De Voedzame Keuken

van Vulling naar Voeding

  • Nieuw hier?
  • Blog
  • Recepten
  • Contact
  • Webshop
Home ---> Tuinieren ---> Moestuinieren met de Voedzame Keuken

Moestuinieren met de Voedzame Keuken

Last Updated on oktober 9, 2014 by Iris Maier 8 Comments

Facebook0
Pinterest0
Twitter0
Google+0
LinkedIn0

Deze winter was ik niet zo blij…

Ik ben namelijk een schaatsliefhebber, mij vind je het hele seizoen minstens twee keer in de week op de ijsbaan alwaar ik trouw schaatslessen volg. Ooit begonnen, omdat ik zo graag tochten wilde schaatsen en een beetje goed beslagen ten ijs zou komen. En ik houd gewoon van vrieskou, heerlijk vind ik dat!

Helaas, de winter stelde niet veel voor, zoals je wel weet…

En nu ben ik nog steeds niet blij met die zachte, natte winter, [Tweet “ik hield mijn hart al vast, de hele zachte winter lang en mijn vrees werd bewaarheid….”]

 

Als je de Voedzame Keuken al een tijdje volgt of wanneer je mijn Facebookpagina geliked hebt (meteen even doen als je dat nog niet al gedaan hebt!), dan weet je waarschijnlijk wel dat ik ook regelmatig tijd doorbreng op mijn volkstuinen.

moestuinieren
De tuin waar ik 5 jaar geleden begon, toen was het een kweekkwekerij

Ja, tuinén, want ik heb er 2 maar liefst! Op een complex krap een kilometer van mijn huis heb ik twee halve tuinen van ieder 100m2 op zware, natte kleigrond. Op een ander complex op ruim 6 kilometer fietsen door de weilanden heb ik een tuin van ruim 315m2 op nat zand. Samen dus goed voor ruim 500m2 tuingrond!

Zo’n 5 jaar geleden begon ik hier in het dorp op die natte zeeklei. Dat is altijd al een gevecht tegen de slakken geweest, maar daar viel wel enigszins mee te leven.
De grote tuin in een andere plaats heb ik nu voor het derde jaar. Daar waren geen slakken leek het wel in het begin. Alles leek het daar wel beter te doen. Die tuin had ik er bij genomen, omdat ik een kleine eetbare bostuin wilde maken volgens het permacultuur principe. Er staat een kasje op en we mogen er een huisje neerzetten en een grotere kas. Dat was de bedoeling althans, maar zaken liepen allemaal wat anders.

een van mijn tuinen - moestuinieren
De tuin die een bostuin moest worden, toen ik ‘m net had

De andere halve tuin hier in het dorp kwam vorig jaar vrij en ligt tegenover mijn eigen tuin en naast die van een vriendin. Ik wilde graag meer pompoenen telen, dat kon ik mooi daar doen. Dat gaf vorig jaar een gigantische pompoenoogst waar ik vorige maand nog van gegeten heb, meerdere keren per week maakte ik wel iets van pompoen.

pompoenen van mijn tuinen - moestuinieren
Een klein deeltje van de pompoenenoogst van vorig jaar

Omdat veel gewassen het veel beter leken te doen op die zandgrond, dan hier op die zeeklei, vooral omdat het niet werd weggevreten door slakken, verhuisde ik de productie deels daarheen. Er was toch geen geld en tijd om de eetbare bostuin of een huisje en grotere kas daar in 1 keer te realiseren, ruimte genoeg dus!

Nu werk ik dus volgens de principes van de permacultuur, iets wat ik in een ander blog nog wel eens uitgebreider zal uitleggen, als daar vraag naar is. Een van de belangrijkste dingen bij permacultuur is naast het niet-spitten: mulchen. Het afdekken van de bodem met het liefst natuurlijk, afbreekbaar materiaal. Dat principe klinkt logisch, in de natuur is de aarde immers ook nooit kaal, maar heeft toch 1 groot nadeel: je biedt veel huisvesting voor… juist ja, slakken…

In de permacultuur wordt gezegd:

[Tweet “Je hebt niet een teveel aan slakken, maar een tekort aan eenden!”]

Helaas, op een volkstuin mag je geen dieren houden, ik had ze graag gewild, ook voor de eieren!

Wat in het begin werkte als een trein: aardappelen in stro telen, de boel met stro (de enige mulch waar ik in grote hoeveelheden aan kan komen) bedekken, heeft me dit jaar de das om gedaan… Zelfs op die zandgrond tuin waar nooit slakken waren, zijn dit jaar alle aardappelplanten volkomen kaalgevreten! Aardappelplanten ja, die zijn giftig, maar toch gewoon weg, helemaal 🙁

Op mijn andere tuinen hier op de kleigrond is het nog veel erger, al wat ik zaaide of plantte, niets kwam op. Dus heb ik nu, eind mei nog steeds een zo goed als kale tuin…

een van mijn tuinen nog praktisch kaal eind mei.... - moestuinieren
Mijn nieuwste tuin, waar niets van wat ik zaaide opkwam, alleen de geplante uien en de aardbeienplanten staan er

Nu zaaide ik het meeste thuis al voor, vanwege die slakken, maar thuis wordt nu ook alles opgevreten wat ik buiten op de tuintafel zet om af te harden. En dus hield ik zoveel mogelijk binnen en nu laatst waren zelfs daar 2 van de 4 meloenplantjes alleen nog maar kale stompjes… Binnen!

En nu durf ik niet meer… Ik heb hier allerlei courgetteplantjes en pompoenplantjes staan die hoognodig de grond in moeten, maar ik zie er als een beer tegenop en stel het steeds maar uit. Zo blijft die tuin maar kaal. Het enige dat het goed doet zijn de artisjokken, de uien en de knoflook.

Straks ga ik toch maar heen en een paar plantjes de grond in zetten. Ik neem mee: koperen ringen, keltisch zeezout en epsomzout, bananenschillen, bier, koffiedik, heel veel eierschillen en toch ook maar Escargo slakken gif, die is enkel giftig voor naaktslakken en niet voor vogels ed….

De enige troost die ik heb: ik ben niet de enige die zoveel last heeft van slakken, gedeelde leed zullen we maar zeggen.

 

kardoen op 1 van mijn tuinen - moestuinieren
De kardoen die het net als zijn kleine broer de artisjok het dan wel fantastisch doet!

 

Gelukkig is er bij ons op fietsafstand enkele maanden geleden een groentecollectief van start gegaan, zo kan ik toch nog voor een vrij redelijke prijs aan wat groenten komen straks, dat scheelt dan weer wat… (Misschien ook iets voor bij jou in de buurt?)

 

Heb jij ook een groentetuin en nu ook zo’n last van slakken? Welke maatregelen neem jij om ze enigszins de baas te zijn?
Zou je het leuk vinden als ik af en toe een stukje over mijn tuinen, permacultuur en moestuinieren schrijf?

Laat me weten in de reacties hieronder, dan weet ik of daar vraag naar is!

 

Geen informatie meer missen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang alle updates in je mailbox!

 

En neem eens een kijkje in mijn webshop. Sinds kort verkoop ik daar het EWO-Vitality Filter, een waterfilter én vitaliseerder in 1, zodat je altijd puur en vitaal water bij de hand hebt!

 

Ewo Vitality Filter on our tap in moestuinieren

Filed Under: Tuinieren Tagged With: Moestuinieren, Permacultuur

Advertenties

Comments

  1. Paleo-Lifestyle (@PaleoLifestyle1) says

    mei 26, 2014 at 14:56

    RT @VlijtigeLis: Je hebt niet een teveel aan slakken, maar een tekort aan eenden! http://t.co/kCIJo8qwP5

    Beantwoorden
  2. Helene says

    mei 27, 2014 at 14:03

    Diatomeeënaarde/kiezelaarde schijnt goed te zijn om slakken weg te houden:

    http://www.baroen.nl/index.php/winkel/verzorgings-en-voedingssupplementen/diatom-1kg-detail

    “Diatom kan ook gebruikt worden om (naakt)slakken te weren. Strooi het hiervoor tussen de planten. Als de Diatom nat wordt, verminderd de werking. Eenmaal opgedroogd herstelt de werking weer.”

    Ik heb het in mijn tuin gebruikt. Helaas waren de hosta’s al aangevreten voor ik het gebruikte dus ik kan nog niet controleren hoe goed het werkt. Even wachten tot er nieuw blad opkomt.

    Beantwoorden
  3. Anne says

    april 5, 2016 at 08:47

    Heb een hele grote tunnelkas, eerst met schaduwgaas 45% bedekt omdat ik niet wil gieten en op de bodem dikke laag houtsnippermulch. Dat heb ik geweten! De tomaten werden niks vanwege meeldauw en alles behalve bonen opgevreten door slakken. Veel met kiezelaarde gestrooid, maar door de vochtige omstandigheden ook niet ideaal. Weer opdrogen gebeurde dus niet. Ook biervallen gemaakt maar vind dat eeuwig zonde. Nu heeft het tunneldak folie gekregen en ik hoop dat het nu wel werkt. De mulch moet wel regelmatig losgeharkt worden. Zie er net als auteur ook een beetje tegenop om mijn jonge plantjes over te zetten. Wat een experiment!

    Beantwoorden
  4. Suzanne says

    oktober 10, 2017 at 11:54

    Hoe gaat het nu met de slakken? Ik ben nu pas een paar jaar bezig, maar wel ‘natuurlijk’. Ik maak ze af en toe wel dood, maar merk dat er wel meer ander leven in de tuin is, die de slakken zouden kunnen eten. Ik las ergens dat je de mulch in het voorjaar van de bedden kunt halen en dat je zo de slakkeneitjes verstoord/doodmaakt. De aarde warmt op en daarna kun je zaaien. Voor mij is het nog wel een zoektocht en heb nog verschillende ideeen om het verder aan te pakken. Nu niet veel tijd, maar niet te veel ingrijpen wordt juist geadviseerd… Denk dat het wel veel uitmaakt of je ook vaste planten erbij hebt of echt puur een moestuin.
    Ik vind het wel leuk om over moestuin en permacultuur te lezen 🙂

    Beantwoorden
  5. Iris Maier says

    oktober 18, 2017 at 08:27

    Wel grappig ergens dat je daar nu naar vraagt, want ik heb juist mijn beide tuinen opgezegd… Het werd me veel teveel en ik was alleen nog maar achter de feiten aan het aanhobbelen. Het was met de nodige pijn in mijn hart, want op zich vind ik het tuinieren heerlijk en geniet ik ieder jaar weer van de opbrengst ervan, maar het werd echt een stress factor en dat kan toch niet de bedoeling zijn…

    Qua slakken was het later wel weer beter. Het maakt nogal uit hoe de winter is geweest. Een koude winter met vorstdagen betekent minder slakken in het voorjaar. En ja, het is waar, hoe meer diversiteit (ook in de mulch), hoe meer slakken-etende dieren je aantrekt. Uiteindelijk zal er gerust een balans ontstaan, maar dat heeft wel tijd nodig.

    Een heel goed en leuk boek over permacultuur, ook in de moestuin, is Tuin Smakelijk. Ik heb er ook een review over geschreven.

    https://www.devoedzamekeuken.nl/tuinsmakelijk-praktische-permacultuur/

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Updates in je mailbox!

Gevitaliseerd en écht schoon drinkwater

EWO-Vitality-filter

profiel foto

Hi, leuk dat je op mijn site bent gekomen!

Ik ben Iris en deel hier van alles over puur en echt eten en een gezonde leefstijl. Ik laat je zien hoe je weer eten kunt bereiden, zoals de natuur bedoeld heeft: gezond, voedend en lekker!

Veel lees- en kookplezier!

Partners



Advertenties

Recepten

  • Zuurkoolsap, een Super Gezond (en Lekker!) Drankje!
  • MakreelsaladeZomerse Makreelsalade
  • BasilicumijsZomers Recept: Romig Citroen- Basilicumijs
  • Pompoen CouscousZogenaamde Couscous van Bloemkool met Pompoen en Cashewnoten {veganistisch en graanvrij}
  • kokosmelk makenzelluf maken: kokosmelk en kokosmeel
Adverteren bij Daisycon

BlogSociety

Lees Bewust

© Copyright 2018 De Voedzame Keuken · All Rights Reserved · privacyverklaring

Deze site maakt gebruik van cookies meer informatie