Pompoenseizoen is volop aangebroken in de Voedzame Keuken. Niet alleen had ik vanwege een nieuwe tuin erbij nu heel veel pompoenplanten kunnen planten (Lekker makkelijk, bedekken snel een flink stuk van de bodem, zodat ongewenste planten geen kans maken), maar de planten waren ook nog eens behoorlijk productief. Dus kom ik om in de pompoenen en zogenaamde Butternuts, ook wel flespompoen genoemd. Pompoen heb ik als kind nooit gegeten, het klonk heel aantrekkelijk, vond ik altijd, maar mijn vader zei altijd dat het niet lekker was, dat het weeïg smaakte… tja… Jammer, want toen ik inmiddels al lang en breed volwassen was, en er wel eens een pompoen in mijn groenten-abonnement zat, bleek ik de pompoensoep die ik er van maakte heerlijk te vinden. En later mijn kinderen, op de jongste na, ook! Jaren lang maakte ik er altijd alleen pompoensoep van, iedere week als ze in het seizoen waren. Tot ik een keer een soort chilirecept met pompoen tegenkwam en dat was zo waanzinnig lekker! Dat zal ik zeker nog eens hier posten, probleem is alleen dat ik het zelf nu vanwege GAPS-dieet niet mag hebben in verband met de bonen…. 🙁
Het was pas toen ik me ophet echte eten volgens Weston A. Price ging storten en ik voornamelijk allerlei Amerikaanse real food blogs ging volgen, dat ik werd geïntroduceerd in de pumpkin spice mix en ik ontdekte dat er ook vele zoete gerechten met pompoen gemaakt konden worden. Een mix die wel wat weg heeft van onze speculaaskruiden of koekkruiden, maar toch net weer even anders is. En omdat deze mix in heel veel pompoenrecepten gebruikt wordt, leek het me een goed idee daar eens mee te beginnen, zowel in het kader van de reeks pompoenrecepten die zullen volgen, als wel in het kader van de serie over kruiden en specerijen! En omdat de mix zo lijkt op onze speculaaskruidenmix en de koekkruidenmix, zal ik die hier nu alle vier even onder de loep nemen. Het is immers niet alleen de tijd van de pompoenen, maar ook de verschillende kruidnootjes en pepernoten liggen alweer in de schappen van de winkels…! Die willen we natuurlijk ook veel liever zelf maken, zodat we ze bijvoorbeeld kunnen maken met een gezonder zoetmiddel dan suiker, niet waar? Voordelen van het zelf mixen
Van geen van deze kruidenmixen is er een vast recept. Als je gaat zoeken op internet, vind je talloze verschillende recepten qua verhouding tussen de ingrediënten, maar ook de ingrediënten zelf kunnen verschillen, al zitten bepaalde ingrediënten er altijd in anders bereik je nooit de typische smaak. Je kunt dus je eigen mixen naar smaak maken en lekker experimenteren ermee. Ben je bijvoorbeeld niet zo gek op kruidnagel, dat behoorlijk overheersend kan zijn, dan laat je dat achterwege of voeg dat heel spaarzaam toe. Zoek je meer een peperkoekachtige smaak, lekker een beetje pittig, dan doe je er meer gember of witte peper in. Andere voordelen van het zelf mixen van je kruiden, is dat je steeds kleine beetjes kunt maken van de hele specerijen, zodat je maar een deel hoeft te malen. Hele specerijen blijven immers veel langer goed dan gemalen! Bovendien is het ook voordeliger je eigen kruidenmixen te maken! Speculaas en koekkruiden Eerst maar eens onze eigen mixen, de speculaaskruiden en de koekkruiden. De verschillen daartussen zijn moeilijk aan te geven en overal lees je weer iets anders. Over het algemeen kan gezegd worden dat speculaaskruiden voor kruidnoten, pepernoten en speculaas gebruikt wordt en de koekkruiden voor kruidkoeken al worden de namen ook door elkaar gebruikt. Een ander verschil dat wel wordt genoemd is dat in speculaaskruiden kruidnagel zit en in koekkruiden niet.
Ook hier zie je trouwens weer dat de woorden specerij en kruid door elkaar gehaald worden. Het zouden eigenlijk specerijen genoemd moeten worden, daar kruiden gedroogde of verse bladeren van planten zijn, denk aan basilicum of bieslook en specerijen komen van andere delen van de plant, zoals de zaden, de bast of de wortel. Deze laatste zijn meestal intenser van smaak en komen uit verre warme landen. Het waren de Romeinen die de kruiden naar Nederland brachten, maar pas sinds de VOC konden deze kruiden door het vergrootte aanbod veelvuldig gebruikt worden, omdat de prijs daardoor zakte. Een leuk stuk over de geschiedenis van speculaas vind je hier. De verhoudingen verschillen, maar het grootste deel bestaat altijd uit kaneel. De ingrediënten van speculaas- of koekkruiden zijn in ieder geval altijd:
Andere kruiden die je regelmatig toegevoegd ziet zijn:
- anijszaad
- korianderzaad
- foelie (soms in plaats van nootmuskaat)
En soms ook:
- piment
- karwijzaad
Pompoenkruiden In Amerika en Canada hebben ze een kruidenmix, , die erg lijkt op onze speculaaskruiden, alleen bevat deze meestal maar vier ingrediënten (kaneel, nootmuskaat, piment en gember, hoewel je er ook wel eens een of meerdere van de andere bovenstaande ingrediënten in terug kunt vinden. In Engeland gebruiken ze mixed spice welke vergelijkbaar is met de Amerikaanse pumpkin pie spice mix.
Het valt niet moeilijk te raden waar de naam pumpkin pie spice mix vandaan komt. De pumkin pie is een traditioneel nagerecht dat veel wordt gegeten bij Thanksgiving en Kerst in Amerika. Een jaar of 4 geleden heb ik er ook eens een gemaakt, maar de kinderen waren er niet kapot van, maar ik zal eens andere varianten uit gaan proberen. Omdat ik regelmatig een pompoenrecept zal plaatsen binnenkort, geef ik je een basisrecept voor een pompoenkruidenmix. Wil je graag ook aan de slag met speculaaskruiden of koekkruiden, dan vind je hier wat verschillende recepten daarvoor.
- 4 el kaneel
- 2 el gember
- 1 tl nootmuskaat
- 2 tl piment
- 1/2 tl kruidnagelen
- snufje kardemom
- Doe alle gemalen kruiden in een glazenpotje met deksel, even goed door elkaar schudden en klaar.
- Bewaar in een goed gesloten glazen pot op een donkere, koele plaats
Hallo
Weet u waar je ceylon kaneel kan kopen?
Wilde wel graag wat recepten met pompoen.
bvd dank.
Gr Netty.
Hi Netty,
Pompoenrecepten kun je op mijn site vinden: https://www.devoedzamekeuken.nl/?s=pompoen
Alle kaneel komt uit Shri Lanka ( voormalig Ceylon)
Het gaat om de naam die aan de verschillende soorten kaneel wordt gegeven, Philippa. Er is een verschil tussen Ceylon kaneel en Cassia, de meest verkochte kaneel. Zie ook mijn artikel over kaneel