We hebben het maar druk met leven hier bij de Voedzame Keuken. Een artikel is in de maak, maar het wil maar niet lukken om het helemaal af te maken…
Maar als een wonder (of wederom een geval van synchroniciteit) vroeg Annemiek Shrestha-van der Krogt van Nutribites mij of ze een gastblog mocht schrijven! Kan ik jullie toch nog trakteren op een heerlijk recept en leer je meteen het een en ander over palmkool. Een koolachtige die wel wat wegheeft qua vorm van palmbomen, vandaar dus de naam.

De Gezonde Eigenschappen van Palmkool
Palmkool ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook ontzettend gezond. Wat zijn deze gezonde eigenschappen en wat kun je met palmkool maken?
Palmkool heeft tal van voordelen voor onze gezondheid. Dit zijn de heilzame effecten van deze typische wintergroente:
- Palmkool bevat veel carotenoïden, in het bijzonder luteïne en bètacaroteen. Carotenoïden hebben verschillende positieve invloeden op onze gezondheid en zijn vooral gezond voor onze ogen. Ze gaan netvliesveroudering tegen en zorgen ervoor dat we in het donker goed kunnen blijven zien.
- Palmkool is één van de meest antioxidantrijke voedingsmiddelen op aarde. Antioxidanten vernietigen vrije radicalen, die schade aan je lichaam kunnen veroorzaken. Deze schade hangt samen met tal van ziekten en gezondheidsproblemen, waaronder vroegtijdige huidveroudering, astma, diabetes, trombose, aderverkalking, reuma en de ziekte van Alzheimer. Het is dus heel gezond om palmkool te eten.
- Palmkool bevat stofjes met hersen-beschermende eigenschappen. Ook is de groente rijk aan stoffen die de positieve kracht van ons afweersysteem stimuleren en de negatieve factoren van ons immuunsysteem juist afremmen. Uit onderzoeken bij dieren lijkt het erop dat dit kan helpen bij multiple sclerose (MS). Verder onderzoek is echter nodig voordat iets gezegd kan worden over de gezondheidsvoordelen van palmkool voor MS-patiënten.
- Palmkool bevat glucosinolaten, die het vermogen hebben om kankerverwekkende stoffen uit ons lichaam te verwijderen, DNA-schade te verminderen en de natuurlijke dood van cellen die niet meer goed werken te vergemakkelijken. Er zijn onderzoeken bekend waaruit blijkt dat voeding met glucosinolaten kan helpen om het risico op dikke darm kanker en borstkanker te verminderen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat deze stoffen de kans op eierstokkanker, prostaatkanker en blaaskanker kunnen doen afnemen.
Photo credits: F.D. Richards
- bos palmkool
- 4 teentje knoflook
- 4 tomaten
- 2 courgettes
- 2 wortels
- 2 stengel bleekselderij
- 1 prei
- 300 g cannellini bonen gedroogd
- olijfolie extra vierge
- 2 liter bouillon van kip
- De bonen maak je een dag van tevoren al klaar. Deze doe je in een kom, waarna je er warm water overheen giet. De bonen moeten ruim onderstaan.
- DAn voeg je een eetlepel appelazijn of een snufje natrium bicarbonaat toe en dek de kom af.
- Je laat deze ongeveer tuien uur op een warme plek staan en spoelt de bonen dan goed af.
- Op de dag zelf kook je de bonen in de bouillon gedurende een paar uur in een roestvrijstalen pan.
- Laat de bonen langzaam aan de kook komen. Hoe langzamer, hoe beter.
- Snijd intussen de ui fijn, pers de knoflook en snijd ook de andere groenten in plakjes of blokjes.
- Van de palmkool gebruik je alleen het zachte blad. De harde nerven haal je eruit. Snijd het blad in kleine stukjes.
- De tomaten kun je ontvellen door ze even in heet water te leggen. Eenmaal ontveld snijd je ze in blokjes.
- Als de bonen gaar zijn, kun je echt aan de slag met de soep. Nadat je een scheut olijfolie in een roestvrijstalen of gietijzeren soeppan hebt gedaan, voeg je als eerste de ui toe. Als je deze even hebt gefruit, voeg je de andere groenten en de knoflook toe. Deze laat je 10 minuten meebakken.
- Voeg dan de helft van de bonen toe, samen met het kookvocht. Laat de soep twee uur lang koken op een laag vuur.
- Na twee uur pureer je de soep en voeg je de andere helft van de bonen toe. Vervolgens laat je de soep nog 10 minuten koken. Daarna voeg je zout en peper toe en is je ribollita klaar.
- Geniet ervan!
Hoe kun je van een “Vega” maaltijdsoep spreken als je er “kippen”-bouillon in doet!
Goh ja, dat heb ik helemaal over het hoofd gezien… Te druk met andere dingen… Dank voor je oplettendheid, ik pas het aan!