Als je fan bent van De Voedzame Keuken op Facebook, dan is het je vast niet ontgaan dat ik gisteren op de beurs Gaaf Groen heb gestaan en misschien ben je zelfs wel even langsgekomen om te komen proeven van al mijn zelfgemaakte dingen?!
Zo’n twee maanden voor het begin van de beurs vroeg Bea, mijn vriendin en organisatrice van de beurs, of ik ook wilde komen. Mijn eerste reactie was: maar ik heb helemaal niets om daar te laten zien of aan te bieden, ik heb ‘alleen maar’ een blog, zelfs nog geen logo of huisstijl (daar wordt aan gewerkt, maar is een ander verhaal), niks niet dus…
Toch ging ik er over nadenken en kwam toen op een leuke gadget om weg te geven, helaas bleek dat een beetje kostbaar. Ik raakte er echter over in gesprek met mijn mede chapter leader van de Weston A. Price Foundation en samen met haar kreeg ik wel wat ideeën om er toch iets leuks van te maken.
Zo besloot ik een aantal dingen te maken die mensen konden proeven om te laten zien dat ze dat soort gezonde dingen ook prima zelf thuis kunnen maken. Een aantal van die dingen bood ik ook te koop aan, zo zou ik misschien de kosten wat kunnen drukken.
Wegens gebrek aan gekoelde opslagruimte of kelder, moest ik het meeste kort van te voren maken, dat leverde een hele drukke week op de afgelopen week, maar het was vreselijk leuk om te doen!
Het was de eerste keer dat ik voor mijn eigen toko op een beurs kwam te staan. Ooit heb ik wel eens op een beurs gestaan in Parijs, toen ik stage liep bij Aziz Bekkaoui in een grijsverleden, maar dat is toch wel even wat anders, ha ha. Nu moest ik bedenken hoeveel ik van alles moest maken en dat vond ik nog het lastigste! Natuurlijk maakte ik van het meeste veel te veel, maar dat kan ik allemaal invriezen voor eigen gebruik later, dat scheelt.
Iemand nog interesse in gefermenteerde salsa, ketchup of mosterd? 😉
Voor wie er niet geweest is: ik stond er met spelt-zuurdesemcakes, een chocolade en een kruidencake, gemberbier en een soort van cola gemaakt met de gemberbug, melkzuur gefermenteerde augurken en kimchi, een soort Koreaanse zuurkool, om te proeven. Ook om te proeven met spelt-zuurdesemcrackers erbij, maar ook voor de verkoop had ik melkzuurgefermenteerde grove mosterd, honing-dille mosterd, salsa en ketchup. En daarbij had ik ook potjes Patissonjam met gember voor de verkoop. Ik had namelijk zo vreselijk veel patissons van de tuin en aangezien je ook jam van courgettes kunt maken, waarom niet van pattisons? De jam is hier thuis een hit.
Ben je er gister wel geweest om te proeven en wil je zelf ook graag die dingen gaan maken? Alle recepten verschijnen op mijn blog in de loop van de tijd. Dus ik zou zeggen: schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en like dan meteen ook mijn Facebookpagina, dan weet je zeker dat je de recepten niet zult missen, als ze voorbij komen! Bovendien krijg je dan meteen allerlei andere gezonde informatie van me, wat natuurlijk nooit weg is 🙂
De beurs zelf was fantastisch, Bea heeft werkelijk iets heel moois neergezet, petje af hoor! De lijst met exposanten was indrukwekkend, de locatie was perfect (ook erg leuk om zo’n wielerbaan een keer in het echt te zien!), ook erg leuk dat er ook buiten een hele markt was en hoewel we aankwamen in de stromende regen, zat de rest van de dag het weer helemaal mee voor de mensen buiten! De sfeer was meteen goed, zowel in de ruimte, van het publiek als de standhouders onderling. Er was veel oprechte belangstelling voor mijn producten en ook zo leuk dat onder dit publiek al zoveel bekend is. Velen noemden kefir op, toen ze mijn gemberbier hadden geproefd, velen kende speltmeel en zuurdesem, maar dat je daar dan ook cakes mee kon maken dat hadden ze nooit bedacht. De mosterd en de ketchup vielen ook erg goed in de smaak. de mensen waren ook eerlijk, niet iedereen kon alles even goed waarderen en dat is ook begrijpelijk, smaken verschillen en vaak zijn het ook smaken waaraan je moet wennen. Ik vond het geweldig leuk om te doen, al die mensen te spreken en de vele meest enthousiaste reacties te ontvangen. Ik hoefde me geen seconde te vervelen, want er was altijd wel iemand om een vraag aan te beantwoorden of ik moest de te proeven voorraad aanvullen op de tafel.
Zo druk, dat ik amper tijd heb gehad zelf rustig rond te snuffelen en contacten te maken of zelfs ook maar foto’s te maken. Een paar keer had ik wel iemand die even mijn toko in de gaten wilde houden en heb ik even een klein rondje gedaan en dat was zeer de moeite waard, want er was een indrukwekkend aanbod van exposanten! Zo zag ik buiten allerlei fantastische tuinplanten staan, waar ik eigenlijk wel wat van had willen uitzoeken, maar daar had ik gewoon de rust niet voor. Hopelijk volgende keer beter, want een volgende keer komt er! Op dit blog vind je een ander verslag van Gaaf Groen, met wel een paar foto’s.
Bea had me naast het tijdschrift Bouillon ingepland, dat was een goede match. Ik kende het blad wel min of meer, was het wel eens op internet tegengekomen, maar had het nog nooit ingezien. Ik ga me er maar op abonneren, zoiets wil ik graag steunen! Behalve het blad Bouillon hebben ze ook twee hele handige gidsjes uitgegeven: Wat zit er in uw eten en Gif in en om uw huis. Die eerste is handig bij het lezen van de labels in de supermarkt, zie ook mijn intro van het stappenplan. De tweede past mooi bij een serie blogposten die ik binnenkort wil gaan starten over gifvrij leven. Echte aanraders dus!
Al met al een zeer geslaagde en vermoeiende dag, ik ben blij dat ik toch gegaan ben!
Ben je ook geweest en heb je van mijn dingen geproefd? Of heb je niet eens geproefd maar wil je na het lezen van dit stukje ook graag recepten zien van mijn op de beurs aangeboden dingen? Welk recept zou je dan het liefst willen hebben?
Laat het me weten in de reacties hieronder!
Jammer dat het zo ver weg is (+200km) anders had ik zeker eens langsgekomen.
Groetjes,
-P
Wie weet een andere keer, want het schijnt dat de beurs ook gaat reizen en op andere locaties gaat staan, al betwijfel ik of ik daar dan ook ga staan, dan is het voor mij weer te ver…