Zuurkoolsap, een Super Gezond (en Lekker!) Drankje!
Ingrediënten
Instructies
  1. Haal de buitenste bladeren van de kool en snijd de kool in vieren. Verwijder vervolgens de harde kern uit de kool.
  2. Los het zout op in het water.
  3. Doe de kool in de keukenmachine en maal deze fijn of doe de kool met het water en het zout in de blender en mix tot de kool heel fijn gesneden is.
  4. Giet het geheel in de (schone!) inmaakpot en let erop dat alle kool onderstaat en de pot niet tot de rand gevuld is, laat ongeveer 3 cm. van de rand vrij.
  5. Sluit de pot goed af en zet de pot weg op kamertemperatuur (20-25˚C).
  6. Je zou na ongeveer een week à 10 dagen de kool eruit kunnen zeven (goed voor op de compost hoop!), maar de kwaliteit verbetert significant als je het langer laat fermenteren tot wel zo’n 4 à 6 weken! Giet het sap in een fles en plaats in de koelkast.
  7. Je kunt een beetje (60-100 ml) van het sap voor een volgende batch als starter gebruiken, dan hoeft deze minder lang te fermenteren.