Vorig jaar had ik geen 1 pompoen van de tuin. Alle slakken hadden in het voorjaar de jonge planten steeds weer opnieuw helemaal werden weggevreten. Dit jaar nam ik het zekere voor het onzekere en zaaide en plantte ik een heleboel planten en nam alle maatregelen tegen slakken die ik maar kon bedenken.
Dat pakte goed uit, want de meeste planten bleven leven. Ze deden het overweldigend goed en ik had toch een oogst! Ik heb ze niet geteld, maar ik had zeker meer dan 10 van die reuze pompoenen en bakken vol met flespompoenen.
Een Overschot aan Flespompoenen
Helaas ging een groot deel van de flespompoenen gauw schimmelen, dus moest ik aan de gang om niet alles weg te hoeven gooien.
Nu zitten mijn vriezers vol met pompoenpuree en toen ik nog meer pompoenen moest schoonmaken, gingen die maar in de droogoven. En ondertussen eten we ons het ongans aan pompoen. En dat gaat gelukkig nog altijd niet vervelen, want pompoen is zo veelzijdig!
Veelzijdige Pompoen die nooit verveeld
Favoriet is hier nog steeds de warme chocolademelk met pompoen en de vegetarische pompoen stoofschotel met linzen.Vooral bij zoonlief. Twee totaal verschillende gerechten die beide zo ontzettend lekker zijn.
Dochterlief echter is juist weer gek op pompoenpap, dat op magische wijze verdwenen recept… Het stond, dacht ik, op Kookpraat.nl, maar daar lijkt het te zijn verdwenen. En ook hier vind ik er geen verwijzing naar terug. Nu ja, daar kan ik je dan binnenkort mee verblijden.
Pompoen Mousse
Nu eerst een andere familie favoriet: pompoen mousse! Daar kun je mijn jongste voor wakker maken, want oei wat is dat lekker zeg!
Als je dit als nagerecht op het menu hebt staan, houd er dan rekening mee met wat je eet als avondeten, want het is super machtig! Pompoen is lekker vezelrijk en geeft daardoor gauw een verzadigd gevoel en dan zit er ook nog eens een berg slagroom in én gelatine!
Het is echter zo ontzettend lekker, dat je er gauw teveel van eet. De portie die ik maak is teveel voor ons met z’n vijven in een keer, hoewel dat best zou lukken, is het eigenlijk net iets té. Dus deel ik het in tweeën en eten we er twee keer van en dan maar wat minder per keer.
Iedereen vind het een heerlijk nagerecht, maar dochterlief is er echt lyrisch over en manlief zei de laatste keer dat hij dit toch wel het lekkerste toetje vindt.
Ge zijt gewaarschuwd!
- 75 ml water of probeer eens versgepers sinaasappelsap!
- 2,5 el gelatine
- 450 ml pompoenpuree liefst van flespompoenen
- 4 el kokosbloesemsuiker
- 4 el oersuiker
- 2 eierdooiers
- 2 tl pompoenkruiden
- 1,5 tl vanille extract
- 1/2 tl Keltisch zeezout
- 500 ml slagroom
- Doe het water in een kommetje en sprenkel daar de gelatine overheen, zodat deze het vocht kan opnemen.
- Doe alle andere ingrediënten, behalve de slagroom in een grote kom. Mix tot een gladde massa. Als je pompoenpuree niet helemaal mooi glad is, kun je er nu nog even met een staafmixer doorheen gaan.
- Zet een pannetje met water op het vuur, breng dit aan de kook. Haal vervolgens van het vuur af en zet het kommetje met gelatine in het hete water. Roer tot alle gelatine is opgelost.
- Giet de gelatine bij het pompoenmengsel en roer dit goed doorelkaar.
- Klop de slagroom lobbig in een andere kom en spatel deze vervolgens door de pompoenpuree tot alles goed gemengd is.
- Verdeel de mousse over 8 mooie glazen of kommetjes en laat deze minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
- Geniet ervan!
Pompoenkruiden? Kun je die ook zelf samenstellen?
ZIET ER HEERLIJK UIT!!
SORRY!!! Ik zie het al op jou site. Daar staat het duidelijk vermeld.
Hihi, ik wilde nét gaan reageren 🙂 Als je op de link klikt in het recept, dan kom je er, maar dat had je waarschijnlijk ook net ontdekt!
Dank je, het is ook super lekker!
Goede dag mevrouw Iris Maier,
U schrijft dat u er alles aan heb gedaan om de slakken tegen te houden.
Graag wil ik van u horen welke methodes u hebt gebruikt.
In afwachting van u antwoord wens ik u een fijne dag met mooie ontmoetingen
en ervaringen.
Walter (1958 Almelo)
Even denken of ik het me allemaal nog goed herinner…:
koffiedik
Eierschalen
de planten wat hoger zetten met grote saté prikkers
koperen ringen
Keltisch zeezout
Dat was het volgens mij 🙂