In mijn post over lever als superfood heb ik je een paar recepten beloofd met lever.
Eerder gaf ik je al het recept voor smeerbare leverpaté en vandaag is het tijd voor leverworst, al dan niet smeerbaar.
Van de week heb ik het recept weer eens gemaakt, dubbele hoeveelheid deze keer en een groot deel ingevroren. Blij toe dat ik zoveel gemaakt heb, want iedereen hier in huis smult ervan! En dat is mooi, want op een andere manier moeten ze er niet aan denken, aan lever.
Middelste vroeg me gister nog of ik dat recept van die leverworst al op mijn blog had gezet, hij vond het zo lekker en ik moet het zeker vaker maken! Het is zo’n goed recept, dat mag ik de rest van de wereld natuurlijk niet onthouden, vond hij. En hij heeft gelijk!
Moeilijk om te maken is het ook niet en als je de smeerbare variant maakt, heb je ook geen (kunst)darm of plastic vormpjes nodig om de worst in te doen, maar kun je het gewoon in een glazen potje doen en het daaruit scheppen of lepelen. Je kunt deze leverworst met verschillende soorten lever maken.
Zowel varkenslever, als rund zijn prima om te gebruiken. Lamslever is vast ook mogelijk, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Lamslever is wel sterker van smaak dan rund of lam, dus dat zou je moeten uitproberen.
De laatste keer dat ik het maakte, maakte ik het met half varkenslever en half runderlever. Ook de gehakt was half om half, maar als je liever geen varkensvlees gebruikt, is alleen rund ook prima!

Kook Tijd |
120 minuten |
|
|
![]() |
Een makkelijk te maken leverworst die je zowel snijdbaar, als smeerbaar kunt maken. Schrik niet van de grauw grijs-groenige kleur, want in dit recept wordt geen gebruik gemaakt van kleurzout
De slagroom maakt de leverworst lekker smeuïg, maar is natuurlijk niet GAPS-proof. Je kunt het dan weglaten of vervangen door wat extra boter of ghee.
|
- 250 gr lever rund en/of varken
- melk (of wei om de lever in te weken, niet per se nodig, dit onttrekt eventueel bloed dat een bittere smaak kan geven)
- 125 gr boter (of ghee)
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 100 gr spekblokjes gerookt
- 2 à 3 tl boekweitmeel (weglaten als je smeerbare worst wilt ik heb dit nooit gebruikt in de leverworst)
- 1/8 à 1/4 tl nootmuskaat geraspt
- 1/8 à 1/4 tl kruidnagelen gemalen
- 1 tl kruiden, Provençaalse
- 250 gr gehakt rund en/of varken
- 2 el slagroom (meer als je smeerbare leverworst wilt het dubbele ongeveer en weglaten bij GAPS)
- Keltisch zeezout
- peper, zwart uit de molen
- Snijd de lever in stukken en verwijder eventuele draadjes, vliezen en vet. Week de lever enige tijd in melk (een half uur is genoeg, maar kan ook enkele uren of zelfs een paar dagen)
- Laat de boter zacht worden of smelt op een laag vuur tot bijna vloeibaar.
- Pel de knoflook en hak deze fijn.
- Maak de sjalotjes schoon en snipper ze fijn.
- Doe de lever met de spekblokjes, boter, kruiden, ui en knoflook en eventueel boekweitmeel in de keukenmachine of in het bakje van de staafmixer en maal het fijn tot een gladde massa. Grover mag ook, net wat jezelf lekkerder vindt.
- Roer er de gehakt goed door samen met de slagroom.
- Doe deze vleesmassa in een ovenschaal en zet deze 2 uur afgedekt in de oven op 150 graden C.
- Eenmaal uit de oven ziet het er een beetje uit als een gehaktbrood: samengetrokken vlees met een rand vloeibaar vet eromheen.
- Meng het vet er weer goed doorheen met een staafmixer onder toevoeging van zout en peper en eventueel een scheutje slagroom.
- Proef de massa en roer er eventueel nog meer kruiden, zout of peper doorheen.
- Laat de massa afkoelen en schep vervolgens in plastic bakjes, zoals bijvoorbeeld een leeg slagroombakje of in glazen potjes of, als je dat hebt in een kunstdarm.
Echt heerlijk deze worst! Kan niet anders zeggen. Heel anders van smaak dan de leverworst van bijvoorbeeld pure graze (die ik echt te veel naar lever vind smaken, dat heb ik bij deze worst totaal niet). Ik maakte het met kippenlever, rundergehakt en melkkefir (want ik had geen slagroom). M’n kinderen zijn ook enthousiast; zij hebben in het algemeen geen enkele moeite met welke leverworst dan ook…
Leuk om te lezen, Miranda, dank je wel!
Heb net de leverworst gemaakt. Prima smaak, vind alleen de kleur wel beetje gek haha.
maar hoelang is de leverworst ongeveer houdbaar in de koelkast?
Ja, de kleur is vreemd omdat je geen kleurzout gebruikt met nitriet. Ik durf het niet te zeggen hoelang het precies houdbaar is, het gaat hier altijd vrij snel op, maar het is best een tijdje goed te houden hoor. Zeker enkele dagen, misschien wel een week. Het gaat waarschijnlijk schimmelen als eerste bederf en dat kun je zien.
Hoi Iris,
Kun je de lever ook invriezen? Of beter van niet? En nog een vraagje: wat doe ik met een leverworst die je te veel naar lever vindt smaken? Ik heb er eentje bij de boer gekocht. Kwestie van slagroom er door heen en wat peper en zout? Of maak ik het me er dan te makkelijk van af?
Excuses voor de late reactie, deze stond in de spamfolder, gek genoeg…
En ja hoor, invriezen is geen punt!
Als het smeerworst is, kun je het proberen met slagroom, maar ik heb er geen ervaring verder mee. Of blijven proberen. Het duurt een keer of 22 eer je aan sommige smaken gewend bent en dan vindt je ze vaak gewoon lekker 🙂
Slagroom en dan GASP / paleo proof? Wij mijden hier de melkproducten. Zou ik kokosroom of cashewmelk als vervanger kunnen gebruiken?
Ja, je hebt helemaal gelijk hoor. Slagroom kan vaak bij full GAPS wel, omdat daar geen of nauwelijks lactose inzit. Maar echt paleo is het natuurlijk niet, eerder primal… Ik zal het aanpassen! Dank voor je opmerkzaamheid!
Ik heb geen ervaring met dit recept met kokosroom o.i.d., dat zul je moeten uitproberen. Je zou ook avocado kunnen nemen of wat meer vetten. Het is om het wat zachter en romiger te maken, dus het zal zonder of met meer vet of avocado wel iets steviger worden.