Afgelopen zondag was ik op het Rotzooi Fermentatie Festival bij Mediametic in Amsterdam, als bezoeker, niet als de Voedzame Keuken. Wat heb ik daar genoten! Vanaf half 12 tot half 8 ’s avonds heb ik me daar uitstekend vermaakt met lezingen, workshops en alle mensen die ik daar ontmoette! Zo leuk al die mede fermenters,… [Lees verder…]
Fermenteren voor Starters: Gember Worteltjes
Toen ik ruim 5 jaar geleden begon met het eten volgens de richtlijnen van Weston A. Price, was ik vooral verheugd te horen dat soep van zelfgetrokken (botten)bouillons daar een belangrijk onderdeel van vormden. Soepen waren ooit een van de redenen waarom ik twijfelde aan het raw food dieet, die had ik namelijk nooit willen… [Lees verder…]
Melkzuur Gefermenteerde Dille Augurken
Ik herinner me nog goed dat ik als 8-jarige op een verjaarspartijtje van een klasgenootje naar Mac Donalds ging. Iedereen bestelde een hamburger, dus ik ook maar, al had ik geen idee wat me te wachten stond… Een beetje wereldvreemd opgevoed misschien, al was het in die tijd natuurlijk lang zo bekend niet als tegenwoordig… In… [Lees verder…]
Gefermenteerde mosterd, dubbel gezond
In deze serie over gezondheidsbevorderende kruiden en specerijen die niet mogen ontbreken in je keuken of waar je niet zonder kunt, is nu mosterd aan de beurt. Eerder zijn aan bod gekomen: kaneel, gember, tijm, oregano, kurkuma, zwarte peper, komijn, basilicum en peterselie. Op de beurs Gaaf Groen, waar ik afgelopen zondag stond, had ik… [Lees verder…]
In kleine stapjes naar ‘Echt Eten’ stap #14 – fermenteren
Hier en daar heb ik het wel eens genoemd: fermenteren en ook de stappen over het weken van peulvruchten, granen, noten en zaden zijn in wezen een vorm van fermentatie. Het woord fermenteren komt van het Latijnse woord fermentum en betekent zuurdeeg, zuurdesem dus eigenlijk. Zuurdesem is een vorm van fermentatie d.m.v melkzuurbacteriën (lactobacilli) ook wel lacto-fermentatie of melkzuurgisting genoemd. We kennen… [Lees verder…]