Nadat een aantal flinke buien voor enige afkoeling hebben gezorgd en de tuinen weer opgefrist zijn, belooft het kwik aankomende week weer flink te gaan stijgen. En wat is er lekkerder om, nu het toch vakantie is, heerlijk naar het strand te gaan of bij een meer te vertoeven?
De enige plek waar ik me prettig voel, als het zo warm is, is op het strand, of op de fiets. Gelukkig woon ik op fietsafstand en kan ik er alle dagen heen, als ik zou willen. Dat doe ik niet, want het is al met al toch een hele onderneming in dat warme weer om daar te komen met 3 kinderen. Dus wissel ik het af met dagen dat ik me opsluit in huis waar het altijd wat koeler blijft.
Voor de kinderen is het altijd een feest, als we naar het strand gaan, ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Hoewel ik nooit zo van de smeersels ben en ik járen kon doen met een tube Dr. Hauschka zonnebrandcrème (helaas niet meer in de handel), wil ik op het strand toch wel graag een beetje bescherming. Zeker mijn meiden hebben dat nodig, anders verbranden ze er levend. Te veel zonlicht, kan de huid beschadigen en (regelmatig) verbranden kan het risico op huidkanker vergroten, doet de huid sneller verouderen en kan voor rimpels zorgen.
Alleen al daarom zul je ons niet alle warme dagen op het strand vinden! Toch denk ik dat we met z’n allen eerder een tekort aan zonlicht ontvangen, dan te veel, gezien het tekort aan vitamine D bij veel mensen. Vitamine D tekort wordt gelinkt aan verschillende vormen van kanker, verzwakt de botten, verhoogt de activiteit van het gen voor Multipele Sclerose (MS), beïnvloed het afweersysteem negatief, verzwakt de spieren, veroorzaakt cognitieve achteruitgang en verlaagt het serotinegehalte. (Bron)
UVB en UVA straling
De zon produceert verschillende soorten straling. De belangrijkste zijn Ultraviolet-A en B.
UVB, de korte golf stralen zijn de stralen onder invloed waarvan het lichaam vitamine D aanmaakt. Krachtige UVB-straling veroorzaakt eerst de meest zichtbare beschermingsreactie van de huid. Het dringt door de bovenste lagen van de opperhuid en veroorzaakt snel de bruine kleur. Een bruin pigment wordt in de opperhuid gevormd, en de hoornachtige cellaag hierboven kleurt donker.
Van te veel UVB-stralen verbrandt de huid. Het is dus zaak de blootstelling aan de zon langzaam op te bouwen, zodat je huid een goede beschermlaag kan opbouwen en niet verbrandt. UVB stralen zijn er het vooral als de zon om zijn hoogst staat en als het helder is. ’s Morgens en ’s avonds of als het bewolkt of nevelig is dringen de stralen niet genoeg door en zul je dus ook nauwelijks vitamine D aanmaken.
UVA zijn lange golf stralen en dringen tot diep in de huid en zorgen voor een langzamere, maar diepe bruine kleur. Tegelijkertijd beschadigen deze stralen ook het bindweefsel in de huid, waardoor het zijn elasticiteit verliest. De UVA-stralen zijn het meest schadelijk en de belangrijkste risicofactor voor kanker. In tegenstelling tot UVB-stralen worden UVA-stralen weinig gefilterd op een bewolkte dag en zijn deze stralen ’s morgens en ’s avonds wel volop aanwezig.
Nadelen Zonnebrandcrèmes
De meeste zonnebrandcrèmes beschermen niet tegen UVA stralen, maar enkel tegen UVB. Zodoende krijg je een soort schijn zekerheid, want ze helpen weliswaar voorkomen dat je rood verbrandt, ondertussen kunnen de UVA diep in de huid toch schade aanrichten.
En als je jezelf altijd maar insmeert, wanneer je in de zon gaat, geef je je huid geen kans vitamine D aan te maken uit zonlicht. Bovendien zit gangbare zonnebrandcrème bomvol chemische rotzooi.
Ironisch genoeg kan het wel eens zo zijn dat je je insmeert om huidkanker te voorkomen, maar dat je daarmee eigenlijk het risico alleen maar verhoogd!
Het beste kun je dus maar kiezen voor een natuurlijke bescherming en daarmee bedoel ik niet eens zozeer een natuurlijke crème, maar je eigen natuurlijke beschermlaag opbouwen en luister naar je lichaam, dat geeft vanzelf aan wanneer het genoeg is geweest.
Als het niet anders kan en je jezelf en je kinderen af en toe een dagje strand gunt, dan kun je gebruikmaken van een natuurlijk zonnebrandmiddel. Vroeger kocht ik altijd die van Dr. Hauschka, maar die is dus helaas uit de handel. Er zullen vast andere merken zijn met goede zonnebrandcrèmes zonder chemische troep, zoals deze bijvoorbeeld, maar ik heb er geen ervaring mee.
Natuurlijke oliën met een SPF
Er zijn ook verschillende oliën die van nature een een beschermingsfactor of Sun Protection Factor (SPF) hebben. Kokosolie is daar inmiddels wel een bekend voorbeeld van. Dit reflecteert het zonlicht enigszins. Ik vroeg mij af of er meer oliën zouden zijn met een SPF en ging opzoek. Onderstaande lijstje vond ik hier.
- Wortelzaadolie: SPF 38-40
- Frambozenpitolie: SPF 28-50
- Tarwekiemolie: SPF 20
- Avocado olie: SPF 4-15
- Kokosolie: SPF 4-10
- Olijfolie: SPF 2-8
- Macadamia olie: SPF 6
- Amandelolie: SPF 5
- Shea Butter: SPF 3-6
- Jojoba olie: SPF 6-10
Een lagere factor betekent niet zozeer mindere bescherming, meer dat je je vaker moet insmeren.
De eerste en beste twee zijn oliën die wat lastiger te vinden zijn, vooral de wortelzaadolie is erg lastig te vinden. Je hebt de niet-etherische olie nodig en die heb ik in ieder geval nog niet kunnen vinden. Het wordt ook wel peen of wilde peen olie genoemd, maar je moet opletten dat het echt uit het zaad gewonnen is, niet uit de wortel.
De frambozenpitolie vond ik hier en die heb ik gekocht en gebruikt om zelf een zonnebrandcrème te maken.
UPDATE in verband met voortschrijdend inzicht!
Een paar mensen wezen mij op de onwaarschijnlijkheid van bovenstaand lijstje. Bij nader onderzoek kwam ik er dan ook achter dat de getallen van bovenstaand lijstje niet onderbouwd zijn en waarschijnlijk zelfs nergens op gebaseerd zijn. Hoewel genoemde vetten en oliën zeker tal van positieve aspecten bevatten, is een hoge SPF daar geen van.
Het recept kan evenwel gebruikt worden, omdat de zinkoxide wel bescherming biedt.
Je kunt iets meer hierover lezen in dit (Engelstalig) artikel, daar lees je tevens over de voordelen van wortelzaadolie en frambozenpitolie.
Zinkoxide
In een vorig leven heb ik regelmatig gezeild. Zeker op het water met al dat reflecterende zonlicht, moet je je natuurlijk goed beschermen. Een zeer effectief middel dat toen veel gebruikt werd was zalf voor babybilletjes. Deze zalf bevat namelijk zinkoxide, een witpoeder dat niet alleen schimmelwerend is, maar ook zonlicht goed weerkaatst.
De SPF is afhankelijk van de hoeveelheid zinkoxide die gebruikt werd in de zalf en varieert tussen de 2 en 20. Titaandioxide kun je eventueel ook gebruiken in plaats van zinkoxide, dit heeft dezelfde werking, al schijnt zinkoxide íets beter te beschermen in het algemeen, maar vooral tegen UVA. (Bron)
Als nadeel wordt vaak genoemd dat zowel zinkoxide als titaandioxide een witte laag op de huid vormen. Daarom zijn ze de deeltjes gaan verkleinen tot nano-deeltjes, zodat je ze niet meer ziet als een witte laag, maar ze nog wel het zonlicht kunnen weerkaatsen. Het is echter nog niet duidelijk wat het effect is van deze deeltjes in ons lichaam. Beter vermijden dus!
Natuurlijke Zonnebrandcrème Zelf Maken
Natuurlijk kun je gewoon een mix van bovenstaande oliën gebruiken of enkel kiezen voor bijvoorbeeld een enkele olie als kokosolie, maar een crème is prettiger smeren en met de toevoeging van zinkoxide ook een stuk effectiever. Dus gaan we zelf een zonnebrandcrème maken, is nog leuk ook om te doen en je kunt er zelf een lekker geurtje aan geven.
Het recept voor de zelfgemaakte zonnebrandcrème vond ik hier en heb ik iets heb aangepast. Het is eigenlijk net als de Magnesium Body Butter, ook een body butter: lekker fluffy. De precieze SPF is moeilijk te zeggen van een zelfgemaakt zonnebrandmiddel. Blijf gewoon goed je huid in de gaten houden.
Zodra je een beetje begint te kleuren, is het genoeg geweest! De bijenwas in deze crème zorgt er voor dat de crème enigszins waterafstotend wordt en houdt de zalf ook bij hogere temperaturen wat steviger. Met alleen de oliën zou het gauw in de hitte tot vloeibaar smelten! Shea butter heeft behalve een SPF ook een voedende werking op de huid. Zie ook: Een verzorgende magnesium Body butter maken
- 4 el shea butter
- 4 el kokosolie
- 2 el sesamolie
- 2 el bijenwas o.a. bij Drogisterijdelang.nl te koop
- 1 à 2 el zinkoxide optioneel en hoeveelheid afhankelijk van hoe sterk je de SPF wilt, beide te koop bij Drogisterijdelang.nl
- 1 tl frambozenpitolie
- 1 tl vitamine-E olie o.a. bij Drogisterijdelang.nl te koop
- etherische olie bijvoorbeeld eucalyptus pepermunt of lavendel of wortelzaadolie, maar neem geen citrusolie, want die maken je huid gevoeliger voor zonlicht!
- Smelt de sheabutter samen met de bijenwas en de sesamolie en kokosolie au bain marie, door het in een kleine pan te doen die je in een grotere pan gevuld met water zet en dat op het vuur.
- Als alles gesmolten is even goed doorroeren, af laten koelen tot kamertemperatuur.
- Giet het mengsel over in een kom of in de bak van de keukenmachine met mixer en mix er de zinkoxide door.
- Plaats de kom in ongeveer een kwartier in de koelkast, tot het geheel licht begint te stollen.
- Mix het geheel vervolgens goed door met een handmixer of met de mixer van de keukenmachine, terwijl je tegelijkertijd langzaam de frambozenpitolie en de etherische olie erbij giet.
- Mix tot het dik en luchtig is en schep het over in een potje.
- Gebruik zoals je een conventionele zonnebrand zou gebruiken en blijf goed je reactie op de zon in de gaten houden!
- Bewaar in de koelkast.
Interessant artikel? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang alle updates in je mailbox!
Geen zin om deze warme dagen lang boven dampende pannen te hangen? In het Zin in Zomer e-book van Heleen Quantrill vind je tal van makkelijke zomerse recepten!
RT @VlijtigeLis: Natuurlijke Zonnebrandcrème Zelf Maken
http://t.co/1hHk7LWPiQ
Leuke #DIY 🙂 “@VlijtigeLis: Natuurlijke Zonnebrandcrème Zelf Maken
http://t.co/jmEKsa3LST”
RT @Twittlon: Leuke #DIY 🙂 “@VlijtigeLis: Natuurlijke Zonnebrandcrème Zelf Maken
http://t.co/jmEKsa3LST”
Leuk recept, wil ik weleens gaan maken! Maar hoeveel zinkdioxide heb ik nu nodig? Dat staat niet in het recept. Zijn dat 1 á 2 theelepels of eetlepels?
Leuk recept! Wil ik weleens gaan maken. Alleen staat er niet bij hoeveel zinkoxide ik nodig heb. Zijn dat 1 á 2 theelepels of eetlepels?
Da’s twéé keer…
Dank je Annemarie voor me daarop te wijzen! Ik heb het meteen aangepast. Je kunt er 1 à 2 eetlepels in doen. Het is trouwens optioneel, dus je kunt het ook weglaten, maar dan werkt het wel minder natuurlijk!
Wij waren gister naar het strand en hebben ons er lekker mee ingesmeerd, we zijn niet verbrand:-)
Welke SPF heeft deze zelfgemaakte zonnebrandcrème ongeveer?
Dat zou ik je niet durven zeggen… De cijfers van de verschillende oliën zijn globaal en omdat het ook nog een mengsel is van verschillende oliën, valt dat moeilijk te bepalen. Daar zou het uitgebreid voor getest moeten worden en dat kost veel geld!
Leuk artikel! Ik heb de creme gemaakt, alleen hij trekt niet zo goed in.. Twee uur na het smeren voelt mijn huid nog vettig aan. Enig idee hoe je dit op kan lossen?
Hi Anouk, ja, dit klopt en kan een nadeel zijn inderdaad, zeker op het strand…
Eigenlijk is het ook niet zozeer een crème, als wel een zalf. Zalven bevatten geen water, enkel vetten en die trekken niet allemaal evengoed in. Het water in een crème zorgt ervoor dat het beter intrekt. Echter met water is een crème maar kort houdbaar, tenzij je er weer een conserveringsmiddel in verwerkt. Ook heeft een crème een emulgator nodig, omdat olie en water niet mengen.
De shea butter zorgt ook voor een wasachtig laagje op de huid en ik vermoed dat bijenwas dat ook doet. Voordeel is weer dat zo’n vettig laagje er ook minder makkelijk afspoelt in de zee bijvoorbeeld of door zweten.
Kokosolie trekt langzaam in, laat geen vettig laagje achter, maar sesamolie trekt juist wel makkelijk in en laat weer wel een vettig laagje achter.
Misschien dat een oliemengsel van kokosolie en frambozenpitolie voor jou prettiger is, dus zonder de shea butter, bijenwas en sesamolie? Dit zou je uit kunnen proberen.
Leuk artikel! Ik wil zelf mijn zonnebrandcreme maken met de olien van Young Living en heb via deze post een leverancier gevonden voor de basisolien ik kon er geen vinden die en carrot seed en frambozenpit olie konden leveren. Heel blij mee. Ik gebruik dan lavender, carrot seed en myrrh erbij en dan heb ik een heerlijke spray, bedankt voor de link!
Graag gedaan natuurlijk en jij ook bedankt!
Hoi Iris, top zo’n recept! Hoelang blijft dit goed als je het hebt gemaakt? Groetjes, Lisette
Ik wil dit recept graag voor mijn PWS gebruiken.
Ik heb de volgende vragen…
Hoeveel etherische olie moet ik toevoegen?
Wat is de taak van de etherische olie? En van de kokosolie, sesamolie en frambozenpitolie?
Alvast bedankt!
Hi Lot,
Eerlijk gezegd heb ik geen idee wat PWS is.
De hoeveelheden etherische olie komt er niet zo nauw op aan. Die zijn vooral bedoeld voor een lekker geurtje. Natuurlijk hebben ze ook wel effect op de huid. Zo is pepermunt verkoelend en lavendel rustgevend, ontspannend en ontsmettend. Dat is echter per soort verschillend. Je hebt maar enkele druppeltjes nodig.
De kokosolie en sesamolie maken ten eerste de andere vetten beter smeerbaar. Beide zijn echter ook voedend voor de huid en kokosolie beschermt ook enigszins tegen zonnebrand.
Over frambozenpitolie wordt gezegd dat deze tegen de zon beschermd, echter ben ik onlangs gewezen op een artikel waar dat in twijfel wordt getrokken. Ik zal het artikel daarom aanpassen.
Beantwoordt dit voldoende jouw vragen?
Hallo,
Vraagje: kan ik deze crème ook als dag crème gebruiken? Of anders hoe kan ik het recept aanpassen om er een dag crème van te maken?
Warme groet,
Paula
Ja, dat kan zeker. Ik zou de zinkoxide dan weglaten. Mocht je last hebben van mee-eters, dan kun je beter de kokosolie eruit weglaten, het zal dan wel een wat steviger substantie worden.
Hallo,
Ik wilde vragen wat je nou precies bedoeld met porties, moet ik me per portie voorstellen dat het iets van 100 gram is?
Groetjes Janneke