Staat er bij jou nu ook een gemberbug te bubbelen en bruizen, klaar om er de heerlijkste gezonde frisdranken van te maken? Zo ja, dan kun je vandaag beginnen met een heerlijke rabarbersoda te maken.
Rabarber is in het seizoen momenteel, dus waarschijnlijk volop te krijgen in de winkel. Ik heb het zelf in de tuin staan. Het is een makkelijke plant om te kweken, maar neemt wel veel ruimte in.
Rabarberrecepten
Waarschijnlijk maak je meestal moes van rabarber, heerlijk natuurlijk, maar er is zoveel meer wat je met rabarber kunt doen. Zo maakte ik onlangs muffins van amandelmeel met rabarber en rabarberkokosijs en op het net zijn natuurlijk nog talloze andere recepten te vinden die ik allemaal wel een keer zou willen proberen…
Uiteraard komen de uitgeprobeerde recepten hier een keer aan bod, maar nu eerst een verfrissend drankje.
Een Suikersiroop, Voeding voor de Probiotica
Voor het maken van de rabarbersoda heb je eerst een siroop nodig van de rabarber. Deze siroop kun je ook voor allerlei andere dingen gebruiken, maar bevat dan wel veel suiker. Je kunt bijvoorbeeld een scheutje in bruisende wijn of champagne doen of aanlengen met bruisend bronwater, maar als je het laat fermenteren, worden de suikers merendeels omgezet door de melkzuurbacteriën, wat natuurlijk veel gezonder is!
Houd er wel rekening mee dat er veel oxaalzuur in rabarber zit, wees er dus niet te scheutig mee. Je zou kunnen proberen wat kalk mee te koken om het zuur te neutraliseren. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, dus kan je helaas niet vertellen wat het resultaat qua smaak daarvan is.
Behalve rabarber, je bruisende gemberbug, suiker en water heb je nog een inmaakpot en een perszak of doek nodig. That’s all.
- 1 kilo rabarberstelen
- 500 ml water b.v.k. gefilterd
- 3/4 cup oersuiker
- 60-100 ml gemberbug (hoe meer je neemt, hoe pittiger de smaak)
- Maak de rabarber schoon en snijd de stelen in stukjes van ongeveer 1,5 cm.
- Neem een pan met een dikke bodem en doe daar de rabarber stukjes, het water en het de oerzoet in. Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten sudderen totdat de rabarber uit elkaar valt.
- Doe de rabarbermoes in de perszak of doek en laat uitlekken. Het is handig om 's avonds de moes te maken, dan kun je het 's nachts laten uitlekken.
- Na enkele uren uitlekken, kun je met je handen het laatste beetje vocht eruit knijpen. Je siroop is nu klaar.
- Doe de siroop in een inmaakpot samen met de gemberbug. Zorg ervoor dat de pot niet tot de rand gevuld is, maar laat zo'n 3 cm. vrij. Sluit de pot en zet deze op een warme plek weg. Na een dag of 3 heb je een heerlijk bruisend en schuimend drankje verkregen. Proef of het niet nog te zoet is. Als de smaak bevalt, kun je de drank het beste in de koelkast bewaren om verdere fermentatie te voorkomen.
- Proost!
Natuurlijk kun je ook gaan experimenteren met allerlei smaaktoevoegingen, wat dacht je bijvoorbeeld van wat sinaasappelrasp meekoken of een stukje gember? Of wat dacht je van een kruidig drankje door er tijm tegen het eind van het kookproces aan toe te voegen?
Meer maken met de gemberbug?
Hier vind je alle recepten op mijn blog waarbij de gemberbug gebruikt is.
Geen recepten meer missen? Schrijf je dan nu in en ontvang alle updates in je mailbox!
Lijkt me heerlijk! Jammer genoeg werkt rabarber te sterk vochtafdrijvend voor mij, en lig ik ’s nacht in bed te zweten als ik het eet (of drink). Wel interessant mocht je juist wíllen zweten.
Met veel interesse heb ik vandaag je blog gelezen! Ben al een tijdje bezig met nadenken over betere voeding. 🙂
Laatst heb ik een oud boekje (1974) over voeding geleend van mijn moeder en daar stond iets in over oxaalzuur. Vroeger werd oxaalzuur in spinazie geneutraliseerd door zuring. Tegenwoordig doet men dat met eieren.
Misschien een idee om zuring mee te koken? (Eieren lijkt me iets minder praktisch en smakelijk….;-) )
Ai, dat is vervelend Margriete, jammer! Misschien dat het volgende frisdrankje je beter valt!
Wat leuk T, zo’n boekje en ook leuk dat je mijn blog gevonden hebt! Wel gek dat het werd geneutraliseerd met zuring, naar mijn weten bevat zuring juist veel oxaalzuur, het heet immers niet voor niets zuring. Die eieren is grappig, want daarover ga ik mijn volgende post schrijven. Eigenlijk over de schalen en inderdaad heb ik die gister gebruikt bij mijn rabarbersap!
Hoelang is dit drankje houdbaar ?
Alvast bedankt
Het blijft heel lang houdbaar, maar niet heel lang lekker. Het fermentatieproces gaat namelijk gewoon door, ook in de koelkast, zij het wat trager.