Zo rond Sint Maarten is hier altijd het gesprek van de dag welke repen een ieder hier het lekkerst vindt. De kinderen gaan dan immers langs de deuren en tegenwoordig zitten er dan meer repen dan appels of koekjes in de zak.
We zijn het er dan allemaal over eens dat een Bounty toch wel de lekkerste reep is, hoewel we die toch eigenlijk ook nog veel en veel te zoet vinden, vooral de melkchocolade variant die je meestal ziet. De rode Bounty puur vind ik al een stuk beter, maar toch nog wel ontzettend zoet hoor!
Het kan niet goed voor je zijn zo’n reep van een mega concern als Mars!
Ingrediënten van een Bounty
Voor de grap ben ik eens gaan opzoeken wat er nu eigenlijk allemaal in zo’n Bounty zit en ik vond het volgende lijstje op internet: Suiker, kokos (21%), glucosesiroop, cacaomassa, cacaoboter, emulgatoren (soja lecithine, E471), magere melkpoeder, botervet, bevochtigingsmiddel (glycerol), lactose, weipoeder, zout, natuurlijke vanille-extract, natuurlijk aroma. Als ik het niet dacht, suiker staat bovenaan, gevolgd door kokos en dan weer een zoetmiddel: glucosesiroop. En van soja word ik ook nooit zo blij en als ik in het boekje ‘Wat zit er in uw eten’ kijk, staat er bij E471:
Hoewel enkele analyses dit additief als onschuldig beschouwen, klasseer ik dit additief als zeer rood…
Glycerol (E422) is volgens hetzelfde boekje oranje. Kan van genetisch gemanipuleerde gewassen afkomstig zijn en wordt afgeraden voor zwangeren of vrouwen die borstvoeding geven. Magere melkpoeder, weipoeder zijn beide zwaar bewerkte stoffen en dus zeker geen echt eten. Ook niet doen dus!
Zelf Bounty’s maken
En een bounty is helemaal niet moeilijk om zelf te maken! En wat nog mooier is, is dat wanneer je ze zelf maakt, zijn ze nog gezond ook! Want zoals je al hebt kunnen lezen in mijn stukje over het zelf chocoladerepen maken, zijn chocola en kokosolie beide een stimulans voor je stofwisseling! Het lastigste is het maken van de kokosvorm, het leukste vind ik om ook echt een beetje de vorm van een mini Bounty na te maken. Je kunt ook balletjes maken, dat is iets makkelijker, maar echt rollen lukt niet goed. Het beste gaat het door het als het ware in je handen tussen je vingers samen te drukken. Als het te plakkerig is, kun je het mengsel even in de vriezer doen om het wat te laten opstijven.
Na het vormen gaan ze in de vriezer, want als ze bevroren zijn, zal de chocola sneller stollen en er dus niet vanaf druipen. Het dompelen in de chocola gaat het best als je ze even op een prikker steekt. De gaatjes kun je later weer verbergen door er wat gesmolten chocola op te gieten. Een echte Bounty heeft trouwens ook een beetje dit effect. Je zou dit ook zelfs kunnen doen met een andere kleur chocola voor een leuk bonbon effect!
- Doe de geraspte kokos met de honing en de kokosolie en/of crème fraîche in de keukenmachine en maal tot er een soort deeg ontstaat. Als je geen keukenmachine hebt, kun je het ook maken door de kokosolie eerst te smelten en vervolgens in een kom met de honing en kokosrasp tot een soort deeg te kneden.
- Vorm een soort mini broodjes van het deeg, door eerst in je handen er balletjes van te maken. Rollen gaat niet zo goed. Het werkt beter als je een beetje in je linker hand (als je rechts bent) neemt tussen je duim en vier vingers en dan met je met je andere hand een beetje vormen en kneden tot je een stevig balletje krijgt dat je eventueel kunt omvormen tot een mini broodje. Als het te plakkerig is, kun je het mengsel even in de vriezer zetten, dan wordt het wat steviger.
- Als je alle broodjes hebt gemaakt, plaats je deze een paar uur in de vriezer.
- Ondertussen kun je de chocolade maken zoals in het recept voor [het recept chocoladerepenhttp://www.devoedzamekeuken.nl/kokosolie-chocolade]. Uiteraard laat je deze nu alleen niet opstijven.
- Haal de kokos 'broodjes' uit de vriezer en prik er een saté prikker in. Doop nu één voor één de 'broodjes' in de chocolade tot ze helemaal bedekt zijn.
- Draai rond boven de pan tot ze niet meer druipen en leg ze op een velletje bakpapier. De chocola zal snel hard worden, omdat de kokos bevroren is!
- Als de chocola hard is, kun je de prikker eruit halen. Vind je het gaatje niet mooi, dan kun je er nog een beetje van de gesmolten chocola op doen om het te verbergen.
- Geniet ervan!
Geen recepten meer missen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang alle updates in je mailbox!
Hmmm, deze zien er heerlijk uit! Die ga ik snel eens uitproberen.
Leuk Leonie, dank je! Ze waren hier ook in no time verdwenen. Ik had wat chocola over en dat heb ik in vormpjes gedaan met wat kokosraps, die vinden ook gretig aftrek:-)
Ik was op zoek naar een makkelijk te maken lekker tussendoortje en stuitte toen op dit recept. Ik heb het recept gehalveerd omdat ik niet meer voldoende kokosolie in huis had, en heb de chocolade gewoon gemaakt van kokosolie en rauwe cacao. HEEL lekker! Het maken van de bountyvorm was wel lastig, het plakte minder goed aan elkaar dan ik had gehoopt. Waarschijnlijk ben ik iets te zuinig geweest met de honing. Zou die honing ook door iets anders vervangen kunnen worden (met een lagere GI)? Het moet nog wel goed blijven plakken natuurlijk, wat ik met bijv. kokosbloesemsuiker nog niet zo zie gebeuren..
Fijn dat het zo goed in de smaak viel! De hoge GI van de honing wordt overigens wel wat ondervangen door het vet van de kokosolie. Als je zoetigheid met verzadigde vetten neemt, vertragen die vetten de opname. Daarom kun je fruit ook altijd beter met vet eten, bijvoorbeeld aardbeien met slagroom is helemaal zo gek nog niet:-)
Kijk, weer wat geleerd! 🙂
Je zou kokosstroop kunnen gebruiken Femke, plakt enorm en heeft een lage GI.
Goede tip, Leonie! Ik heb nog nooit kokosstroop gebruikt en denk daar dus ook helemaal niet aan. Ik gebruik honing, omdat dat momenteel het enige zoetmiddel is dat ik mag hebben samen met rijp fruit.
Ik geef zelf ook de voorkeur aan honing, omdat het gewoon het meest pure (oorspronkelijke) zoetmiddel is. Maar kokosstroop is op zich ook prima natuurlijk en is bovendien lekker (goede vervanger voor reguliere stroop, de smaak zit een beetje tussen goudstroop en gewone stroop in. Hoe lang ben jij al bezig met GAPS?
Ik ben in april een jaar bezig, Leonie.
Hai! Ik heb een korte vraag. Dien ik de kokosolie eerst te laten smelten in een pannetje of kan het zo vanuit de pot in de keukenmachine bij de overige ingrediënten?
Nee hoor, die smelt vanzelf wel door de warmte die ontstaat bij het draaien van de machine!
Als je er een paar (3) medjool dadels aan toevoegt dan blijft het mengsel beter plakken en heb je iets minder honing nodig.
Dat is een goede tip, Cynthia, dat ga ik zeker een keer proberen, dank je!
Ik ga ze vandaag maken! Maar hoe lang kun je ze bewaren?
Omdat er crème fraîche inzit, zul je ze niet wekenlang kunnen bewaren, maar ik vermoed dat je ze in de koelkast toch wel een week goed kunt houden. Ik heb geen ervaring met het lang bewaren van dit soort dingen, daarvoor zijn ze té lekker 🙂
Oké, dank voor je antwoord Iris. Ik heb het recept x keer 3 gemaakt, dus het zijn er best veel. Heb er al veel uitgedeeld en de reacties zijn zeer positief. Daar ben ik het ook mee eens! 🙂 Heerlijke snack!
Leuk om te horen dat het zo goed bevalt!
Leuk recept! Ik heb kokoscream (Santen) met kokosrasp gebruikt en inderdaad met honing. Is ook héérlijk.
Leuk Lisanne en dank je wel!
O wat waren ze lekker, echt heel heel lekker.
Ze zijn overheerlijk! Ga ze zeker voorzetten aan mijn vriendinnen!
Dank je!
Ik heb ze nu in de vriezer en ze in een ijsblokjesvorm gedaan (ook prima vorm en geen gekleef). Hoop dat ze er ook nog uitkomen.. anders volgende keer silicone ijsblokjes gebruiken. Ik vroeg me af, als je in ons koude landje kokosolie bewaart is het hard.. als je dan 4 EL neemt, neem je snel meer dan als het gesmolten zou zijn. Misschien is het handig om erbij te zetten of het 4 EL gesmolten of harde kokosvet is 🙂 Ik heb het eerst gesmolten en hield de helft over. Maar misschien gaat het niet zo nauw. Heb er n beetje (vegan) soya room door gedaan, had ik nog staan. Bedankt voor het recept iig!
Dank voor je berichtje en graag gedaan natuurlijk, dat recept!
Het is inderdaad makkelijker uitmeten, als het gesmolten is. Zelf neem ik vaak die moeite niet en doe ik het een beetje op het oog. Het komt er dus zo nauw niet op aan!
Vandaag deze gemaakt, maar ohh wat zijn ze lekker zeg! Heb het halve recept gemaakt en dat is maar goed ook 😉
Invloed van soja, E-nummers door het eten van Bounty’s? Wat een onzin, hoeveel Bounty’s eet je per dag?
Als we gewoon lekker gaan koken met verse lokale producten, aardappelen, groentes, e.d. hoef je je nergens zorgen over te maken.
BTW: Kokosvet is het slechtste vet dat je kunt eten, lees degelijke informatie, bijv. McGee, en geen ‘foodiehypes’. Dus stop toch eens met overal kokos in te stoppen
Het gaat natuurlijk niet om alleen Bounty’s, maar alles bij elkaar, dus alles wat je kunt minderen is meegenomen.
En of het allemaal goed komt als je lekker gaat koken met verse lokale producten, dat lijkt me sterk. Het is zeker belangrijk om dat ook te doen, maar het is niet een cure all, zeg maar.
En wat je over kokosolie zegt, tja… Ik ben een andere mening toegedaan en haal andere onderzoeken aan. Overigens volg ik geen foodiehypes. Ik gebruikte al volop kokosolie voordat het überhaupt een hype werd, omdat ik uit andere bronnen dan jij hier noemt heb geleerd dat verzadigde vetten juist goed zijn. En aangezien dit mijn speeltuin is en het laatste woord over gezonde voeding nog niet gezegd is en dat ook nooit zal gebeuren, want niemand weet dat en zal dat ook nooit weten, omdat het van zoveel factoren afhankelijk is, ga ik hierover ook verder niet in discussie.
Ik heb ze net gemaakt, maar in plaats van bolletjes heb ik ze in een siliconen vierkante ijsklontjes vorm gedaan. Veel makkelijker dan bolletjes maken. En je krijgt ze er makkelijk uit!
Wat een goed idee, dank je voor deze tip en dat je het hier wilde delen! Mijn excuses voor de late reactie trouwens…
Wat voor plantaardige vervanger kan ik gebruiken voor de crème fraîche? Mijn lijf reageert slecht op melkproducten.