Dadelscones met Vanilleboter ~ Rauw, Zuivel- en Graanvrij
Schrik niet van de lange ‘kook’tijd, dit is eigenlijk droogtijd. De scones worden niet gebakken, maar gedroogd in een droogoven of elektrische oven op de laagste stand.
Porties Prep Tijd
12stuks 20minuten
Kook Tijd
8uur
Porties Prep Tijd
12stuks 20minuten
Kook Tijd
8uur
Ingrediënten
Botercrème
Instructies
  1. Maal het lijnzaad en de psyllium fijn met bijvoorbeeld een koffiemolen. Je kunt overwegen ze ook eerst nog te weken met wat appelazijn, ik heb dat niet gedaan, omdat ze ook in de droogoven nog een tijd vochtig zullen zijn.
  2. Ontpit de dadels en hak deze grof
  3. Boen de schil van de citroen schoon en rasp deze. Pers een halve citroen vervolgens uit.
  4. Doe de amandelpulp in een kom met het gemalen zaad, citroenrasp en een scheutje citroensap, de grof gehakte dadels en alle andere ingrediënten, behalve het water. Meng dit goed met een grote vork of je handen.
  5. Kneed het geheel doorelkaar, terwijl je steeds een beetje van het water toevoegt tot er een stevige deegbal ontstaat die niet plakkerig is.
  6. Neem een bakplaat met bakpapier of een plaat uit je droogoven met een paraflex sheet en druk daarop de bal uit tot een vierkant van enkele centimeters dik.
  7. Snijd de plak in stukken en verdeel deze over de bakplaat of je plaat uit de droogoven.
  8. Doe de scones in de (droog)oven en laat de scones op zo’n 43 graden in een uur of 8 hard worden.
  9. Ondertussen maak je de botercrème.
Botercrème
  1. Doe alle ingrediënten voor de botercrème in een mengkom en mix deze goed door elkaar.
  2. Zet de kom in de koelkast om op te laten stijven.
  3. Haal de botercrème een uurtje voor je de scones wilt opdienen uit de koelkast. Of zet het kort in de droogoven of een bak met heet water om zacht te laten worden.
  4. Het mooist wordt de crème als je deze voor het opdienen nog even met een staafmixer luchtig klopt.
  5. Serveer de scones iets warm uit de droogoven met royaal vanilleboter.