De Voedzame Keuken

van Vulling naar Voeding

  • Nieuw hier?
  • Blog
  • Recepten
  • Contact
  • Webshop
Home ---> Recepten ---> Vegetarische linzenschotel met Pompoen, Kruidig en Verwarmend

Vegetarische linzenschotel met Pompoen, Kruidig en Verwarmend

Last Updated on maart 7, 2016 by Iris Maier 23 Comments

Lentil Pumkin Stew

Vegetariër ben ik niet, en zal ik wat mij betreft ook nooit (meer) worden. Ik geloof namelijk dat vlees goed is voor mij en mijn kinderen. Over het waarom zal ik zeker een andere keer nog een uitgebreider blog gaan schrijven.

 

Meat Free Monday

Toch loop ik al enige tijd rond met het idee om hier op dit blog een dag in de week te wijden aan een vegetarisch gerecht en toen ik verschillende keren op Meat free Mondays van Paul McCartney stuitte en vervolgens ook op Meatless Mondays was mijn keuze gemaakt. De beweegredenen zijn alleen wel iets anders dan die van de initiatiefnemers van bovenstaande acties en ook mijn invulling zal daarom iets afwijken. Op de site van Meatless Mondays staat:

Maandag is een prachtige dag om eens GEEN vlees te eten. Doe ook mee en help mee aan een betere wereld!

 

Bioindustrie versus Biologisch Grasgevoerd

Dit voelt voor mij altijd een beetje dubbel, want natuurlijk zie ik ook wel de waanzin van de bioindustrie en weet ik ook dat de hamburgers van de grote, gele M niet gezond zijn, niet voor de mens, niet voor het milieu en liever zag ik al dat gister nog verdwijnen. Bij dit soort oproepen lijkt het altijd ook alleen om dat soort vlees te gaan: plofkippen, varkens die nooit iemand zag omdat ze in enorme schuren opgesloten zitten, koeien die met honderden tegelijk jaarrond op stal staan, omdat dat praktischer is.

Duizenden hectaren landbouwgronden vol graan, maïs en soja; het voer voor deze dieren die nooit de zon op hun lijf hebben mogen voelen. Tja, als ik daar aan denk, logisch dat men oproept minder vlees te eten!

Maar in mijn ogen zou de oproep dan beter kunnen zijn: stop met het kopen van vlees uit de bioindustrie, niet één dag in de week, maar zeven! Dan blijft duurzaam, biologisch vlees nog over en dat is een stuk duurder, dan gaan mensen vanzelf wel minder vlees eten. Zo sla je meerdere vliegen in een klap!

Tja, als wij het voor het zeggen hadden, dan zag de wereld er wel anders uit, niet waar?

linzenstoofschotel met pompoen

 

Goed Vlees is Kostbaar

Dat brengt me ook meteen bij mijn reden voor een vleesloze dag, en dat zijn ‘de kosten’. Wij kunnen het helemaal niet betalen om zeven dagen in de week biologisch en grasgevoerd vlees te eten met z’n vijven…. En dat hoeft ook helemaal niet iedere dag, tenminste niet waar je dan waarschijnlijk aan zit te denken: gehakt, biefstuk, karbonades, (braad)worst en dergelijke, want ik eet wel iedere dag soep gemaakt van botten!

 

Bouillons van Botten of enkel van Groenten, aan jou de keus

Een puur vegetarische dag, zal het voor mij dan ook nooit zijn, zeker nu ik het GAPS-dieet doe en echt iedere dag van die soep moet eten. Dus als in de recepten, die ik op deze Meatfree Mondays ga geven, bouillon wordt gebruikt, kun je daar, als je echt vegetarisch pur sang wil zijn, dan uiteraard een vegetarische groentebouillon voor nemen, maar dan mis je uiteraard wel allerlei voedingsstoffen als gelatine die juist zo goed voor je zijn…

Ook gebruik ik graag dierlijk vet als reuzel en ossenwit om in te bakken en braden, maar je kunt dit ook vervangen door kokosolie en ghee.

 

Vegetarische Pompoen Stoofpot

Voor deze eerste Meatfree Monday heb ik, hoe kon het ook anders, een recept met pompoen uitgekozen. Het is een van mijn favoriete hartige pompoenrecepten welke ik oorspronkelijk met chorizo maakte.

linzen pompoenstoof met tomaat

Alleen goede chorizo, zonder rotzooi er in, is hier moeilijk te krijgen en ontzettend aan de prijs. Dus dan ga ik nadenken, want wat is chorizo nou eigenlijk, wat doet het in een gerecht?

Het is hoofdzakelijk vet en geeft vooral een kruidige, pittige smaak af en bevat aardig wat knoflook. Dus maak ik voortaan deze schotel zonder chorizo en met extra kruiden en knoflook. Eerlijk is eerlijk, met chorizo vind ik het toch echt nóg lekkerder, maar zonder is het ook al super lekker!

stofpot met pompoen
Linzenstoofschotel met pompoen
Stemmen: 2
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Print Recipe
Maak hier lekker veel van, want het is de volgende dag nog lekkerder!
  • MaaltijdHoofdgerechten
  • Seizoen & GelegenheidHerfst, Winter
  • Zonder...Eieren, Gluten, Granen, Lactose, Noten, Vlees, Zuivel
  • Leefstijl - DieetVegetarisch
  • Soort GerechtSlowcooker & Stoofpotjes
Porties Prep Tijd
8 10 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
8 10 minuten
Kook Tijd
30 minuten
stofpot met pompoen
Linzenstoofschotel met pompoen
Stemmen: 2
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Print Recipe
Maak hier lekker veel van, want het is de volgende dag nog lekkerder!
  • MaaltijdHoofdgerechten
  • Seizoen & GelegenheidHerfst, Winter
  • Zonder...Eieren, Gluten, Granen, Lactose, Noten, Vlees, Zuivel
  • Leefstijl - DieetVegetarisch
  • Soort GerechtSlowcooker & Stoofpotjes
Porties Prep Tijd
8 10 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
8 10 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Ingrediënten
  • 1 pompoen oranje, van zo'n 5 kilo
  • 1 schep kokosolie
  • 2 grote rode ui
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl paprikapoeder, gerookt
  • 1/4-1/2 tl chilipoeder
  • 1 el komijn
  • 5 teentjes knoflook
  • 500 gr linzen bruine of groene, geweekt en gekiemd
  • 1 liter bouillon (groentebouillon voor als je 100% vegetarisch wilt, anders kalfsbouillon of kippenbouillon van botten)
  • 8 tomaten
  • peper, zwart uit de molen, naar smaak
  • Keltisch zeezout naar smaak
Porties:
Eenheden:
Instructies
  1. Boen de pompoen goed schoon, snijd hem door de midden en verwijder de pitten en de steelaanzet.
  2. Snijd vervolgens in blokjes van ongeveer 2 cm.
  3. Verwarm een grote pan met dikke bodem en smelt daarin de kokosolie
  4. Snipper ondertussen de uien fijn en bak deze in de olie glazig.
  5. Voeg de kruiden toe en bak deze kort mee tot de geuren vrij komen.
  6. Voeg de pompoen toe en bak deze even kort mee.
  7. Blus af met de bouillon en voeg er de linzen bij.
  8. Breng aan de kook en laat op een laag vuur ongeveer een kwartiertje sudderen.
  9. Ondertussen kun je de tomaten snijden en de harde kern verwijderen. Voeg de tomaten toe samen met de knoflook uit de knijper en laat deze nog zo'n 5 à 10 minuten meekoken.
  10. Als de linzen en de pompoen gaar zijn, kun je het op smaak brengen met zout en peper en eventueel nog wat meer kruiden naar smaak toevoegen.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

En nu ben ik natuurlijk erg nieuwsgierig naar hoe vaak jij per week ongeveer vlees eet, vet en bouillons niet meegerekend! Laat het me weten in de reacties hieronder!

Vond je dit artikel de moeite waard en wil je op de hoogte gehouden worden van meer heerlijke recepten? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, zodat je niks hoeft te missen!

En deel het recept met je vrienden op Facebook, Twitter of Pinterest door middel van onderstaande knoppen, zodat ook zij kunnen meegenieten van deze typische herfst stoofschotel zonder vlees!

Filed Under: Recepten

Advertenties

Comments

  1. Mirke says

    oktober 7, 2013 at 14:28

    Vleesloos eten vind ik eigenlijk lekkerder dan met vlees. Ik merk dat naarmate ik ouder word vlees me niet meer aantrekt. Ik eet wel eens vlees op brood en verder misschien 1 keer per week vlees bij het avondeten.
    En ik ben gek op linzen en pompoen dus dank voor dit recept!

    Beantwoorden
    • iris in de keuken says

      oktober 9, 2013 at 09:46

      Grappig Mirke, dat je dat zo ervaart met het ouder worden, bij mij is het namelijk precies andersom! Ik ben heel lang vegetarisch geweest min of meer, om de dood eenvoudige reden dat ik helemaal niks om vlees gaf en ik wilde alleen biologisch vlees eten en dat was me gewoon te duur (studententijd o.a.). Heel soms at ik dan wel eens wat vlees, zoals spekjes ergens doorheen. Nu vind ik vlees juist heerlijk en ik vind het ook steeds moeilijker een goed voedende en vullende maaltijd zonder vlees te maken. Komt nog bij dat zoonlief bijna alleen maar de dingen eet waar vlees inzit. Ik denk overigens wel dat je zonder vlees het kunt redden, zij het met wat meer moeite, maar niet zonder dierlijke producten.

      Beantwoorden
  2. Petra says

    oktober 8, 2013 at 10:15

    Ik ben er nog niet helemaal uit of vlees wel/niet goed voor me is. In ieder geval eet ik steeds minder vlees. En mis het eigenlijk vaak niet. Bovendien, als ik vlees eet, heb ik besloten te gaan voor biologisch. Dat lijkt me sowieso beter. Maar vis… ander verhaal weer, en ben benieuwd naar jouw mening! Vanwege gezondheid moet ik echt letten op voldoende eiwitten, en dat vind ik best lastig zonder vis (vlees). Want ik wil ook niet al te veel tofu eten. Zit nu meer op tempé (ook eens een recept misschien hier???) en quorn. Seitan vind ik wel erg duur, nooit geprobeerd nog….

    Beantwoorden
    • iris in de keuken says

      oktober 9, 2013 at 10:03

      Soja producten eet ik niet en ik zal er nog eens een blog aan wijden waarom niet. Vis blijft een lastige inderdaad met de overbevissing en zware metalen in vis ed. Ook ik ben daar nog niet helemaal uit moet ik zeggen…Voldoende eiwitten zijn voor iedereen belangrijk, net als vetten en koolhydraten gewoon niet mogen ontbreken. Het zijn de 3 macro nutriënten waar je niet zonder kunt. Volgens Julia Ross van The Diet Cure (http://www.devoedzamekeuken.nl/wap1), hebben de meeste mensen een groot te kort aan aminozuren (worden uit eiwitten gehaald) en eten we veel te weinig eiwitten. Het is heel lastig om de essentiële eiwitten uit plantaardige voeding te halen, omdat geen enkel plantaardig product alle essentiële eiwitten bevat. Je moet dus heel uitgekiend je voeding samenstellen en bijvoorbeeld bonen met rijst combineren om aan alle benodigde aminozuren te komen. Met vlees en vis heb je dat probleem niet, daar zit alles in wat je nodig hebt op dat vlak.

      Beantwoorden
    • iris in de keuken says

      oktober 14, 2013 at 05:58

      Er komt nog wel eens een stukje op mijn blog over waarom ik denk dat vlees wel goed is voor me en mijn familie en waarom je m.i. niet zonder dierlijke producten kunt.

      Beantwoorden
  3. Karin says

    december 9, 2013 at 13:11

    Ik heb het recept uitgeprobeerd en het viel hier goed in de smaak.

    Beantwoorden
    • iris in de keuken says

      december 10, 2013 at 07:50

      Leuk om te horen Karin, dank je!

      Beantwoorden
  4. Beatrijs says

    maart 3, 2016 at 18:15

    Hi het is heerlijk. Heb er sederij, tomaat, wortel,en vegakorn aan toegevoegd. Gekruid met picadillo kruiden van jonnie bier. Was super lekker TanX

    Beantwoorden
    • Beatrijs says

      maart 3, 2016 at 18:16

      Excuus jonnie Boer moet het zijn ?

      Beantwoorden
    • Iris Maier says

      maart 10, 2016 at 10:31

      Leuk om te horen, Beatrijs! En super dat je er een eigen draai aan hebt gegeven ook! Wat is vegakorn?

      Beantwoorden
  5. Erik says

    januari 21, 2017 at 12:04

    Héérlijk gerecht!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Updates in je mailbox!

Gevitaliseerd en écht schoon drinkwater

EWO-Vitality-filter

profiel foto

Hi, leuk dat je op mijn site bent gekomen!

Ik ben Iris en deel hier van alles over puur en echt eten en een gezonde leefstijl. Ik laat je zien hoe je weer eten kunt bereiden, zoals de natuur bedoeld heeft: gezond, voedend en lekker!

Veel lees- en kookplezier!

Partners



Advertenties

Recepten

  • Zuurkoolsap, een Super Gezond (en Lekker!) Drankje!
  • MakreelsaladeZomerse Makreelsalade
  • BasilicumijsZomers Recept: Romig Citroen- Basilicumijs
  • Pompoen CouscousZogenaamde Couscous van Bloemkool met Pompoen en Cashewnoten {veganistisch en graanvrij}
  • kokosmelk makenzelluf maken: kokosmelk en kokosmeel
Adverteren bij Daisycon

BlogSociety

Lees Bewust

© Copyright 2018 De Voedzame Keuken · All Rights Reserved · privacyverklaring

Deze site maakt gebruik van cookies meer informatie