Mijn secret pleasure, misschien herinner je dat nog van de Liebster Award, is misschien wel pindakaas… Iets wat ik als kind al onweerstaanbaar vond en waar ik regelmatig gewoon zo likken uit de pot van nam, stiekem natuurlijk.
Als ik er nu al aan denk, zo’n boterham met dik boter én pindakaas, hmmm! Of chocola met pindakaas, pindarotsjes bijvoorbeeld of de talloze baksels die je op Pinterest kunt vinden gemaakt met pindakaas, zo lekker!
Snickers + Bounty
Mijn favoriete reep van vroeger, uit de tijd dat ik nog niets wist van wat ik nu allemaal weet over voeding en uit de tijd dat ik zo’n suikerbombardement best oké vond, in de zin van smaak dan, was Snickers, je weet wel, die vuist vol met pinda’s! Later kwam daar overigens nog de pure Bounty bij, maar die maken we nu inmiddels zelf. Van die repen eet ik al jaren niet meer, veel en veel te zoet. Ik vind algauw iets te zoet en dat komt echt doordat ik dat heb afgeleerd. Recepten maak ik steevast met veel minder suiker, of eigenlijk zoetmiddel, want witte kristal suiker gebruik ik nooit meer.
Vaak zelfs wel de helft minder! Vooral de Amerikanen hebben er een handje van alles veel te zoet te maken naar mijn zin.
Suikervrij
Pindakaas zonder Pinda’s
En ook al weet ik dat je om verschillende redenen pinda’s beter kunt laten staan, eet ik ze zo af en toe toch nog wel, ik kan het gewoon niet laten. Ze zijn ook zo goedkoop, veel goedkoper dan noten.
Ook wat de smaak betreft, geen notenpasta haalt het voor mij bij good old plain peanut butter…
Gelukkig ontdekte ik laatst bij een soort toeval dat je van zonnebloempitten met kokos een substantie kunt maken die wel wat weg heeft van pindakaas! Het is niet zo dat ik hier nou graag stiekem hapjes van ga nemen, maar het is heel geschikt om te gebruiken in gerechten waar je anders pindakaas voor zou gebruiken!
Als je het de kokos en de zonnebloempitten roostert, krijg je nog iets meer een pindakaas smaak. Pinda’s zijn namelijk meestal geroosterd, in Nederland is het in ieder geval heel moeilijk om (biologische) niet-geroosterde pinda’s te vinden.
Nog een reden om ze te vermijden, want pinda’s behoren tot de peulvruchten en net als andere peulvruchten zitten ze vol met fytinezuur en lectine. Deze kunnen niet meer worden afgebroken, als de pinda’s geroosterd zijn, ze moeten nog rauw zijn…

Porties | Prep Tijd |
450 ml. | 12 minuten |
Kook Tijd |
25 minuten |
|
|
![]() |
Je kunt voor een extra 'gebrande pindasmaak' de zonnebloempitten en de kokos in een droge koekenpan roosteren. Gebruik je geweekte en daarna in de oven gedroogde zonnebloempitten, dan kun je deze in plaats van drogen op een lage temperatuur, op een hogere temperatuur drogen en meteen roosteren.
|
- 120 gr. zonnebloempitten
- 300 gr. kokos geraspt. (Je kunt ook een blok Santen gebruiken, maar dan weet ik niet precies de hoeveelheid die je nodig hebt en deze kun je niet roosteren)
- 1 el kokosolie extra virgin
- 1 tl Keltisch zeezout
- tl honing naar smaak, als je van zoete pindakaas houdt
- Rooster in een droge koekenpan de zonnebloempitten tot ze beginnen te kleuren. Giet ze in een kommetje en laat afkoelen.
- Verdeel de kokosrasp in 4 delen en rooster deze deel voor deel in dezelfde koekenpan. Je moet hierbij voorzichtig te werk gaan, goed blijven roeren of schudden, want het kan snel verbranden. Zodra het begint te kleuren, van het vuur af halen en blijven roeren tot alles licht bruin is geroosterd. Doe in een aparte kom.
- Doe de zonnebloempitten in de kom van de keukenmachine en maal tot er een pasta ontstaat. Zie mijn recept voor het zelf maken van pindakaas of notenpasta.
- Schep de pasta er uit en doe nu de geraspte kokos in de keukenmachine en maal tot er weer een pasta ontstaat. Ook hier zul je waarschijnlijk regelmatig de machine stop moeten zetten en even langs de randen de pasta los moeten schrapen. Deze stap kun je overslaan als je een santen blok gebruikt. Het kan vrij lang duren eer de kokosrasp echt in een pasta verandert!
- Voeg nu de overige ingrediënten toe inclusief de zonnebloempittenpasta en mix alles goed door elkaar. Door de warmte van de machine, wordt het een dunne pasta, de olie smelt immers. Dit komt allemaal weer goed, als het is afgekoeld!
- Giet het mengsel in potten en laat afkoelen.
- Bewaar in de koelkast.
Als je dit artikel de moeite waard vond, geef het dan een +1 op Google+ en deel dit bericht!
Geen recepten meer missen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang alle updates in je mailbox!
RT @VlijtigeLis: ‘Pindakaas’ zonder…. pinda’s:
http://t.co/bNBDBYG7z7