mooie post, en wat goed om te weten dat rode peper ook werkt! Van zwarte peper wist ik het, maar 3/4 van ons gezin is daar allergisch voor. Dankjewel!
Dank je Marit! Je opmerking zette me aan het denken, ik heb dat van die rode peper gelezen en gewoon aangenomen, maar ben gisteravond nog even verder gaan zoeken. Het is de stof piperine (https://en.wikipedia.org/wiki/Piperine) die het ‘m doet en die zit dus niet in rode pepers, wel in zgn. long pepper (https://en.wikipedia.org/wiki/Piper_longum), dus helaas… Dikke kans trouwens dat het juist de piperine is waar ze allergisch voor zijn… Ik ga het veranderen op mijn blog!
Ik heb naar horen zeggen, mezelf met kurkuma vergiftigd en daar door ziek ik at het eerst elke dag rauw daaraan rauw met peper en nu gestoomd, maar het blijft rauw smaken moet zeker in kleine stukjes en ik gooi een wortel kurkuma bij mijn groenten die ik altijd stoom. Is dat ook weer verkeerd? Waarom staat het er niet bij weet ik veel dacht gezond te leven biologisch en vegetarisch niet roken en geen alcohol alles voor niets?
Beste Patrizia,
Wat is nu precies je vraag? Rauwe kurkuma schijnt giftig te zijn:
https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2014/11/22/kurkuma-kun-je-deze-rauw-eten/
Als je het stoomt, meekookt of meebakt, dan dus niet, want dan is het niet meer rauw. Wat wil je dat er bij staat?
Hoi Iris ik bedoel ermee dat ze op de verse kurkuma erbij kunnen zetten u moet dit product absoluut niet rauw eten. Want tenslotte is het een soort wortel en die mag je ook rauw eten.Ik maak er nou weleens thee van kook water doe stukjes verse biologische kurkuma en biologische gember in stukjes water erop 15 minuten laten trekken dan drinken de stukjes gooi ik weg.
Ja, een waarschuwing zou wellicht op zijn plaats zijn…
In combi met eigeel werkt beter dan in combi met zwarte of rode peper!
Daar ga ik eens achteraan Hanneke, ik ben het nergens tegengekomen in mijn onderzoekje, maar wel interessant, dank je!
Hahaha, ook allergisch voor Hanneke! Maar wel goed om te weten 🙂
Kun je het ook gewoon met water en peper innemen, als zijnde een ‘medicijn’? Ik heb niet alle dagen een recept waar het in past en ik zou het wel alle dagen willen innemen.
Dan zou ik liever wat raspen en met boter of olie mengen, schijnt dat werkzame stof in vet oplosbaar is. Zou je op brood of salade kunnen doen.
Ja, dat kan zeker, ik geloof zelfs dat je het in capsules kunt kopen!
In Indonesie zit het in veel van de levertraanachtige vitaminedrankjes voor kinderen en volwassenen die je gewoon
In de winkel koopt.
leuk is dat!
Je moet de Indonesische Wikipediapagina over kunyit eens met een vertaalprogramma lezen, heel interessant!
Ga ik zeker eens doen, dank voor de tip!
Heb je ook een link hanneke?
Hallo Iris, inderdaad kun kurkuma het ook als capsules kopen. http://gezondmetwaterkers.nl/product/cressan-indian-javaanse-kurkuma-en-waterkers-maceraat/
Graag zou ik ’n blog over kurkuma schrijven en dan weer verwijzen naar jouw blogartikel. Vind je dat goed?
Excuses, het zijn geen capsules maar is een maceraat. Een vloeistof dus door de kurkuma enige tijd in kokosolie te laten weken.
Dat is ook een fijn advies.Ik maak thee of een theelepel per dag in de yoghurt , tip v mijn Hindoestaanse Thuiszorg -verpleegkundige. Vanaf klein meisje dagelijks gebruik.Maar geen eetlepels , dat belast de nieren en maak je kans op Nierstenen.
Inderdaad als Detox en Ontstekingsremmers en post traumatische dystrofie heeft dezelfde wakker gemaakte TNF = tumor necrosealFa cel die de Ontstekingsreacties veroorzaakt als bij Crohn en Reuma .Ik ben in angstaanjagend stadium beland v d ziekte en heb contstant jeuk overal, van binnen. Alle weefsels breken af, van spierweefsel vetweefsel en botontkalking en spieren zijn je hart en zit en aan alle organen v oog tot longen en je motoriek….grote gevolgen voor mij en lotgenoten en ik neem kurkuma dagelijks en bewust vanmorgen niet en de Jeuk is weer overal !!! Nieuwe richtlijnen vd PD vereniging Nederland. Nl.blijven bewegen …ook door de helse ondragelijk pijn..Ik kreeg een dikke Pluim ? v Prof. Neuroloog v Hilten uit Leiden en heel veel sterkte.zo lief!! Ik ga op weg naar Erasmus MC in Rotterdam het echte Expertise centrum en daar kunnen ze mij niet beter maken.Na 40 Jr en bleef uit de Rolstoel en bleef onbelast bewegen .
Ik wil geen amputaties meemaken .
Weet ook het beloop niet , dat is bij elk mens anders. Ik vraag om Openheid over deze ziekte AUB.2 ml zoveel vrouwen , kinders lopen dit simpel.zomaar op….dan mannen.
In de VS heet het RSD Reflex Sympatic Dystrophy en Internationaal CRPS ..het is de meest Pijnlijke ziekte op de zgn.MC Gill lijst .Op nr 1.op 2 amputatie op 3 Kanker. In de VS is er sinds 1984 openheid over en dus meer Begrip en minder Angst! Ongewild Geïsoleerd leven en Gewild. Prikkels en Triggers zorgen 24 uur dat het Stress mechanisme blijft doorgaan en maakt die cellen wakker en vermeerderen zich en stoten Gif uit, cytokines. De huid staat in de brand en ineens heb je staar of de ander zijn tanden staan los…Helpen jullie mee dit door te vertellen? Of bekijk RSD YouTube .Straks kun jij je pols breken of op je rug vallen of ben h e pas 14 jaar oud en je galblaas moet eruit….na 1 week ben je thuis en wordt je stijf wakker met rode benen..Nee dat is toch Geen Psychiatrische ziekte, echt lichamelijk en nog steeds laten huisartsen mensen opsluiten in die psychiatrie…uit Onwetendheid en willen dat niet toegeven..Ik ben er 1 van en alle kleine beetjes helpen.dito Kurkuma!? vr groet Els.
Bedoel je dat kurkuma jou heeft geholpen? Of ben je daar door ziek geworden?Zo ja dan heel veel sterkte met alles.
En dat heb ik gedaan ?
Net als mijn douche Hulp , zij is Hindoestaans gebruikt een papje kurkuma met olijfolie en haar pigmenta vlekken gaan weg .
Net als yoghurt kurkuma en kikkerwten .
Natuurlijk, geen probleem, dank voor het vragen! Ben benieuwd naar je blogpost!
Hallo Iris,
Bedankt. Hier is de blog te vinden: http://gezondmetwaterkers.nl/kurkuma/kurkuma-javaanse-kurkuma/ Hartelijke groeten.
Leuk en dank je wel!
Hoi Iris,
Ik las dat je de Kurkuma Longa.dus die werkt als medicatie, rauw in stukjes snijd ,dat in de oven laten drogen ,dus tot 43 C.anders is de werkzame stof.curcumine niet werkzaam meer..
Dan is het droog en maal je het fijn.heb je verpulverde kurkuma. Ook niet in heet water koken..Ik heb dit van AMC.nl ,waar ook groot onderzoek gedaan wordt voor Altzheimer etc..
Het gaat om de Longa en niet om de Angustifolia !! Ik krijg door mijn post traumatische dystrofie nu helaas plotsing wonden..hups me vel eraf,na wrijven op mijn huid, daar doe ik een pleister mer poeder op.en dat geeft een sneller korstje.
In de Marokkaanse winkel verkopen ze de Curcuma huidolie .Ik heb nu een plant staan uit een Indiase Longa wortel gekweekt .in de Surinaamse supermarkt gekocht Net als een citroengras met een stevige lange onderkant .in het water en worteltjes..staat nu ook in de pot ..maak er heerlijke thee van.
Ah, dat is goed om te weten Els, dank voor de aanvulling!
Leuk dat je zelf aan het kweken bent geslagen. Is ook nog iets dat ik nog eens wil gaan doen, zoals zoveel…
Wat naar lijkt me dat, die dystrofie!
Ik heb afgelopen winter een stuk kurkumawortel gekocht in de natuurvoedingswinkel en gewoon in een pot aarde gestopt die in de keukenvensterbank staat. Het duurde een paar maanden, maar toen kwam hij op! Overal in de pot kwamen sprietjes op en het werd een behoorlijk grote plant met lange bladeren die doen denken aan grote bamboebladeren. Nu staat de pot in de tuin, ik ben benieuwd of ik hem dit najaar durf te oogsten..!
O leuk, dat wil ik ook nog altijd eens proberen, net als met gember. Er schijnen prachtige roze bloemen ook aan te komen!
Dat is geweldig? Hoe kan de Geelwortel groeien in de Europese Tuin? Niet te koud? Of alleen v mei tot oktober in de tuin.
Ga er zeker naar op zoek in de Natuur winkel.
Ik denk dat je het beter binnen kunt doen of in een kas. Ik vond deze site die het aardig uitlegt: http://huis-tuin-en-keuken.blogspot.nl/2014/11/c-geelwortel-kweken-en-oogsten.html
Dank je wel ?
Plant zo zonnig mogelijk plaatsen. Liefst op het zuiden, zoveel mogelijk windvrij.
Groetjes.
Leuk stukje! Wij gebruiken heel veel kurkema in: gebonden groentensoepen, vegatarische rijstgerechten, groentenomeletten enz. enz. Dagelijks dus. En dan geen theelepeltjes maar eetlepels! Wij hebben geleerd om het in combinatie te doen met cayennepeper. Begin nu toch een beetje te twijfelen… ? Welke peper kun je het beste in de combi gebruiken? Alvast bedankt.
Het gaat om de stof piperine en die zit voornamelijk in zwarte peper en niet in cayenne…
Waar ik Kurkuma altijd in gebruik?
Als ik vlees of worst of gehakt ga braden doe ik altijd vloeibare braadolie in de pan, dan een beetje kurkuma, beetje zwarte peper, beetje paprikapoeder, beetje laurier, beetje currypoeder en tot slot een beetje cayennepeper. Dat laat ik goed heet worden, daarna braad ik het vleesgerecht er in. Met als resultaat een heerlijk bruine jus!!
Ik kan niet zeggen dat ik de kurkuma proef, maar ik gebruik het puur omdat het ontstekingsremmend zou werken.
Groet,
M
Leuk om te lezen! Mag ik vragen waarom je vloeibare braadolie gebruikt en geen boter of ghee oid?
Eerder gebruikte ik altijd boter (margarine), maar ik heb gehoord dat het beter is om in vloeibaar te bakken. Toen heb ik van alles geprobeerd en deze bevalt me gewoon het beste.
Ook heb ik wel in roomboter gebakken, maar dat vond ik dan weer te vet…. Moest je zo verdunnen en zo veel kruiden en zo toevoegen om toch een lekkere (magere) jus te hebben… Het zijn hier nl. allemaal nogal ‘jus-achtigen’….. (lekker soppen dus zogezegd…)
Is het omdat je het niet lekker vindt of omdat je denkt dat die vetten slecht zijn? Als het om dat laatste is, zou ik deze nog maar eens nalezen: stap #2 vetten
Ik zeg eigenlijk altijd: the fatter, the better, want verzadigd vet is juist gezond. Alles wat minder vet is gemaakt, zoals magere of halfvolle melk en dergelijke, kun je beter vermijden. Dat zijn bewerkte producten in hun niet natuurlijke staat. Ik weet niet wat ze allemaal in vloeibare bak en braad stoppen, maar veel goeds kan het niet zijn… Om je jus wat te verdunnen, kun je er bijvoorbeeld ook bouillon bij doen. Just my 2 cents:-)
In margarines zitten transgene vetten ook harde vetten genoemd.
Die zijn niet goed voor de gezondheid en die zetten zich vast in je lichaam en margarine is eigenlijk een chemische boter.
Ik gebruik altijd Roomboter en maak ook zelf geklaarde boter.
Als je in Duitsland bent dan kun je het in de grote supermarkten vinden o.a bij Real.
Groet,
Willem
Curcuma,is heel goed,voor alles,spreekt uit evaring,maar het vlees er buiten laten,heel slecht voor jou gezondheid veel geluk.
Dat ligt er mar helemaal aan wat voor vlees je eet, Walther. Ik ben het er niet mee eens dat vlees in zijn totaliteit slecht is voor de mens, wel is er groot verschil in kwaliteit en kun je beter wegblijven van de bioindustrie. Grasgevoerd vlees hoort bij het natuurlijke dieet van de mens, dat kan niet ongezond voor je zijn.
#Gezond Wat je wellicht nog niet wist over #Kurkuma en graag wilt weten, plus recept http://t.co/yZj3rMq9lm
RT @zabethvanveen: #Gezond Wat je wellicht nog niet wist over #Kurkuma en graag wilt weten, plus recept http://t.co/yZj3rMq9lm
Kurkuma heeft ook een sterk alkaliserende werking, in combinatie met gember en citroen. Ik maak elke dag een ‘heksendrankje’: 1 uitgeperste citroen, snufje zuiveringszout, paar dunne plakjes verse gember, flinke theelepel kurkuma, aanvullen met ca. 1 liter (gefilterd) water. Voor de smaak doe ik er dan nog een takje munt bij. Dit drink ik door de dag heen. Of ik vul aan tot 3/4 liter, en top het dan in mijn glas op met 1/4 gekookt water – erg lekkere warme drank!
Hmmm…. ik lees net het artikel over baking soda (zelfde als zuiveringszout) via je FB-pagina – dus dat gaat vanaf nu niet meer in mijn heksendrank ;-)!
Je drankje klinkt goed inderdaad Monique! En ja, zuiveringszout zou ik er inderdaad ook niet in doen, misschien wel een snufje keltisch zeezout?
De link uit uw tekst in de volgende alinea leidt tot een foutmelding. Hoe kan ik die informatie toch bereiken?
“Ook kun je een heerlijk verwarmend drankje er mee maken, zoals Eet Goed, Voel je Goed in haar stukje over kurkuma beschrijft. “
Beste Ton, dank voor je reactie! Ik heb de link aangepast, nu werkt hij wel weer.
dank. Ik ga het drankje proberen.
Ik maak altijd mijn Curry Pasta zelf, ik heb dit recept op internet gevonden en ik vind het heel goed en lekker.
,
BASIS CURRY RECEPT
Dit is een curry recept die veel restaurants gebruiken. Hij is simpel en bijzonder lekker..
De hoeveelheid is precies uitgezocht. Dus maak niet meer of minder, dan verliest de currie zijn smaak. Het is voor ongeveer 2 maaltijden. Als je wat over hebt, kun je het invriezen. Je kunt het ook in kleine porties invriezen, zodat je een-persoons porties hebt.
Ingredienten
5 eetlepels olie.
1 gesnipperde ui.
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 duimpje verse gember , gesneden in hele kleine dobbeltjes.
Klein pepertje, 1x doormidden gesneden. (niet in kleine stukjes, dan is het te scherp!)
1 theelepel kurkuma poeder
½ theelepel komijn
½ theelepel koriander zaad
8 flinke eetlepels tomaten-uit-blik, en dan gezeefd (of 2 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree en 6 eetlepels water.
Werkwijze:
1. Olie in de pand, en fruit de ui.
2. Gember en peper erbij doen en het vuur lager draaien en zachtjes laten sudderen (ca 15 minuten)
3. Kurkuma, komijn en koriander erbij doen en 5 minuten zachtjes laten sudderen.Laat de boel niet heet worden, dan wordt de boel bitter en vies! Je kunt evt. ook een scheutje water toevoegen..
4. Voeg de tomaten saus erbij.. Even laten sudderen.
5. Haal de pan van het vuur. Laat even afkoelen en doe de inhoud van de pan door een zeef, of in de blender. Goed fijn laten maken. Tot een zachte saus.
6. Dan begint de slow-cooking. Doe de puree-saus weer in de pan en laat het 20-30 minuten HEEL zachtjes sudderen. Als het te ver indikt, doe je er gewoon een BEETJE water bij. Af en toe even roeren .
7. De saus moet de dikte hebben van tomatenketchup.
Nu is je currie klaar. Deze saus kun je OVERALvoor gebruiken. Je kunt spruitjes of boontjes of aardappelen koken en de saus erover doen. Je kunt soja-balletjes koken en in deze saus serveren. Je kunt er ook water bij doen en verschillende groenten in een schaal leggen. Saus erover en in de oven.
Je kunt het over stukjes vis gieten en in de over doen..
wat een klus!! Mag ik daar een beetje te lui voor zijn? Alles respect overigens.
Valt wel mee, ik verdeel het over twee zakjes en vries het in.
Ik gebruik het altijd voor de kip curry met rijst, succes verzekerd 🙂
Wauw Willem, dat klinkt super en ga ik zeker eens proberen, dank je! Wel een klus misschien, zoals Ton zegt, maar als je lekker veel in een keer maakt kun je een voorraadje aanleggen in de vriezer of misschien zelfs wel wecken?
Dat klopt Iris, ik verdubbel alle ingrediënten, maar de smaal is raak 🙂
Hallo wie kan mij vertellen of je kurkuma puur dus rauw kunt eten gr Willem
Bedankt voor de reactie.
Rauwe kurkuma is giftig. Zeker niet doen!!
Ik heb het gelukkig nog niet rauw gegeten, bedankt voor de tip,
Naar aanleiding van jouw reactie (dank daarvoor!), Kiki, ben ik nog eens gaan zoeken over de giftigheid van kurkuma als deze rauw gebruikt wordt.
De meningen lijken daar enigszins verdeeld over te zijn.. Zeker in het Engels kon ik niet echt iets vinden over de giftigheid van rauwe kurkuma, maar in het Nederlands juist wel: https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2014/11/22/kurkuma-kun-je-deze-rauw-eten/
Het komt op mij over als dat je niet dagelijks een smoothie of een shake o.i.d. moet gaan nemen met rauwe kurkuma erin, maar dat zo nu en dan niet zo’n punt is. Echter het beste kun je het poeder of de geraspte wortel eerst laten trekken in kokend water, kokosmelk of iets dergelijks of meekoken.
Ook op Duitse sites wordt het met klem afgeraden. Wat Tieneke schrijft is heel duidelijk en klopt als een bus. Op wetenschappelijke Engelse sites wordt alleen gesproken over processed turmeric, hetzij door koken hetzij door stomen.
Ik heb er ook echt speciaal naar gezocht in het Engels, maar kon geen duidelijke aanwijzingen vinden, maar ik geloof je hoor. Duits is niet zo’n mijn ding, gek genoeg, want op school was ik daar veel beter in dan in Engels, maar omdat ik het nooit nodig had, heb ik het sindsdien niet meer gebruikt en ben ik het een beetje kwijt. Lezen gaat nog wel een beetje, dus wel een idee om daar ook eens mijn info vandaan te halen!
Begrijp ik het dan goed dat kurkumapoeder altijd processed is en dus gestoomd of gekookt en dat er daarom niet gerept wordt in de VS over de giftigheid van rauwe kurkuma, omdat ze het dus over poeder hebben? En geldt dat ook in Nederland over die poeder?
http://www.naturalspices.eu
Hier kan je bio kurkuma krijgen en veel meer
Ja, klopt inderdaad Willem, goede tip! Ik koop daar ook wel kruiden per kilo, zo ook een kilo oregano, want dat gebruik ik ook vrij veel. En een kilo is veel hoor, vooral van oregano!
Ik vind de tegenstrijdigheid online soms om gek van te worden …. De een zegt meekoken ,de ander weer dat verhitten de werking geheel teniet doet……zucht. Het AMC doet onderzoek ivm kanker naar de werking van curcuma en die hebben bv ontdekt dat verhitten de werking teniet doet.Ook is kurkuma gevoelig voor licht,lucht . Ik maak zelf van Bio kurkuma poeder (kruidenzakje dus ik neem aan rauw) met peper een pasta met water (verwarmd ,maar nooit tot kookpunt) en zet deze in de koelkast ,en die neem ik nu elke ochtend in een beetje havermoutpap voor alle ontstekingsprocessen in mn lichaam. Het werkt trouwens nog lang niet als er al kanker is (kwam uit het AMC onderzoek,ze zijn op zoek naar een vorm hoe het toe te dienen zodat het in een bestaande tumor kan werken) ,wél preventief,omdat het alle ontstekingsprocessen vermindert en ontstekingen gaan vooraf aan kanker. Ik heb trouwens een Indonesische vriend ,opgegroeid met curry elke dag en die kreeg erge maag en darmklachten,bleek dat er in hun curry ook altijd ve-tsin ging dus let op met waar je je curry koopt,ik zou het zelf maken van biokruiden of in een biowinkel kopen tenzij je in de toko de ingrediënten goed kunt lezen. Sinds hij zn curry zelf maakt zonder ve-tsin heeft hij geen klachten meer. Ik ben pas onlangs begonnen met de kurkuma pasta dus nog even afwachten….
Ja, het blijft een probleem! Het schijnt dat het poeder nooit rauw is, daar ga ik dan maar vanuit. Overigens gebruik ik gember wel regelmatig rauw. Bijvoorbeeld in sapjes of in mijn fermenten, zoals gemberbier.
aha ,ik denk ook dat poeder dan nooit rauw is. Gember verdraag ik zelf sinds de overgang niet meer,of ik weet van mijn TCM artse dat dat na de overgang te verhittend is geworden en opvliegers mede veroorzaakt,ik neem het alleen nog rauw als thee bij misselijkheid en als mn maag van streek is geweest. (na de overgang is het beter om meer in het midden te gaan eten qua spectrum koud-heet ,en ik heb gemerkt dat het helpt om geen gember,kaneel,peper etc meer te nemen)
Interessant, vind ik altijd die verwarmende voedingsmiddelen of juist niet! Ben benieuwd of ik straks gember ook minder goed verdraag. Nu vind ik het nog heerlijk en merk ik niks!
Ja, het is ook om gek van te worden af en toe…
Dat van die curry is wel heftig hoor, met ve-tsin erin! Ook daar weer geldt dus: zelf maken, dan weet je tenminste wat er inzit!
Ik gebruik kurkuma als ik spruitjes maak. Ik laat de spruitjes 5 minuten koken in water. Nadien laat ik ze geruime tijd stoven in margarine, en bestrooi ze met zout, peper en kurkuma. Lekker!
Een tip, gebruik geen margarine, dat is een chemische boter.
Er zitten transgene vetten in en die zetten zich vast in je lichaam.
Tegenwoordig heb je al voor € 0,95 een pakje echte Roomboter en zijn gezondere vetten als margarine.
Het oorspronkelijke recept is van Pascale Naessens die kookboeken schrijft rond gezonde voeding. Zij stooft of bakt altijd met olijfolie. Persoonlijk vind ik de smaak van olijfolie niet zo lekker. Ik gebruik altijd solo.
Ik zal het eens proberen met roomboter.
Een ander alternatief is Gentech vrije Raapolie, deze haal ik bij Real in plaatsje Rees Duitsland . Het assortiment olie is daar groot dus veel keus.
Heb je meer informatie voor mij over raapzaadolie? Ik heb gezocht, maar kan nergens vinden wat het rookpunt is daarvan bijvoorbeeld.
http://www.gomeal.de/artikel/585/Rapsoel-das-vitaminreiche-Oel.html
Ik gebruik geen andere olie meer dan alleen 100% Gentech vrije Raapolie.
https://www.google.nl/search?q=Raps%C3%B6l+100%25+gentech&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiep8WCsMfKAhVGuBQKHdCsDZ4Q_AUIBygB&biw=1920&bih=920#imgrc=IygY-nukr-junM%3A
Dank je Willem, dat is snel, ik ga er eens voor zitten!
Graag gedaan .
Ben er even ingedoken, Willem, maar heb toch zo mijn bedenkingen.
Ten eerste kom je met een Duits artikel en koop je het ook in Duitsland en daar spreken ze van Rapsöl, maar Rapsöl is niet hetzelfde als raapzaadolie, het is koolzaadolie (https://nl.wikipedia.org/wiki/Raapolie)… oftewel het Engelse Canola olie.
Canola olie wordt meestal zwaar geraffineerd, zie bijvoorbeeld hier: https://www.youtube.com/watch?v=omjWmLG0EAs
Geraffineerde koolzaadolie heeft wel een vrij hoog rookpunt (200 ˚C). Niet geraffineerde heeft een lager rookpunt en bovendien kun je deze toch ook beter niet verhitten. Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie, koolzaadolie en saffloerolie zijn zeer rijk aan meervoudig onverzadigde vetten die oxideren zodra je ze boven een bepaalde temperatuur verhit. Geoxideerde oliën zijn zeer ongezond voor hart- en bloedvaten omdat ze aderverkalking kunnen veroorzaken. Volgens Chinees wetenschappelijk onderzoek is het verhitten van koolzaadolie daarnaast ook kankerverwekkend (Chen H, Yang M et al. 1992). Over het rookpunt van echte raapzaadolie kan ik helaas niets vinden…
Beste Iris,
Het is ook raapzaad olie en ik koop deze in Duitsland.
Deze olie is 100% Gentech vrij en Raapzaadolie uit gecontroleerde bouw. En is dus ook geen Canola, deze olie is Nativ koudgeperst.
Deze olie mag tot 175 graden verhit worden en niet 200 wat ik eerder schreef.
.
Koude persing olie die ik koop.
Koudgeperste eetbare oliën zijn uitsluitend verkregen zonder externe warmtelevering door mechanische processen. Echter, de term niets over de temperaturen die optreden tijdens het persen zeggen. De uitlaat temperatuur vooral bij inheemse noten en zaden olie niet hoger mag zijn dan 60 ° C niet übersteigen.Bei olijfolie, worden de woorden “eerste koude persing” gebruikt wanneer de olijfolie verkregen door mechanische druk op een uitlaat temperatuur van 27 ° C in een traditioneel afzuigsysteem.
Het resultaat van de koude persing zijn inheems oliën, de hoogste kwaliteit oliën. Hoewel het rendement hier de laagste en de levensduur korter is dan bij intensief behandelde oliën, toch kunnen natieve oliën overtuigen hun soortspecifieke smaak en kleur evenals hun hoge gehalte aan waardevolle bestanddelen. Behalve persen, wassen, centrifugeren en filtreren zonder extra zuiveringsstappen. Naturata oliën worden gefilterd pas na het indrukken en daarmee bijzonder voorbereid voorzichtig.
Beste Iris, dit is de tekst die op de fles staat, hier is niets mis mee 🙂
.
Rapso 100% Reines Rapsöl Ohne Gentechnik.
Gentechfrei erzeugt gemäß
Codex-Richtlinie bmgfj-75210/0014-IV / b / 2007/06/12.
Aus controlliertem anbau
Wird Zu 100% aus Ostrreichischem raps gepresst (nicht extrahiert) und schonend Physikalisch raffiniert
Natürlich aus Österreich
Oké, de olie is gentech vrij, koudgeperst en dus wat dat betreft allemaal prima, prima voor koude toepassingen, denk ik, maar toch zou ik ‘m niet gebruiken voor verhitten. Het blijft een olie met weinig verzadigde en veel onverzadigde vetten en die zijn gewoon niet stabiel. En hoe weet je zeker dat het geen koolzaadolie is, want de vertaling van Rapsöl is Koolzaadolie en niet Raapzaadolie?
Ik kijk veel op de Duitse zenders naar kook programma`s en daar gebruiken top koks ook Raap olie.
Als een topkok een bepaald product gebruikt, zegt dat toch niets over de gezondheid van zo’n product, alleen iets over de smaak?
Ik denk toch dat je een verkeerd idee heeft van Gentech vrije Raapolie, maar ieder zijn mening.
Willem zegt het ook al, liever geen margarine gebruiken, maar echte boter of ghee of kokosolie om in te bakken, zie ook hier
Het Kushi instituut adviseert voor verhitten rijstolie (en dan uiteraard niet de goedkope uit supermarkten) ,ik heb het nog niet geprobeerd ,maar ga dat wel doen want kokosolie voelt toch niet goed ,mn lijf heeft er veel moeite mee,het koelt snel af en stolt dan en is vaak net of het “op mn maag ligt” lange tijd ,dus ik ga op zoek naar de rijstolie ,waarschijnlijk ga ik die dan bij Deshima / Kushi kopen.
Tja, ik ben niet zo’n voorstander van rijstolie en dat is omdat deze veel omega 6 bevat. Dit schreef ik er eerder al over:
Dat klinkt allemaal veel belovend en dat is het waarschijnlijk ook! Ware het niet dat er ook een groot nadeel kleeft aan rijstolie en waarom ik het zelf niet gebruik in de keuken. En dat nadeel is het hoge gehalte aan omega-6 vetzuren (m.n. linolzuur) in verhouding tot de omega 3 vetzuren.
De ideale verhouding tussen de inname van omega-3 en omega-6 wordt gesteld op 1:1. Echter hier in het Westen ligt die verhouding, door het vele gebruik van plantaardige oliën, de hoge graanconsumptie en het voeren van ons vee met granen eerder op 15:1 ten gunste van omega-6…
Omega-6 en omega-3 strijden in het lichaam om de enzymen die nodig zijn voor de spijsvertering. Hoe meer omega-3 je eet, hoe minder omega-6 er beschikbaar zal zijn voor in de weefsels. Een stapeling van omega-6 wekt ontstekingen in de hand en heeft tal van andere nadelige gevolgen voor de gezondheid, zoals diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, artritis en huidaandoeningen.
Lees er meer over in het Engelstalige artikel ‘How too much omega-6 and not enough omega-3 is making us sick‘, van Chris Kresser.
Alleen als je een dieet volgt dat rijk is aan omega-3 vetzuren, kun je overwegen af en toe rijstolie te gebruiken. Let er dan wel op dat je rijstolie neemt van koude persing en niet, zoals vaak het geval is de zwaar bewerkte variant!
een dieetiste heeft me juist pure cocosolie afgeraden( i.v.m mijn iets te hoog cholestorol)maar nadat ik haar tips had opgevolgd zoals 30+kaas en toegevoegde plantensterolen die ik voorheen niet nam……blijkt het zelfs verhoogd te zijn…….is het nou gewoon te doen om cholestorolverlagende medicatie voor te kunnen schrijven zodat de famacheutische industrie wat extra geld kan vangen of hoe moet ik dit zien?????
ik kan het me wel voorstellen van te hoge cholesterol ,ik heb zelf ook snel last van cholesterol verhoging en kokosolie doet me geen goed op dat vlak,ik stap over op rijstolie voor bakken en sinds ik de kokosolie weer de deur uit heb gedaan heb ik geen benauwd gevoel meer of een gevoel dat iets zwaar op de maag ligt. Ik zou gewoon zelf goed voelen wat het doet in je lijf,en je hoeft natuurlijk geen medicatie te accepteren ,je kunt ook op zoek naar voeding en olie die goed vallen en je cholesterol niet verhogen, of kruiden e.d. die de vetopname in je lijf steunen,goed voor lever en galblaas zijn.
Dat is zeker een wijs advies: luisteren naar wat jouw lichaam je aangeeft! Ieder mens is anders en heeft andere behoeften. Wat voor de een gezond is, kan voor de ander vergif zijn.
Toch wil ik hier een kanttekening bij plaatsen. Het kan namelijk ook goed zo zijn dat je vetten niet goed verteert, omdat jouw spijsvertering niet optimaal is, misschien maakt je lever wel te weinig gal aan bijvoorbeeld. Dan ligt het dus niet aan de kokosolie, maar eerder aan een mankement in jouw systeem…
Of er echt opzet is, dat durf ik niet te zeggen, wellicht zijn ze zelf gewoon verkeerd voorgelicht. Als je merkt dat je last hebt van kokosolie, dan moet je dat natuurlijk niet nemen! Inderdaad gewoon goed luisteren naar je lichaam. Rijstolie ben ik geen voorstander van. Ik schreef daar al eens iets over op Eet Goed Voel je Goed: http://www.eetgoedvoeljegoed.nl/rijstolie/.
Overigens is het ook nog maar de vraag of een hoog cholesterol wel zo’n slecht teken is… Wat dat aangaat, zou je eens naar het blog van Malcolm Kendrick moeten gaan (als Engels geen probleem is). Hij was op het Weston A. Price congres vorig jaar. Ik schreef er een kort verslag over hier: https://www.devoedzamekeuken.nl/verslag-van-het-weston-price-congres-nederland/
het is inderdaad niet altijd slecht,soms is het echter duidelijk dat er echt sprake is van een te hoog cholesterol dat schadelijk is ,dat is persoonlijk ,maar kun je vaak zien aan diverse dingen ,bij mij bv aan ophopingen her en der (in de huid bv te zien aan xantalasmas bv) , het werd bij mij niet vastgesteld door een reguliere arts/meting oid ,maar door mn TCM artse (Chinese geneeskundige) en het klopt met mijn eigen lijfgevoel mbt gebruik van vetten . Mijn lijf/leverenergie kan dat nu niet aan (extra olie of vettig eten) .De lever wordt nogal belast in onze westerse levensstijl en dat is de oorzaak dat we vaak vetten niet goed meer verdragen ,ik vind beide adviezen (geen vet of vet toevoegen) ook geen goede adviezen als er geen persoonlijke meting van je conditie e.d. is geweest ;als je ouderwets sober eet ,weinig en veel groentes en onbewerkt ,en je bent geen mens dat de hele dag op schermpjes kijkt (in de chinese geneeskunde horen de ogen bij de lever) en je gaat vroeg naar bed en slaapt goed en hebt geen werkstress of andere chronische stress e.d.dan kun je je wel extra echte boter en olie permitteren,dat heb je in ons koude seizoen ook wel nodig,maar de meeste mensen eten al behoorlijk vet en veel en hebben daarnaast nog meer gewoontes die de leverenergie belasten (medicijnen,alcohol,veel op schermen kijken ,laat naar bed etc,werkstress ..) en dan kun je beter je vet wat beperken. Algemene adviezen zijn hierin niet te geven eigenlijk en ik raad mensen vaak een consult bij een TCM arts aan ,die voelt aan je pols hoe het met jouw persoonlijke conditie is gesteld en geeft een persoonlijk voedingsadvies en/of leefadvies. Met rijstolie is het een kwestie van balans,als je daarnaast veel groente eet en onbewerkt kun je prima met rijstolie bakken ,is dan de beste keuze ivm bakken (en dan een dure die op de goeie manier is betrokken) ,dus goed kijken naar je eetpatroon (opschrijven helpt 🙂 ) en levensstijl geven de kans om een keuze te maken zodat er balans is .
Hi Karlein, Dank voor je uitgebreide reactie. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in TCM en de 5 elementen-leer. En het klopt m.i. ook wel dat in het Westen de lever vaak overbelast is door alle toxines om ons heen, stress etc. Voor mij gaat het echter te ver om te zeggen dat je alleen extra vetten kunt gebruiken, als je al gezond leeft. Vetten bevatten namelijk ook allerlei belangrijke stoffen, zoals de in vet oplosbare vitamines. Toen Weston A. Price zijn onderzoek deed in de jaren 30 van de vorige eeuw, kwam hij erachter dat het juist die vetten zijn waar zijn allemaal veel meer van aten dan wij met ons Westerse dieet.
Dat de meeste mensen al behoorlijk vet eten in deze tijd, zoals je zegt, dat gaat m.n. om de oliën en geharde vetten uit de voedselindustrie. Niet om goede kwaliteit boter, reuzel en dat soort vetten met daarin vitamine D, A en K2 of om de omega 3 vetzuren, waar we doorgaans veel te weinig van binnen krijgen. We eten wel vet, maar de verkeerde vetten, voornamelijk omega 6 vetzuren, geharde vetten etc.
Rijstolie bevat erg veel omega 6, dan ben je dus eigenlijk nog verder van huis. Het gaat inderdaad om de balans, maar dan de balans tussen de omega 3 vetzuren en omega 6. Meer omega 3 (EPA en DHA, niet ALA) en minder omega 6 zouden we daarvoor moeten eten en dan redt je het niet met veel groenten en onbewerkt om die balans op orde te krijgen als je juist extra omega 6 gaat innemen. Dan moet je dus nóg meer omega 3 (en dan niet de plantaardige ALA, want die is moeilijk om te zetten door het lichaam in de nodige EPA en DHA) nemen om de balans weer in orde te krijgen.
Beste Mevr. L. de Groof,
Persoonlijk heb ik niet zo’n hoge pet op van diëtisten. Ze leren op die opleidingen vaak dingen die of al achterhaald zijn of min of meer door de voedingsindustrie zijn ingefluisterd.
Toevallig was ik afgelopen zaterdag op het Weston Price congres waar een Schotse arts vertelde over cholesterol en hart-en-vaatziekten. Hij legde uit (in het Engels in een rap tempo met het nodige vakjargon, dus niet eenvoudig om te volgen) waarom een verhoogd cholesterol geen risico is en waarom vetten, zoals kokosolie eten geen probleem zijn en juist cholesterol verlagende middelen wel een probleem zijn.
Je kunt mijn verslag hier lezen: https://www.devoedzamekeuken.nl/verslag-van-het-weston-price-congres-nederland/ Er in staat ook een link naar de site van die Schotse arts. Mocht Engels geen probleem zijn, zeker de moeite waard om te lezen.
Exact.kreeg direkt Simstavine,ve Dietiste, .dus ook extra pijn…nl.Spierpijnen…en heb genoeg aan Post traumatische dystrofie…
Schoonzus zei :”Stop .weggooien die stavines!” Ik neem Rode Japanse Gistrijst in capsules.mijn waarde was direkt gezakt en eveneens mijn Diabetes 2 verdwenen en 30 kilo kwijt in 15 mnd…geen witmeel.geen pasta etc..Gebruik Roomboter .olijfolie eerste persing voor salade en kokosvet..
Iris onwijs bedankt dat ook u mijn mening deelt,tja de dieetiste was niet blij met mijn mening en de daaruit komende uitslag die het bevestigde.
Men heeft toch een bepaald merk die ze proberen aan de client te brengen…..en zeker zal ik de link
gaan bezoeken.
M.v.g verblijf ik,
Mevr.L.de Groof
Graag gedaan, geen probleem en fijn dat u er iets aan heeft!
Kan ik verse kurkuma ook gebruiken in een smoothie?
Ja hoor natuurlijk, hartstikke lekkah!
Alleen als je het eerst kookt of stoomt. Zie https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2014/11/22/kurkuma-kun-je-deze-rauw-eten/
Hoi ,
verhitten tot 43 C..ik hou me aan het AMC .nl vast….met de Indiase Kurkuma Longa.
En zwarte peper dat 200 % de medicinale werking versterkt….groetjes.
Voor een goede spijsvertering en om wat gewicht te verliezen drink ik nu 1 maand 2x daags een glaasje vocht met o.a. kurkuma.
Ik kook in 2 liter water een grote geschilde gemberwortel in stukjes gesneden met 3 kaneelstokje en een flinke theelepel kurkuma. Af laten koelen en dan drink ik het koud.smorgens na het ontbijt en s’avonds na het avondeten .
Ik voel me er goed bij,
Groeten van Jeanette
Klinkt goed! Ik zou er zeker ook wat zwarte peper aan toevoegen, dan is het effect van de kurkuma veel groter!
En olie. Want anders neemt je lichaam de kurkuma niet op. Kurkuma en alleen water werkt niet.
Tenzij je het in heet water doet, dan lost het weer wel beter op en wordt het weer beter opneembaar: http://tinyurl.com/2t73w5. Is het meteen niet meer rauw:-)
Ja, je kunt prima oil pulling doen tijdens borstvoeding of zwangerschap. Het is een milde detox vorm en je spuugt inderdaad gifstoffen uit i.p.v. dat deze door het bloed verwerkt en afgevoerd moeten worden. Lekker blijven voeden en gaan oil pullen 🙂
Ga ik ook proberen ik heb alles liggen, bedankt voor de tip
Graag gedaan hoor xx
Dag , Ik gebruik kurkuma sinds eergisteren en heb crps of post traumatische dystrofie en zit in ander stadium waar ik nu heel veel jeuk heb v binnen en buiten mijn lichaam en rillen, jeuk is de overgang v warme naar koude dystrofie,waar mijn gevoelszenuwen beschadigen en spierweefsel huidcellen vetweefsel verdwijnt en ontstekingsreacties zorgen voor de ernstigste pijn die er bestaat.Nl.op 1 staat dystrofie op 2 amputatie op 3 kanker , door tnf cellen tumor necrose alpha cellen ontstaat de ernstige brandpijn en dit is vuur,alles v je hoofd tot je tenen is het bij mij ingenesteld en leef op morphine dat ook niet werkt er is nog steeds geen medicijn voor dit complex regionaal pijnsyndroom, ongewild of gewild moet ik geïsoleerd leven,want 24 uur is het stressmechanisme op hol, het onwillekeurig zenuwstelse stuurt het lichaam fout aan, dus geluid prikkels Triggers onbegrip is een signaal dat binnenkomt in je brein en vertaald in emoties of angst en pijn, Aandachttraining werkt absoluut meditatie dus en alle cellen worden wakker v onrust en vermeerderen zich en stoten gif uit,cytokines, maken de ziekte nog erger, nu zit ik met Jeuk en ademde “mieren”langs de luchtpijp en dito jeuk op de borst,dus lees over anti inflammation,v kurkuma gebruik en dito groot onderzoek in AMC en werkt bij jeuk en bij ontstekngsreacties zoals bij mij en vermindert pijn en werkt bij hoesten,acne,psoriasis,er zijn amper Altzheimerpatienten in India ,jawel in VS,door vetmetabolisme ,de zgn,welvaart die ons wegvaagd,het werkt bij cholesterol diabetes 2 en men weet dat Obesitas al een oorzaak is v Altzheimerpatienten met een andere plaque in het hoofd,maar werkt ook op de hart en vaten,,maakt de vaten schoon, nog veel meer,ik huilde eergisteren werd knetter vd jeuk en vanmorgen werd ik wakker en mijn jeuk is milder en nu is het weer tijd voor een kopje thee, waar men wel waarschuwd voor teveel kurkuma,Dat kan Nierstenen geven!! Dus recept is steeds een halve theelepel op 200ml water of 3theeleps op 1 1/2 liter water, ik lees hier dat er Femke eetlepels gebruikt worden, dat lijkt me niet goed, ik heb poeder vd Turkse winkel en vind geen kurkumawortel,waar is dat te koop en in welk seizoen? Dan lees ik dat je het in het donker moet bewaren , Maar ik ben blij het werkt bij reuma en crohn omdat ook die met dezelfde cel TNF tumor necrose cel tee maken hebben als mijn crps,dat je hups door minimaal letsel oploopt, als ik hierdoor minder paracetamol tegen de jeuk hoeft te slikken,ben ik blij. O ja het is ook een bloedverdunner ,dus vandaar de vaatziekten met plaque door vet e,d , ik durf geen grote hoeveelheden aan, Ik las in dat theerecept niets over zwarte peper, Wel gember kaneel en kardemom en 10.min koken en zeven en met honing zoeten.
Nu gebruik ik dit en al bijna 1 jaar ook Duivelsklauw bij artritis in mijn knie , ook dat is een natuurlijke vervanger voor de NSAID s ! Hoe minder chemo hoe beter en helaas uitbehandeld en verlies mijn lichaam, maar ga zeker naar Orthomoleculair arts. Ben zo klaar met die pharmaceuten,,,,,,,,Nederland vind ik ernstig achter lopen, Alles gaat over Welvaart en Rijkdom,,, het leven gaat over Welzijn en Liefdevolle vriendelijkheid, groetjes els
Pfff wat een verhaal…. Hopelijk kan een orthomoleculaire arts idd iets voor je betekenen.
Begrijp ik het nou goed dat je vraag is hoeveel kurkuma je dagelijks kunt gebruiken?
Dit is erg afhankelijk van de vorm (poeder, tinctuur, de wortel zelf en ook per poeder bijvoorbeeld kan de hoeveelheid curcumine in het poeder en dat weet je niet, tenzij je het als supplement koopt). Je kunt met poeder uitgaan van gemiddeld 1 theelepel of 1-3 gr. per dag. Hier een aardig artikel daarover, in het Engels: http://www.turmericforhealth.com/general-info/ideal-turmeric-dosage-how-much-turmeric-can-you-take-in-a-day
De wortel kun je soms in de supermarkt kopen, ik heb ze wel eens bij de Dekamarkt en/of de Jumbo zien liggen. Weet niet zeker of dat toen ook biologische waren. Ik heb ze ook een keer bij de Landwinkel in Beverwijk gezien, die waren wel in ieder geval biologisch.
Beantwoordt dat voldoende je vraag?
bedankt Iris, ben weer wat “wijzer”. gauw curcuma nemen zodat ik mij herinner waarom ik wijzer ben.
🙂 Dank Frans, voor je reactie!
na dit alles gelezen te hebben,weet ik van alles en niks.Wat een gekwebbel en verscheidenheid aan meningen.Echt hollands! Mens ga koken aub.
Hi Anke,
Is dit een reactie op het artikel of op alle reacties die eronder staan?
Sinds een paar jaar gebruik ik curcuma in poedervorm , halve theelepel in een glas water. Nooit geweten dat het met zw.peper en in vet ingenomen moest worden.
Dat doe ik dus nu wel. Mijn vraag is, wanneer kun je het het beste innemen, savonds of smorgens. Als men niet rookt, drinkt, heel gezond eet is het dan nodig om het te nemen en zo ja, iedere dag? Preventief?
Met dank voor uw antwoord, vr. groet
Ik neem elke morgen een half glas.
Tja, ik ben geen arts, noch therapeut, dus daar kan ik moeilijk antwoord op geven. Bovendien, wat is gezond eten? Wat de een gezond noemt of wat voor de een gezond is, is dat voor de ander helemaal niet… Zelf gebruik ik het niet iedere dag, veel te veel gedoe. Wel als ik iets voel aankomen of een ontsteking heb, zoals toen met mijn frozen shoulder.
Ik lees dat je aan het mengsel van kurkuma, zwarte peper ook vet moet toevoegen. Mag dat ook olie zijn. Zijn er ook gebruikers van kurkuma die er daadwerkelijk baat bij hebben?
Hi Fon, ja olie is ook prima, maar als je het met kokosmelk gebruikt of met melk, dan heb je al vetten uit die melk.
En ja, zelf heb ik vermoedelijk wel baat gehad bij kurkuma toen ik een frozen shoulder had, maar ik gebruikte het samen met wietolie, dus helemaal zeker weten doe ik het niet natuurlijk!
Geen vet, maar een scheutje plantaardige Gmo vrije olie.
Hallo hier Maartje ik gebruikt elkedag 1 een banaan en joghurt met zwarten peper en kurkuma – doe ik daar goed aan ,zou het graag willen weten, groetjes
Hi Maartje,
Dat is een vraag waar ik geen antwoord op kan geven. Ieder mens is anders, iedereen heeft andere behoeften en een ander gestel. Wat voor de een goed is, kan voor de ander vergif zijn… Ik ben verder ook geen arts of therapeut, dus zelfs al zou ik je beter kennen, dan nog kon ik het niet zeggen. Voel wat het met je doet, luister naar je lichaam, kijk hoe het reageert en vaak weet je het dan zelf!
Hallo Iris,
Weet jij of je het ook mag nemen als je gal is verwijderd?
Verder heb ik ook een nogal lage bloeddruk, gaat die verder naar beneden?
Ik neem suppletie van Kurkuma, maar las die zaken over “tegengeïndiceerd als de gal is verstop door galstenen.”
Alvast bedankt voor je advies.
Hallo,
Ik gebruikt dagelijks Kurkuma poeder,Ik doe het met een sneetje brood. Smeer wat boter(besel light) op mijn brood dan strooi ik er Kurkuma er overheen en een plakje kaas en regelmatige ook nog plakjes advocado.
Heb je dan geen verkleurde tanden
Waarom gebruik je Becel light als ik vragen mag en niet de veel gezondere echte boter?
Hallo
Kunt je ook een makkelijk recept geven met biologische gember en kumuma en zwarte peper om iedere dag te gebruiken
En waar ik dit het beste kan kopen bij welke winkels of misschien wel op de markten
Gr Cor
Goede kurkuma en gember en peper kun je kopen bij o.a. Naturalspices.eu.
Een recept voor dagelijks gebruik is bijvoorbeeld Golden Milk. Kokosmelk verwarmen en daar kurkuma en de rest doorroeren, evt. met wat honing. Of in een bouillon (zonder honing).
Oké bedankt
En heb je ook dan een makkelijk recept voor een paar dagen daar ik vroeg op moet
En dan met gember en kurkuma beiden
Gr Cor
PS
En gebruik je dan gemalen of wortel van beiden producten gember en kurkuma
Gr Cor
Ik gebruik dan inderdaad meestal gewoon kurkuma-en gemberpoeder. Zelf nam ik deze golden milk vaak ’s avonds na het eten, dus dan is er geen probleem met dat het veel tijd kost ’s morgens. Je zou een mengsel van de kruiden kunnen kunnen klaarzetten, waar je dagelijks een lepel van neemt. Kokosmelk opwarmen, kruiden erdoor roeren, beetje honing en klaar. Is dus niet zo heel veel werk ook. Tenzij je dagelijks ook je kokosmelk zelf maakt natuurlijk. Dat zou je 1 of 2 keer in de week kunnen doen. Je kunt ook 1 of 2 keer per week een hele voorraad maken met de kruiden er al in. Kokosmelk wordt alleen wel gauw zuur in de koelkast, dus dan zou ik een deel invriezen.
Heb je hier wat aan?
Zeker bedankt voor je mooie uitleg en zal het zeker gaan proberen
Gr Cor
Graag gedaan!
Hallo, kurkuma is gezond, maar als er teveel in mijn eten zit vind ik het niet lekker. Nu ben ik uitgeschoten met het toevoegen van kurkuma aan de courgettesoep. Ik vind het zonde om het weg te gooien en de courgette is op. Wat kan ik toevoegen om de smaak van kurkuma terug te dringen./ te verzachten?
NB Ik ben allergisch voor kokos, dus kokosmelk is geen optie.
Ai, wat zonde…! Misschien meer bouillon en de soep wat dunner maken? of met slagroom pureren? Doperwten erbij of broccoli met extra bouillon en evt. slagroom en pureren? Succes ermee!
Hoi Iris,
Vanmiddag heb ik kurkuma poeder gekocht en wil het graag in de yoghurt doen.
Hoe maak ik dat het beste klaar en met welke hoeveelheid
Ik doe in mijn 3 eetlepels (Griekse) yoghurt 1 theelepel Curcuma, half theelepel gemalen zwarte peper en 1 theelepel cacaopoeder daarbij nog 1 eetlepel gemalen lijnzaad. Dit eet ik als ik ochtenddiensten heb en soms ook andere dagen. Voel me er fitterder door en genoeg vezels door de lijnzaad. Wel uitkijken want de curcuma en cacao kan wel makkelijk vervelende vlekken geven.
Ik gebruik geelwortel poeder (kurkuma) in een mengsel van olijfolie, met zwarte peper. 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel versgemalen zwarte peper, olijfolie erover en mengen (met de theelepel). Dat mengsel voeg ik toe aan reeds bereide, verwarmde maaltijden, zoals pasta of rijstgerechten. De olijfolie wordt niet verhit, wel warm, op eetbare temperatuur. Leek me wel oké, gezien de tips hier.
Hallo, we hebben het kurkumakruid gekocht in poedervorm. Kan je het in iedereen groente verwerken?? Zo ja, hoe precies? Groetjes, wilma
Dat kan in principe wel natuurlijk, maar of je het ook bij iedere groenten lekker vindt is een tweede. Het is ook erg afhankelijk van hoe je de groenten wilt bereiden. In een roerbak kan het heel makkelijk worden toegepast en ook in soepen en sauzen. Wel altijd combineren met zwarte peper en een vet. Hierboven vind je ook nog andere tips van lezers hoe je kurkuma in je eten kunt verwerken, doe er je voordeel mee!
‘Ochtends appeltje met kurkuma bakken in een beetje boter en dit op een portie warme havermout met rijstmelk. Lekkere energieboost 😉
Ik geef het al 2 maanden aan mijn paard voor zijn Artrose en ik moet zeggen hij loopt er goed mee…
Zeer tevreden echt een aanrader
hallo ik maak er een sapje van.
heb nodig .1 knoflook.-heel fijn snijden -1 ui klein snijden-1 gemberwortel raspen-
1 kukuma wortel raspen-1 rode peper fijn snijden-
doe alles in een stopfles .schenk er een fles appelazijn op .
doe de pot dicht en laat het 2 weken trekken.
gooi het dan door een zeef .
.het sap opvangen en het past precies weer in de azijn fles.
neem iedere morgen een eetlepel van het sap .
het is goed voor je gewrichten en spieren, ook tegen allergie en je valt er ook nog van af ook.
Alleen is dat dan wel rauwe kurkuma en dat schijnt giftig te zijn…
kan citroen en sinaasappel samen
ik gebruik elke dag 1 liter met 2 citroenen en 2 sinaasappel uitgeperst
Misschien een goed tip.
Bijzonder actief en hoogwaardig vloeibaar voedingssupplement
https://www.carecumin.nl/ ik gebruik het zelf ook.
Goeie morgen Iris, ik heb nig niet veel gereageerd, maar nu wil ik dit toch melden , ,ik woon ik spanje en de kurkuma groeit hier erg goed , dus had ik verleden jaar een heel grote voorraad, waarvan veel vers gebruikt ,en een grote zak in de diepvries gestoken en uit het oog verloren, na maanden eruitgehaald , met de thermomix de vervrozen kurkuma tot poeder gemixt, dan gedroogd op bakpapier en nogmaals gemixt tot fijne poeder , das zuivere kurkuma en gans andere reuk en smaak dan die potjes uit de winkel .groetjes uit Andalucia .P.S. Als u vind dat dit hier niet op zijn plaats is wilt u het dan verwijderen aub ?
Super leuk om te horen! Ik zou zeggen: goed bezig zo 🙂 En Andalucia, zo mooi…!! Ga er graag weer eens een keer naar toe!