Omdat ik regelmatig verschillende vragen over kefir krijg, ben ik hier begonnen ze op een rijtje te zetten, uiteraard met de bedoeling ook de antwoorden erbij te zetten binnenkort 😉
Meer over kefir kun je ook hier lezen in mijn artikel daarover.
Heb je nog vragen die er niet tussen staan? Laat ze me weten in de reacties of op mijn Facebookpagina, dan zal ik ze er in verwerken, zodat het een uitgebreide gids kan worden en we elkaar op die manier kunnen helpen!
Q Wat is melkkefir en waar bestaan de korrels uit?
A. Melkkefir is een probiotische drank die wel wat lijkt op yoghurt of karnemelk en wordt gemaakt van de zogenaamde kefirkorrels en een vloeistof, meestal melk. Het is een van de oudste melkfermenten die er bestaat en komt oorspronkelijk uit de Kaukasus.De korrels zijn een kolonie van symbiotisch samenlevende bacteriën en gisten van wel 30 verschillende soorten. Het merendeel bestaat uit een combinatie van onoplosbare proteïnen, aminozuren, vetten en oplosbare complexe suikers (polysaccharides). Ook bevatten de korrels sporen van nog onbekende stoffen en verschillende vitamines.
Q Welke bacteriën en schimmels bevat kefir?
A. Per cultuur verschilt de samenstelling van de korrels, het valt dus niet exact te zeggen welke culturen iedere portie kefir bevat. Een overzicht van de gisten en bacteriën die in het algemeen op melkkefirkorrels worden gevonden vind je hier op de uitgebreide pagina’s over kefir van Dominic Anfiteatro.
Q Hoe zien gezonde kefirkorrels eruit?
A. Melkkefirkorrels, in tegenstelling tot waterkefirkorrels vormen een soort klonten en lijken daarom wel wat op bloemkoolroosjes. Ze variëren in grootte van minuscuul klein tot flinke klonten van zo’n 2 à 3 cm. groot. Soms worden ze meer lang dan dat er bloemkoolachtige klonten ontstaan, vaak is dat het geval in de zomer als de temperaturen wat hoger zijn. De kleur is crème wit tot licht gelig. Ze zijn zacht, en veerkrachtig, als je er in knijpt en weer loslaat zullen ze weer in hun oude vorm terugspringen.
Q Werken grotere korrels beter dan kleine?
A. Hoewel ze vrij groot kunnen worden, werken ze niet per definitie beter als ze groter zijn. Het is namelijk zo dat hoe kleiner, hoe meer meer oppervlak er in contact komt met de melk en hoe beter de melk wordt omgezet in kefirdrank. Als er bij jou erg grote klonten zijn ontstaan, kun je deze in een blender fijnmalen, ze kunnen daar tegen en gaan zelfs daarna weer sneller aan de gang door het vergrote oppervlak!
Q Hoe gaat het in zijn werk?
A. Je doet de korrels in biologische, liefst rauwe melk en laat dit maximaal 24 uur op kamertemperatuur staan. Als de melk dik is geworden en zurig, zeef je de korrels er uit en kun je de drank verder laten fermenteren of in de koelkast zetten om af te laten koelen. Met de uitgezeefde korrels maak je een nieuwe batch.
Q Wat is het verschil tussen de korrels en de gedroogde kefir die je ook wel eens tegenkomt of de kefirdrank uit de natuurvoedingswinkel?
A. Deze kefir wordt niet op de traditionele manier gemaakt met de korrels, maar door er net als bij de bereiding van yoghurt verschillende bacteriestammen en gisten aan toe te voegen. Deze kefir mist dus een aantal stoffen en eigenschappen van de echte kefir.
Q Kan ik ook meer kefir maken van de kefir uit de natuurvoedingswinkel?
A. Ja, dat kan, maar niet oneindig lang door, zoals bij de korrels. Na verloop van tijd zal namelijk toch de cultuur achteruit gaan en zul je een nieuwe moeten kopen. De manier waarop is dezelfde als bij yoghurt: je neemt een beetje van de kefirdrank uit de winkel en doet dit bij de melk. Zo krijg je een kefirdrank waar je de volgende keer weer een beetje van kunt nemen voor de volgende batch. Afhankelijk van hoe schoon je werkt kun je dit een aantal keren door blijven doen.
Q Hoe smaakt melkkefirdrank?
Q Hoe moeten de kefirkorrels eruit zien?
Q Kan ik zelf kefirkorrels maken uit melk?
Q Waarom vraag je geld voor de kefirkorrels?
Q Wat voor ingrediënten gebruik je bij de bereiding van de kefir?
Q Wat voor melk kan ik allemaal gebruiken?
Q Kan ik ook noten- en zadenmelk of kokosmelk gebruiken?
Q Moet ik de melk verwarmen voor ik kefir ga maken?
Q Wat heb ik allemaal nodig om kefir te kunnen maken?
Q Moeten alle voorwerpen die nodig zijn voor de bereiding gesteriliseerd worden?
Q Kan ik een roestvrij stalen zeef gebruiken?
Q Moet er een goed afgesloten deksel op de pot tijdens het fermenteren?
Q Moet ik steeds een schone pot gebruiken bij iedere nieuwe batch?
Q Moet ik de kefir af en toe roeren terwijl het aan het fermenteren is?
Q Moet ik de korrels af spoelen nadat ze gezeefd zijn?
Q Wat kan ik doen met het te veel aan korrels?
Q Ik ben allergisch voor melk, wat nu?
Q Bevat melkkefir gluten?
Q Ik heb een Candida infectie, kan ik dan toch kefir gebruiken?
Q Heeft waterkefir dezelfde eigenschappen als melkkefir?
Q Moet de kefir iedere dag gevoed worden?
Q De post is soms wel eens laat of ik ben niet thuis als het wordt bezorgd, kan dat kwaad?
Q Hoe lang duurt het voor de kefir klaar is?
Q Hoe weet ik of de kefir klaar is?
Q Moet de kefir in het licht of in het donker staan?
Q Hoe lang kan ik de kefir maximaal laten fermenteren?
Q Wat is de beste omgevingstemperatuur voor kefir?
Q Mijn huis is te koud in de winter, wat nu?
Q Hoe weet ik of het gelukt is en hoe weet ik of het bedorven is?
Q Kan ik ook minder dan een liter per keer maken?
Q Waarom zou ik kefir zelf maken en niet in de winkel kopen?
Q Wat kan ik allemaal doen met mijn gemaakte kefir?
Q Bevat kefir alcohol en zo ja, hoeveel?
Q Hoe bewaar ik de korrels als ik ze niet gebruik?
Q Ik maak ook allerlei andere fermenten, hoever moeten deze van elkaar af staan?
Q De korels drijven bovenin de melk, is dit goed?
Q De kefir smaakt wat bitter of gistig, is deze nog wel goed?
Q Er zijn allemaal dikke klonten ontstaan en een heldere licht gele vloeistof, wat is er gebeurd en kan ik het nog gebruiken?
Q Mijn kefir groeit niet, wat is er mis en hoe kan ik het laten groeien?
Q De kefir is heel dik geworden, hoe zeef ik nu de korrels eruit?
Q Het duurt heel lang voor er zich kefir vormt, hoe kan ik het proces versnellen?
Q Het kefir maken gaat erg snel, hoe kan ik het proces vertragen?
Q Eerst werkte de kefir prima, maar bij de laatste batch vormde zich in ene geen kefridrank meer, wat ging er mis?
Q De drank lijkt iedere keer weer anders, hoe komt dat?
Q Wat is die oranjeachtige korst op de korrels?
Q De melkkefiris slijmerig geworden en ruikt vreemd, wat is er mis?
Q Is het oké om maar 1 keer in de week kefir te maken en de rest van de tijd de kefir in de koelkast te bewaren?
Q Waarom is kefir zo gezond?
Q Moet je erg voorzichtig omspringen met de kefirkorrels?
Q Kun je teveel korrels gebruiken voor een batch?
Q De korrels vielen op de grond, wat nu?
Ik kreeg bij de laatste vragen geen antwoorden meer, waardoor komt dat. Ik heb namelijk de bloem kooltjes te erin laten zitten en nu?
Met vriendelijke groet,
Riana
Dit is een post die ik nog niet heb afgemaakt helaas. Wat bedoel je precies met “ik heb de roosjes erin laten zitten”? Heb je ze te lang erin laten zitten en is de melk gaan scheiden, heb je het opgedronken met roosjes en al?
In het laatste geval ben je dus je roosjes kwijt en zul je ergens nieuwe moeten zien te bekomen. In het eerste geval kun je de pot eerst goed schudden en dan proberen te zeven. Lukt dit niet goed, dan doe je wat er in de zeef overblijft in een grote pot met extra melk, zeg een halve liter en weer flink schudden en nogmaals zeven. Je kunt de ‘kefir’ die daarmee ontstaat prima drinken, als je tegen lactose kunt of nog een dag buiten de koelkast laten staan om verder te fermenteren. Eventueel kun je dit proces nog een keer herhalen om de roosjes goed uit de drank te kunnen zeven.
Hoihoi, ii vraag me af of je van melkkefir dik wordt ??
Groetjes,
Regina
Tja, als je ergens heel veel van eet/drinkt kun je er dik van worden natuurlijk, vooral als iets veel koolhydraten bevat… Dat bevat melkkefir niet, dat zijn voornamelijk eiwitten en vetten. Ik denk niet dat je kunt zeggen dat je dik wordt van 1 bepaald product, je moet het in perspectief zien. Van veel suikerhoudende dranken kun je dik worden, maar van zo nu en dan eens een glaasje niet en ook dat is dan weer afhankelijk van wat je verder allemaal nog meer eet (en doet) natuurlijk.
Dus kort gezegd: nee, van melkkefir word je niet dik.
Beste,
Er komt steeds precies een wit vel met schimmel op de gefermenteerde melk.. Zijn mijn kefirbloemen dan niet meer goed? Mag ik dit zo nog drinken?
Gr
Het is iets dat maar heel weinig voorkomt met kefir, ik heb het zelf nog nooit aan de hand gehad, maar dat wil nog niet zeggen dat het niet kan natuurlijk!
Weet je zeker dat het schimmel is? Is het grijs, groen of zwart of wit of geel? Als het wit of geel is, is het waarschijnlijk geen schimmel, maar een gist. Is het echt grijs, groen of zwart, dan heb je inderdaad een probleem en kun je je korrels beter vervangen…
Is wit, precies zacht tapijtje, een vel met wit poeder erop.. Heb hem wel es paar dagen laten staan, wat te lang, en is sinds dan..
Ja, dat kun je inderdaad krijgen, als je het wat langer laat staan. Is geen probleem, is volgens mij ook geen schimmel, maar een gist. Niet zo lekker, maar kan geen kwaad. Je kunt het eraf scheppen en dan de kefir gewoon gebruiken, als je die nog lekker vindt. eventueel kun je je korrels voor de volgende batch even met wat koud water afspoelen. Succes!
excuses voor mijn late reactie…
Dat is geen schimmel, maar een gist waarschijnlijk. Wat je kunt doen is je kefir voorzichtig met koud water spoelen, in verse melk zetten, maar niet langer dan een dag en dan weer zeven en weer in verse melk zetten. Kijk maar eens of het dan weer terugkomt. Ik hoor graag hoe het gaat!
Kefir kun je, als je deze langere tijd wilt bewaren, invriezen. Kan waterkefir ook samen met melkkefir worden ingevroren? Of mogen deze 2 niet door elkaar heen worden gemengd?
Nee, ik zou ze niet samen bewaren. Je kunt wel waterkefir maken met melkkefir korrels, maar deze zullen niet aangroeien. Andersom is dat ook zo. Ik zou ze lekker gescheiden houden!
Helaas hebben meer en deel van de vragen na jaren nog geen antwoord. Heel erg jammer
Dat klopt helaas… Ik ben sinds 2 jaar in een heel ander vaarwater terecht gekomen waardoor ik geen tijd meer voor dit blog heb.
Ik hoop nog altijd dat daar verandering in gaat komen, maar zoals het er nu uitziet, voorlopig niet.
Ik heb nu namelijk de zorg voor mijn kinderen in mijn eentje, volg een opleiding om straks beter werk te kunnen gaan doen en moet buitens huis gaan werken om financieel rond te kunnen komen. Het is even niet anders.
Heel veel sterkte en…je kunt dit👍