De Voedzame Keuken

van Vulling naar Voeding

  • Nieuw hier?
  • Blog
  • Recepten
  • Contact
Home ---> Persoonlijke verzorging ---> Ladies Only: Menstruatiecup de LadyCup

Ladies Only: Menstruatiecup de LadyCup

By Iris Maier Leave a Comment

Facebook0
Pinterest0
Twitter0
Google+0
LinkedIn0

Als je een man bent, dan zou je een uitzondering zijn, hier tenminste wel. En voor deze keer heb je dan even pech dat je hier terecht gekomen bent. Dit artikel is nu even ladies only, vrouwen onder elkaar.

Doe dus maar even alsof je dit niet gezien hebt en ga lekker iets anders doen, dan kunnen wij verder met onze vrouwenpraat!

 

Vrouwenpraat

Ik weet nog goed, toen mijn nu bijna 18 jarige een baby en peuter was, was ik lid van een aantal email-groepen. Ze gingen allemaal over babies en kinderen of wat daar zijdelings mee te maken had. Hoofdzakelijk bevolkt door, hoe kon het ook anders, vrouwen.

Een van de belangrijkste groepen toen voor mij was de bv-list. Bv stond voor borstvoeding.

Bij de bv hoorde een ot-list (off topic), een vrouwenpraatgroep dus eigenlijk. Allemaal vrouwen die met elkaar gemeen hadden dat ze borstvoeding gaven, meer niet.

Voor zover ik weet bestaan die lijsten niet meer en is er nu een forum voor in de plaats gekomen: het Dragen en Voeden forum. 

Werkelijk van alles werd op die ot-list besproken. Uiteraard veel dingen over kinderen, huishouden en natuurlijk vrouwendingen.

En ik weet nog goed dat er een tijdlang gesproken werd over de menstruatiecup. Het intrigeerde me en is me altijd bijgebleven. Iedereen leek er nogal enthousiast over toen. Ik heb me er echter nooit aan willen wagen. Het leek me zo’n gedoe met verschonen…

 

Mijn Twijfels

Je moet weten: we hebben geen fonteintje bij ons toilet. Voor handen wassen moeten we of naar de keuken of naar boven. Dus ook voor het spoelen van de cup…

En nu we half op de camping wonen is dat er ook nog bijgekomen: een openbaar toilet…
Ik gebruikte al vanaf een van mijn eerste menstruaties tampons en dat beviel me prima. En toch bleef het bij me hangen en had ik altijd zoiets van: dat wil ik nog wel eens gaan proberen.

En dat moment is aangebroken!

 

Tampons gingen steeds meer tegenstaan

Tampons waren me toch steeds meer tegen gaan staan. Ik was inmiddels al wel biologische gaan gebruiken, want al die pesticiden die er op katoen wordt gespoten, brrrr! Loop je de hele dag mee in je lijf op een plek die super veel opneemt…

Hmm, en dat bloed dan, dat eruit gaat, maar toch eigenlijk niet? Het is natuurlijk een heerlijke broedplaats daar: warm, vochtig en voedingsrijk… Niet voor niets wordt er gewaarschuwd voor de zogenaamde tamponziekte! Toch niet zo’n lekker idee…

En dan het afval en het steeds opnieuw moeten kopen van zo’n doosje van die dingen… Ook al kocht ik ze biologisch, erg milieubewust is het niet. En het kost ook ff wat, iedere keer weer opnieuw.

 

Maandverband, aan mij niet Besteed!

Een andere optie zou zijn wasbaar maandverband. Ik heb zelfs nog stof hier liggen (biologische hennep-fleece) om ze zelf te kunnen maken. Lekker goedkoop en milieubewust. Maar praktisch? Hmmm, als ik nog kinderen in de luiers had, dan hadden die verbandjes mooi mee kunnen gaan met de luierwas (ja, ik gebruikte katoenen luiers, of hennep dus), maar nu? 

De kans dat ik zo’n emmertje opgespaarde verbandjes zou vergeten is bij mij erg groot. En het is weer allemaal extra werk en gedoe. Nee, zoiets zag ik toch ook niet zitten. Plus dat ik maandverband sowieso niet prettig vind in het gebruik.

Bleef over: de menstruatiecup…

 

Maar wat is dat nu eigenlijk, zo’n menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een alternatief voor maandverband en tampons. De LadyCup is gemaakt van hoogwaardige, medische siliconen en bevat daarom geen BPA (of andere BP’s), ftalaten en ook geen latex. 

De cup heeft wat weg van een een klein eierdopje. Je brengt deze in door hem dubbel te vouwen, eenmaal aangebracht ontvouwt hij zich. De cup sluit doormiddel van een vacuüm rond de vaginawand. Door dit vacuüm is er geen kans op lekkage. Ook komen er geen geurtjes vrij.

Het is een zeer hygiënische manier om je menstruatiebloed op te vangen. Ook de kans op het Toxisch Shock Syndroom (TSS of tamponziekte), dat veroorzaakt wordt door bacteriën is aanzienlijk kleiner dan bij tampons. Sterker nog er zijn nog geen gevallen bekend!

De cup gaat bij goed gebruik zo’n 15 jaar mee. En hoewel vrij prijzig in aanschaf, is hij vergeleken met wegwerp maandverband of tampons stukken goedkoper. Na 4 maanden gebruik heb je ‘m er meestal al uit!

 

De LadyCup

Ik bleef twijfelen en het uitstellen en achteraf kan ik mezelf wel voor mijn kop slaan, want waarom? Nu ik tegen de 50 begin te lopen, zal ik het niet lang meer nodig hebben en heb ik al die jaren geld uitgegeven aan tampons en tampons weggegooid…

Stom misschien, maar het zij zo…

Toen ik in ieder geval van PuurMieke de kans kreeg om de LadyCup te testen, liet ik me dat geen twee keer zeggen. Dít was het moment om te breken met mijn járenlange tampon gebruik!

 

Waarom niet Eerder?

En echt, waarom heb ik dit niet vele jaren eerder gedaan? Zelfs in mijn omstandigheden, vind ik dit zoveel fijner! Want voor wat die omstandigheden betreft: ik had er niet bij stilgestaan dat je de cup lang zo vaak niet hoeft te verwisselen als een tampon. Maximaal 12 uur mag je ‘m inhouden. Dus Gaat hij ’s morgens uit en spoel ik hem terwijl ik me douch of was en breng ‘m dan weer in. En ’s avonds idem dito. Ik moet dan toch in de badkamer zijn of in het washok van de camping!

Ideaal, je voelt er niks van en de hele dag lang hoef je je nergens druk om te maken. Geen gedoe met verschonen op vreemde toiletten of vergeten een verschoning mee te nemen, als je een dagje weg bent. 

Nu moet ik hier wel een kanttekening bijplaatsen, want als jouw menstruatie veel zwaarder is, dan zul je toch iets vaker moeten verschonen, helaas…

 

Het in- en uitbrengen

Het inbrengen vond ik een fluitje van een cent. Het eruit halen is een beetje wennen. Daarbij moet je er namelijk goed om denken eerst het vacuüm te verbreken, anders kan het pijnlijk zijn.

Ik vond echter een heel aardig filmpje op Youtube dat het (in het Engels) heel mooi uitlegt:

Nu na twee cycli de cup te hebben gebruikt, ben ik er al helemaal aan gewend en wil ik absoluut niet meer terug naar tampons! Alleen al dat ik die dingen niet meer steeds in huis hoef te halen. Dat alleen al was een gedoe, want hier in het dorp zijn ze niet te koop, biologische tampons. 

De voor- en nadelen voor je op een rij:

Waarom wel:

  • Herbruikbaar en gaat lang mee (5 tot 15 jaar);
  • Milieuvriendelijker ten opzichte van maandverband of tampons;
  • Geen nare chemicaliën in je lijf (bleekmiddelen, pesticiden bij niet biologische katoen);
  • Goedkoper in gebruik dan maandverband of tampons;
  • Geen voorraad nodig van tampons of maandverband en ook geen extra verschoning mee hoeven te nemen onderweg;
  • Minder vaak verschoningen nodig;
  • Ideaal voor sporters;
  • Vocht wordt niet geabsorbeerd maar opgevangen, daardoor minder (geen?) kans op TSS;
  • Je kunt zien hoeveel bloed je verliest (best interessant om te zien!);
  • Geurloos (in tegenstelling tot maandverband);
  • Neemt weinig ruimte in, handig voor onderweg!

 

Waarom misschien toch niet?

  • Het vergt even wat oefenen met inbrengen en uitnemen;
  • Niet altijd even handig op openbare toiletten (want waar spoel je ‘m om?);
  • Aanschafprijs is vrij hoog;
  • Mogelijkheid de verkeerde grootte te kiezen (zonde van je geld…);
  • Alleen online te koop;
  • Kan lekken als deze niet goed is ingebracht (niet meegemaakt);
  • Kan overstromen bij zware menstruatie (ook niet meegemaakt);
  • Moet ingebracht worden en dat kan voor sommige vrouwen ongemakkelijk zijn;
  • Schijnt soms te kunnen verschuiven bij plassen, ontlasten, volle blaas of constipatie (niets van gemerkt).

 

De LadyCup komt in twee maten S voor meiden onder de 25 die geen vaginale geboorte hebben gehad en L voor alle overige dames, zoals ik. De cup wordt geleverd met een leuk zakje om hem in op te bergen.

De LadyCup is te koop bij PuurMieke en kost €31,95

Filed Under: Persoonlijke verzorging Tagged With: Productreviews, Verzorgingsproducten

Advertenties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Updates in je mailbox!

Gevitaliseerd en écht schoon drinkwater

EWO-Vitality-filter

profiel foto

Hi, leuk dat je op mijn site bent gekomen!

Ik ben Iris en deel hier van alles over puur en echt eten en een gezonde leefstijl. Ik laat je zien hoe je weer eten kunt bereiden, zoals de natuur bedoeld heeft: gezond, voedend en lekker!

Veel lees- en kookplezier!

Partners



Advertenties

Recepten

  • Zuurkoolsap, een Super Gezond (en Lekker!) Drankje!
  • MakreelsaladeZomerse Makreelsalade
  • BasilicumijsZomers Recept: Romig Citroen- Basilicumijs
  • Pompoen CouscousZogenaamde Couscous van Bloemkool met Pompoen en Cashewnoten {veganistisch en graanvrij}
  • kokosmelk makenzelluf maken: kokosmelk en kokosmeel
Adverteren bij Daisycon

BlogSociety

Lees Bewust

© Copyright 2018 De Voedzame Keuken · All Rights Reserved · privacyverklaring

Deze site maakt gebruik van cookies meer informatie