De Voedzame Keuken

van Vulling naar Voeding

  • Nieuw hier?
  • Blog
  • Recepten
  • Contact
  • Webshop
Home ---> Tuinieren ---> Tuin Smakelijk – Praktische Permacultuur

Tuin Smakelijk – Praktische Permacultuur

Last Updated on mei 20, 2016 by Iris Maier 1 Comment

Facebook0
Pinterest0
Twitter0
Google+0
LinkedIn0

Daar zat ik dan met een frozen shoulder en ik kon niks. Nou ja, niks… Ik kon geen huishoudelijke taken verrichten, niet koken, niet op de computer, niet in de tuin werken, maar er was een ding dat juist heel goed ging en dat heb ik dan ook volop gedaan: lezen!

En dat kwam mooi uit, want er zijn een flink aantal mooie boeken uitgekomen de afgelopen maanden, daar had ik nu mooi even de rust en de tijd voor! Vandaar dat ik nu wéér een boek dat ik heb gelezen met je ga delen…

 

Tuin Smakelijk, Praktische Permacultuur

Tuin Smakelijk

Deze keer geen kookboek of een boek over gezondheid en voeding, maar wel een boek dat met eten te maken heeft; namelijk hoe je (op permacultuurwijze) je eigen groenten en fruit kunt verbouwen: Tuin Smakelijk, Praktische Permacultuur voor Potten-, Moes- en Bostuin van Vera Greutink.

Ongeveer een jaar nadat ik dit blog was gestart, las ik in het tijdschrift De Kleine Aarde een artikel over de eetbare bostuin van diezelfde Vera Greutink. Dit sprak me meteen enorm aan en dát wilde ik ook gaan doen! Twee jaar lang lag dit blog stil, want ik had in ene een nieuwe bevlieging. Ik las alle (Engelstalige) boeken die ik op Vera haar toenmalige site had gevonden en ben zelfs helemaal naar Hengelo afgereisd om een cursus bij Vera te gaan doen. Ik ben dus al jarenlang fan!

 

 

Eetbare Bossen

Tuin SmakelijkIk had net een volkstuin hier in het dorp (100m2) die ik op haar manier zou gaan ontginnen (afdekken met karton) en bewerken (niet spitten, verhoogde bedden) en na een paar jaar op de wachtlijst, kreeg ik ook een tuin een dorp verder, alwaar ik mijn eigen eetbare bostuin zou gaan aanleggen.

De informatie sprokkelde ik overal vandaan: via interneten uit tientallen boeken, meestal in het Engels. Permacultuur en de eetbare bostuin of het eetbare landschap was in Nederland nog niet echt bekend, maar begon langzaamaan wel aan een opmars. Inmiddels zijn er hier ruim 100 hectaren aan voedselbossen geplant. Dat kan ik alleen maar toejuichen en dit kon alleen maar gebeuren door de pioniers in ons land, zoals Vera Greutink.

 

Alles in één boek

En nu heeft ze dus een boek geschreven, waarin werkelijk álles staat wat ik uit talloze bronnen heb moeten sprokkelen. Een heel praktisch boek vol met tips en zeer bruikbare voorbeelden.

De prachtige foto’s in het boek laten zien dat een eetbare tuin, al dan niet in potten, qua schoonheid niet hoeft onder te doen voor een siertuin. Zo kun je dubbel genieten: van schoonheid en van smaak!

 

Permacultuur in Potten

Tuin Smakelijk

Het boek begint in het klein met de teelt in potten. Handig voor als je weinig ruimte hebt en toch wilt kunnen genieten van super verse groenten en fruit. En ook goed om mee te beginnen, voor als je nog niet veel ervaring hebt.

Ze geeft handige tips voor het maken van je eigen potgrond, welke kruiden, groenten, eetbare bloemen en zelfs ook fruit geschikt zijn voor in potten te telen en laat zien dat je zelfs met beperkte ruimte door een slimme aanpak aardig wat kunt oogsten.

Erg leuk en handig ook vind ik de suggesties die ze geeft voor de rassen van de verschillende planten. Dit kan je enorm helpen bij het maken van een keuze die vaak overweldigend is, zeker als je uit zaad kweekt in plaats van plantgoed te gebruiken!

 

Permacultuur op de Moestuin

Tuin Smakelijk

Na de teelt in potten is de moestuin aan de beurt. Ze legt uit waarom spitten niet nodig is en zelfs beter niet gedaan kan worden.

Poeh hé, scheelt je dat even een hoop tijd en wat dacht je van je rug?!

Ze legt uit wat de voordelen zijn van het telen in verhoogde bedden, waarom mulchen (bodembedekking) een goed idee is en hoe je het hele seizoen door handig gebruik maakt van een koude bak en ze geeft tips op grond waarvan je kunt kiezen wat je gaat telen. Want kiezen moet je, zeker in het begin doe je er verstandig aan klein te beginnen met maar een paar soorten! En ook hier weer met leuke voorbeelden van rassen die zij gebruikt.

 

Permacultuur is Polycultuur

Het boek zou geen permacultuur boek mogen heten, als de polycultuur niet aanbod kwam!

Monoculturen kennen we allemaal van de akkervelden vol met een en dezelfde soort groenten. Iets wat alleen door de mens zo gemaakt kan zijn, want in de natuur vind je altijd van alles door elkaar. Het is dus veel natuurlijker om verschillende planten bij elkaar te zetten. Niet zomaar lukraak natuurlijk, want sommige planten versterken elkaar, maar anderen kunnen elkaar tegenwerken.

In het boek komen verschillende polyculturen aan bod, het begint al met een aantal polyculturen die je zelfs in potten en bakken kunt gebruiken met twee of drie verschillende planten bij elkaar, naar steeds meer soorten en lagen tot de eetbare bostuin waar ook bomen en grote struiken een rol kunnen gaan spelen.

Vera beschrijft een aantal projecten die ze heeft opgezet en waar ze heeft gewerkt met verschillende polyculturen. Het zijn inspirerende voorbeelden die vaak al in een vrij kleine tuin zijn toe te passen.

 

De Eetbare Bostuin

Tuin Smakelijk

Van het 240 pagina’s tellende boek, worden bijna 100 bladzijden aan de eetbare bostuin, een tuin in lagen besteed. Met vele voorbeelden legt ze hier uit hoe je door met verschillende lagen van vaste planten en zelf uitzaaiende planten te werken een zeer productieve, onderhoudsarme en sierlijke tuin kunt aanleggen.

Geen gedoe meer ieder jaar met opkweken, planten, verzorgen en oogsten van 1-jarigen, maar 1 keer aanleggen en vervolgens alleen nog oogsten, soms wat snoeien en hier en daar wat mulchen.

En denk nu niet dat jouw tuin hier te klein voor is, als je ruimte hebt voor 1 kleine boom of zelfs maar een struik, dan kun je de principes al toepassen en zelfs in een flinke pot of bak is het mogelijk een mini tuin in lagen aan te leggen!

Oké, dat aanleggen is wel even een klus, bij een grote tuin, een klus die ik op mijn tuin nog steeds niet helemaal geklaard heb na al die jaren, want het is niet alleen een hoop werk, het kost ook geld, al die bomen en struiken aanschaffen…

Tuin Smakelijk

Inspirerend, aanstekelijk, praktisch en mooi

Al met al vind ik het een heel inspirerend boek, ik kreeg meteen weer zin om verder te gaan met mijn tuin en kreeg alweer allerlei nieuwe ideeën. Het is denk ik ook het meest praktische boek dat er op dit gebied te vinden is in het Nederlands. Alle informatie die ik uit allerlei bronnen ooit bij elkaar heb moeten sprokkelen vind je nu in een mooi boek samen!

Een aanrader voor iedereen die eens zelf aan de gang wil met het kweken van eigen groenten, fruit of kruiden, ongeacht of je nu enkel een balkon tot je beschikking hebt of een flinke tuin van honderden vierkante meters. Of misschien inspireert het je wel zo om net als Vera in het boek laat zien een buurttuin op deze permacultuurwijze te starten!

Tuin Smakelijk is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en kost €24,95

 

 

Filed Under: Reviews & Verslagen, Tuinieren Tagged With: Boekreviews, Moestuinieren, Permacultuur

Advertenties

Trackbacks

  1. Wormenhotel *** | Andersacademie (Ecolap) schreef:
    mei 6, 2020 om 09:30

    […] Eten uit de volkstuin, Iris’ Garden Ecology, Groenjournalistiek, De voedzame keuken, MergenMetz […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Updates in je mailbox!

Gevitaliseerd en écht schoon drinkwater

EWO-Vitality-filter

profiel foto

Hi, leuk dat je op mijn site bent gekomen!

Ik ben Iris en deel hier van alles over puur en echt eten en een gezonde leefstijl. Ik laat je zien hoe je weer eten kunt bereiden, zoals de natuur bedoeld heeft: gezond, voedend en lekker!

Veel lees- en kookplezier!

Partners



Advertenties

Recepten

  • Zuurkoolsap, een Super Gezond (en Lekker!) Drankje!
  • MakreelsaladeZomerse Makreelsalade
  • BasilicumijsZomers Recept: Romig Citroen- Basilicumijs
  • Pompoen CouscousZogenaamde Couscous van Bloemkool met Pompoen en Cashewnoten {veganistisch en graanvrij}
  • kokosmelk makenzelluf maken: kokosmelk en kokosmeel
Adverteren bij Daisycon

BlogSociety

Lees Bewust

© Copyright 2018 De Voedzame Keuken · All Rights Reserved · privacyverklaring

Deze site maakt gebruik van cookies meer informatie