De Voedzame Keuken

van Vulling naar Voeding

  • Nieuw hier?
  • Blog
  • Recepten
  • Contact
  • Webshop
Home ---> Recepten ---> zelf kokosmelk maken en kokosmeel overhouden!

zelf kokosmelk maken en kokosmeel overhouden!

Last Updated on februari 1, 2016 by Iris Maier 63 Comments

kokosmelk maken

BPA en andere Chemische Rommel in Blik

Kokosmelk, ik ben er altijd al gek op geweest en omdat het ook nog heel gezond is, nam ik de verpakking in blik maar op de koop toe. Blik bevat namelijk een laagje kunststof om het blik tegen corrosie te beschermen, maar uit die kunststof kunnen allerlei stoffen, zoals BPA lekken.

Je moet weten dat BPA vooral lekt in vette en zure vloeistoffen.

Toen ik eens een bedrijf aanschreef dat biologische kokosmelk verkoopt met de vraag of ze zich bewust zijn van het feit dat er in conservenblikken een laagje zit waaruit BPA kan lekken, kreeg ik als antwoord dat ze dat inderdaad wisten, maar dat BPA-vrije verpakkingen in Europa nog niet beschikbaar zijn, helaas.

Inmiddels zijn er ook in Nederland blikken te koop zonder BPA, maar weet jij veel wat er dan wel in dat plastic laagje zit?

BPA-vrij ook niet alles. Er zit dan misschien geen BPA in, maar wat wel? Het blijft een kunststof en is dus onnatuurlijk. Naar het schijnt zit er dan bijvoorbeeld BPS in, wat misschien nog wel ongezonder is voor de gezondheid dan BPA,

Er is nog te weinig over bekend en dus wordt er niet naar gekeken en hoeft het niet vermeld te worden…. Kokosmelk wordt ook wel in kartonnen verpakkingen verkocht, dat lijkt beter, maar om karton waterdicht te laten zijn, je raadt het al, zit er een laagje van kunststof aan de binnenkant, zelfde verhaal dus…

 

GAPS uit Blik

Nu ik bezig ben met GAPS mag ik wel kokosmelk, maar niet de commerciële. Misschien vanwege de BPA en dergelijke, maar vis uit blik mag wel, dus wellicht toch ergens anders om. Ik vermoed Guar gom, want dat wordt vaak aan kokosmelk toegevoegd en is niet toegestaan bij GAPS.

 

Gezonder en Goedkoper Zelf Maken!

Gelukkig kun je zelf kokosmelk maken, helemaal niet moeilijk en bovendien houdt je er nog kokosmeel aan over ook! Wederom is het dus gezonder en goedkoper iets zelf te maken!

kokosmelk maken

Al wat je nodig hebt is geraspte kokos, gefilterd water een blender en een perszak of andere fijn geweven doek en een glazen pot om het in te bewaren.
Voor het maken van het kokosmeel is een dehydrator handig, maar niet noodzakelijk.
kokosmelk maken

Het proces is simpel: de kokos gaat in de blender met een deel heet water, goed blenden en in de perszak overgieten.

Nu melk je als het ware de melk uit de zak door deze dicht te draaien en flink te knijpen. Vervolgens herhaal je het proces nog een keer met wat minder water.

kokosmelk maken

kokosmelk maken

kokosmelk maken

kokosmelk maken
zelluf maken: kokosmelk en kokosmeel
Stemmen: 5
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Print Recipe
  • Zonder...Eieren, Gluten, Granen, Lactose, Noten, Vlees, Zuivel
  • Leefstijl - DieetGAPS, Paleo, Primal, Vegetarisch
  • Soort GerechtBasisrecepten
kokosmelk maken
zelluf maken: kokosmelk en kokosmeel
Stemmen: 5
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Print Recipe
  • Zonder...Eieren, Gluten, Granen, Lactose, Noten, Vlees, Zuivel
  • Leefstijl - DieetGAPS, Paleo, Primal, Vegetarisch
  • Soort GerechtBasisrecepten
Ingrediënten
  • 500 ml kokos geraspt
  • 1 liter water b.v.k. gefilterd
Porties: ongeveer 1 liter
Eenheden:
Instructies
  1. Doe de kokos in de blender en breng het water tegen de kook aan.
  2. Giet 750ml. van het bijna kokende water over de kokos in de blender en blend dit enkele minuten lang.
  3. Doe de vergiet met de doek erin, in een grote kom en giet daar het kokosmengsel in.
  4. Pak de doek bij de punten bij elkaar en draai de doek dicht en knijp er zoveel melkkuit als je kunt.
  5. Vervolgens doe je de kokos weer terug in de blender, giet er het resterende deel heet water bij en herhaal het proces.
  6. Giet de melk in een goed af te sluiten pot, laat deze afkoelen alvorens je 'm in de koelkast zet. Daar kun je 'm een dag of 3-4 bewaren.
  7. De kokosrasp kun je nu in een dehydrator of elektrische oven op de laagste stand laten drogen, dan heb je kokosmeel! Heb je geen dehydrator of elektrische oven, dan lukt het waarschijnlijk ook wel in het zonnetje buiten of 's winters binnen boven de kachel. Goed uitspreiden op een bakplaat of dienblad oid. en buiten opletten dat het niet wegwaait of dat er vuil in kan waaien!
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

 

Filed Under: Ingrediënten, Recepten

Advertenties

Comments

  1. Bea says

    juni 11, 2013 at 00:38

    Fantastisch, Iris!! Kan ik kokosmelk bij je bestellen?

    Beantwoorden
    • iris in de keuken says

      november 26, 2013 at 15:51

      ha ha, zie dit nu pas, sorry, maar jij kunt dat toch perfect zelf met je super blender?!

      Beantwoorden
  2. Hanneke says

    juni 11, 2013 at 06:24

    Zo maken we al eeuwen santen…

    Beantwoorden
  3. Iris kookt says

    juni 11, 2013 at 19:06

    haha, jahoor Bea, kom je het dan ophalen?
    @Hanneke wat grappig dat je dat al zelf zo doet! Santen is dacht ik hetzelfde als kokosmelk, is het niet?

    Beantwoorden
  4. Sonja says

    november 26, 2013 at 08:28

    Weet je ook hoe ik de voedingswaarde van deze kokosmelk kan berekenen?
    Zitten de belangrijkste stoffen nu in de melk of in de meel?

    MVG,
    Sonja.

    Beantwoorden
    • iris in de keuken says

      november 26, 2013 at 08:32

      Hoe je dat moet berekenen, zou ik je niet durven zeggen. Het meel is nu eigenlijk praktisch alleen vezel, alle vetten ed. zitten in de melk, die heb je eruit geëxtraheerd.

      Beantwoorden
  5. Sonja says

    november 26, 2013 at 15:11

    Bij andere recepten lees ik altijd 100 gr op 1 liter water.
    Op deze manier wordt je melk wel heel erg duur, voor dagelijks gebruik.

    MVG,
    Sonja.

    Beantwoorden
    • iris in de keuken says

      november 26, 2013 at 15:54

      Je kunt de verhoudingen natuurlijk aanpassen en meer water-minder kokos gebruiken, maar dan krijg je een waterigere melk met minder vet. In de verhoudingen die ik je geef, krijg je een lekkere romige, rijke melk. Net wat je wilt dus:-)

      Beantwoorden
      • Sonja says

        november 26, 2013 at 16:01

        Dus eigenlijk is dat kokoswater, wat ik maak.?
        En ik maar denken dat het melk was.
        Thanks!

        Sonja.

        Beantwoorden
        • iris in de keuken says

          december 10, 2013 at 08:13

          Nee, kokoswater is iets anders. Dat is het vocht dat in een kokosnoot zit, daar zit helemaal geen vet in. Schijnt ook heel gezond te zijn overigens, maar is dus iets anders.

          Beantwoorden
  6. Sonja says

    november 26, 2013 at 16:03

    Maar met noten werkt het toch wel zo?
    200 gr op 1liter water. ( ik bedoelde ook 200 gr kokos rasp)

    Sonja.

    Beantwoorden
    • iris in de keuken says

      november 27, 2013 at 12:33

      Ik heb nog nooit notenmelk gemaakt, dus ik heb geen idee. Het is echt wat je zelf wilt. Als je een lekkere vette, rijke melk wilt, moet je meer rasp nemen. Zoek je iets meer wateriger, dan neem je minder.

      Beantwoorden
      • Sonja says

        november 27, 2013 at 18:48

        Thanks!

        Beantwoorden
        • iris in de keuken says

          november 28, 2013 at 17:59

          Graag gedaan!

          Beantwoorden
  7. Petra says

    januari 19, 2014 at 19:24

    Gisteren deze kokosmelk gemaakt. Ik had er al eerder naar zitten kijken, maar het leek me zo’n klus. Dat viel heel erg mee! Ik heb het gedaan met m’n notenmelk zak, gaat prima. En resultaat: mmmmmm. Nee, voor mij geen blikjes kokosmelk meer!
    Het meel drogen vond ik wel echt teveel werk. Dat heb ik meteen gebruikt voor een heerlijke en gezonde appelkoek, samen met de pulp die ik nog had liggen van het maken van hazelnootmelk. Daarbij een klein beetje havermout erbij en gewoon zelf een recept bedacht. Heerlijk!!!
    Al met al is het dus echt wel voordeliger denk ik, zeker niet duurder, dan een blik kopen! En veel gezonder.
    Dank voor recept!

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      januari 24, 2014 at 08:55

      Valt mee hè, Petra?! En inderdaad, als je het meteen kunt gebruiken, het meel is dat ook prima, houd er dan wel rekening mee dat je minder vocht in je recept gebruikt. Leuk zo’n zelfbedacht recept dat dan ook nog goed uitpakt! Misschien wil je het hier delen? Ik denk inderdaad ook dat het voordeliger is op deze manier, zeker met het meel erbij, want dat is vooral zo duur!

      Beantwoorden
  8. Marijn Bouwman says

    oktober 8, 2014 at 10:13

    Wellicht ten overvloede..er bestaat kokosmelk die te bestellen is die BPA vrij is.

    https://www.ergomax.nl/dr-goerg-biologische-kokosmelk-bpa-vrij-400-ml

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      oktober 8, 2014 at 11:48

      Dank je voor je bijdrage Marijn! Ik weet inderdaad dat er kokosmelk zonder BPA is, alleen zegt BPA-vrij niet alles, er zijn meer stoffen in plastics die troep zijn en oestrogeen. Zie bijvoorbeeld mijn artikel Waarom BPA-free niet voldoende is. En ook kan er guargom oid in zitten en met GAPS mag ik dat niet en ook niet iedereen kan daar tegen.

      Beantwoorden
      • marijn says

        oktober 8, 2014 at 12:17

        Ik weet het,vind het zelf nogal verontrustend dat de overheid hier niks aan doet. Heeft geen prio.

        toevallig is deze kokosmelk ook guargom vrij. Hoop dat je het kan gebruiken! Soms ook voor het gemak 🙂

        Beantwoorden
        • Iris Maier says

          oktober 8, 2014 at 12:22

          Zeker een stuk gemakkelijker, maar wel ook duurder natuurlijk en niet plastic-vrij en dus ook al geen BPA, dan wel BP-weet-ik-veel:-) En niet te vergeten: meer afval, al zit de geraspte kokos dan ook in plastic zakken natuurlijk, maar is toch minder.

          Beantwoorden
  9. Robin Demey says

    oktober 21, 2014 at 16:13

    Vandaag kokosmelk gemaakt en onmiddellijk in een glazen fles gedaan.
    Nu, een 4 uur later haal ik de fles uit de koelkast en kon de melk niet schudden. Snapte het niet, tot ik zag dat er nu bovenaan een gestolde “vetlaag” ligt van zo’n 0,5 cm dik.
    Hebben jullie dit ook?

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      oktober 21, 2014 at 16:54

      Hi Robin,

      Leuk dat je het geprobeerd hebt! En ja, die laag vet is normaal. Dat is juist het beste deel van de kokosmelk. Als je een blikje kokosmelk openmaakt heb je dat ook vaak bovenop zitten, tenzij je een ontvette variant te pakken hebt.

      Beantwoorden
      • Robin Demey says

        oktober 21, 2014 at 17:44

        Ok, bedankt.
        Had het ondertussen al weggewerkt door de melk te verwarmen en er chocolademelk van te maken… heerlijk 🙂

        Beantwoorden
        • Iris says

          oktober 22, 2014 at 06:19

          Ja, dat is inderdaad super! Om je chocolademelk nog voedender te maken, kun je er ook nog pompoen door doen. De kinderen hier vinden het zalig en vragen er vaak om!

          Beantwoorden
  10. Iris says

    oktober 22, 2014 at 07:12

    Even testen…

    Beantwoorden
  11. Taimoennisa Nazir says

    mei 25, 2015 at 13:56

    Goedemorgen,
    Net cocosmelk gemaakt van 6 droge cocosnoten.
    een baan maar voor de gezondheid doen we het.
    de cocosmelk is nog warm, hoe lang kan het bewaard worden!! Ik h3n nl 3 liter cocosmelk.
    ik zal een fles van anderhalf liter in de vriezer doen. Een pot gaat sruk in de vriezer.
    Ik plaats foto’s op mijn fb. Fb naam taimoennisa.

    groetjes Taimoennisa

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      mei 27, 2015 at 05:02

      In mijn ervaring wordt kokosmelk vrij snel zuur, al na een paar dagen in de koelkast en op het aanrecht kan dat al na een dag zijn. Je kunt het dan nog wel drinken (het is gewoon gaan fermenteren), maar het is misschien niet meer zo lekker dan (hangt natuurlijk ook af waarvoor je het wilt gaan gebruiken). Dus in de vriezer bewaren is een goed idee!

      Beantwoorden
  12. Selina says

    juni 12, 2015 at 19:07

    Ik splijt een verse kokosnoot en maak hier melk van. Dat is denk ik nog lekkerder dan uit een zakje! Je krijgt een dikke romige vetlaag, veel vezel en verse melk. Het kokoswater is ook erg lekker en kokosnoten zijn vrij voordelig, als je bedenkt dat je kokoswater, kokosmelk en kokosmeel overhoud.

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      juni 16, 2015 at 07:57

      Ja, dat denk ik ook Selina! Wil dat ook altijd nog gaan proberen, maar kokosnoten zijn een stuk duurder en voor mij vrij lastig te krijgen, zeker bio. Daarom gebruik ik de geraspte.

      Beantwoorden
  13. Barbara says

    juli 12, 2015 at 05:57

    Há dat ga ik voortaan dus ook zelf maken 😀 . Thanx ! Omdat ik niet wilde dat er chemische stoffen uit het kunststof gedeelte onderin mijn blender (de rest is van glas) los zouden weken en in de kokosmelk terecht zouden komen heb ik het met koud water gedaan en dat ging prima . Ik heb het eerst geblenderd , toen een uur laten weken en toen opnieuw geblenderd .

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      juli 20, 2015 at 15:13

      Fijn dat het zo ook werkt! Ik heb geen blender meer en doe het nu altijd met de staafmixer, die is van rvs bij mij, dus heb ik dat probleem met het kunststof in de blender ook niet meer:-)

      Beantwoorden
      • Barbara says

        juli 27, 2015 at 13:44

        Há goeie ! Kan ik ook wel doen de volgende keer 🙂

        Beantwoorden
  14. Iris Maier says

    juli 27, 2015 at 14:50

    🙂

    Beantwoorden
  15. Andrea says

    oktober 11, 2015 at 16:12

    Dank je voor je recept.
    Ik heb nog wel een opmerking: Ik zie dat je -bijna- kokend water in je blender doet. Het glas van mijn blender is onlangs kapot gegaan omdat ik er kokend water in had gedaan, dus misschien een tip dat je daar wel mee moet oppassen.

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      oktober 16, 2015 at 07:40

      Ja, dat is wel een goede inderdaad! zelf heb ik geen blender meer en doe ik het nu met de staafmixer die een voet van rvs heeft, dus dat gaat prima.

      Beantwoorden
  16. petra says

    april 1, 2016 at 11:49

    hoi ik had een vraag ik heb geen filter om water te filteren kan ik ook spa blauw pakken ? gr petrab

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      april 18, 2016 at 08:21

      Ik zou zelf dan eerder gewoon kraanwater nemen. Spa blauw zit in plastic flessen en de kwaliteit van flessenwater schijnt sowieso nogal eens te wensen over te laten. Gefilterd water is beter, maar bij gebrek aan een filter, kun je beter kraanwater nemen.

      Beantwoorden
      • Robin Demey says

        oktober 5, 2016 at 20:27

        Kraanwater lijkt me niet veel beter, zit vol met hormonen, chemicaliën (zoals chloor) en kalk.

        Ik vraag me echt af wat beter is: bronwater uit pet-flessen of kraanwater vol andere troep.

        Beantwoorden
        • Iris Maier says

          oktober 6, 2016 at 17:44

          Het kraanwater in Nederland bevat praktisch geen chloor, maar inderdaad, geweldig is het niet. Nu schijnt in flessenwater niet alleen BPA en dergelijke te zitten. Er schijnt nogal eens mee gerommeld te worden.

          De kwaliteitseisen voor alle flessenwaters zijn omschreven in het ‘Warenwetbesluit Verpakte Waters’. Hierin staat voor 15 stoffen beschreven wat de maximale of minimale concentratie ervan in het water mag of moet zijn. Voor kraanwater zijn eisen opgesteld voor maar liefst 65 stoffen! Zodoende zijn er talloze merken fleswater die niet voldoen aan de drinkwaternorm. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mineraalwater)

          En hier schreef ik er zelf al eens over met twee bronnen van onderzoeken waaruit blijkt dat ook veel flessenwater verontreinigd is:

          https://www.devoedzamekeuken.nl/is-drinkwater-filteren-nodig-in-nederland/

          Beantwoorden
  17. Ylona says

    juni 17, 2016 at 17:29

    Misschien een stomme vraag maar wat voor soort doeken of stoffen zijn geschikt om de kokos in uit te laten lekken? kan het bijvoorbeeld ook met een schone theedoek of is die te dik? Zat ook al te denke aan een katoenen kussensloop maar dat is misschien weer te dun.

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      juni 27, 2016 at 12:28

      Kan allemaal wel, al zal de een wat prettiger werken dan de ander en een dunne doek zal, zeker na vaker wassen, wat eerder scheuren. Ik gebruik het liefst een nylon perszak, dat is sterker dan katoen, want ik heb wel eens gehad dat een doek scheurde….

      Beantwoorden
      • Chantal says

        juli 10, 2020 at 10:13

        Dar vind ik dan wel apart, dat je een doel van nylon gebruikt. Dat is namelijk ook gewoon plastic. De microplastics komen met het gebruiken in je zelfgemaakte melk terecht en iedere keer als je het wast, komt het via afvalwater wat gefilterd wordt weer in ons drinkwater…

        Beantwoorden
        • Barbara says

          juli 10, 2020 at 10:22

          Ik gebruik kaasdoek en maak dat met een elastiek op een maatbeker vast. Heel makkelijk, van natuurlijk materiaal en herbruikbaar als je het uitspoelt met heet water.

          Beantwoorden
        • Kurt Wauters says

          juli 10, 2020 at 12:25

          Dan moet je ook al je kleren uit je garderobe verwijderen die synthetische en semisynthetische vezels bevatten zoals polyester, polyamide(nylon), acrylic, viscose(rayon), fleece&microfleece, en zonder elasthan(Lycra) zouden je kousen en je onderbroek gewoon in je schoenen zakken. 😂😂

          Beantwoorden
          • Chantal says

            juli 10, 2020 at 17:03

            Dankjewel voor reactie, Kurt! Dat klopt! Ik heb ook niets van dat (meer) in huis 🙂 ondergoed en sokken zonder microplastics (zelfs elastaan) bestaat gelukkig gewoon! Zolang bestaat al die synthetische troep nog niet en daarvoor leefden we allemaal prima (en gezond) zonder.

            Beantwoorden
  18. Petra says

    juni 28, 2016 at 04:21

    Ik ga het eens in de chufamix proberen.

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      juli 5, 2016 at 08:31

      Dat is een goed idee! Laat je weten hoe dat is bevallen? Ik heb geen Chufamix, maar misschien schaf ik die nog wel eens aan dan!

      Beantwoorden
  19. Jenny says

    augustus 29, 2016 at 15:42

    Wauw bedankt zeg! probleem ” hoe kom ik nu aan kokosmelk ” opgelost.
    Wel een vraagje.. Wat voor doek is dat? Ik heb een schone Hydrofiele doek gepakt ervoor. Was wel wat heet uitknijpen ( auw)

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      september 8, 2016 at 06:54

      Dank Jenny, fijn dat je hier wat aan hebt!

      Hydrofiel is prima, alleen moet je bij katoenen doeken opletten, als deze vaak gewassen zijn, kunnen ze scheuren als je gaat persen, ik spreek uit ervaring… Je kunt bij brouwwinkels vaak perszakken kopen, die zijn van nylon gemaakt. Nylon (polyamide) is veel sterker en een veilige kunststof om te gebruiken.

      Beantwoorden
  20. Dorine says

    september 17, 2016 at 05:49

    ik vraag mij af of de voedingsstoffen niet verdwijnen als je er bijna kokend water bij doet.
    weet je daar iets van ???

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      september 21, 2016 at 20:27

      Kokosmelk bevat vooral verzadigde vetten en mineralen, beide worden niet door deze warmte aangetast. Het is dus geen probleem!

      Beantwoorden
  21. Robin Demey says

    oktober 5, 2016 at 20:25

    Voor zover ik weet zit er geen BPA of dergelijke in PE (polyethyleen), de kunststof die in brik-verpakkingen (tetra) wordt gebruikt.

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      oktober 6, 2016 at 17:36

      Beste Robin,

      Wat een brik-verpakking is, moest ik opzoeken. Blijkt een Vlaams woord te zijn voor van die kartonnen verpakkingen met een kunststof laagje aan de binnenkant. Ben er meteen even achteraan gegaan en je hebt inderdaad gelijk PE is een van de betere plastics en bevat geen BPA ed. Ik zal het artikel aanpassen! Helaas wordt hier kokosmelk meestal in blik verkocht en maar soms in karton.

      Beantwoorden
  22. marielle says

    december 24, 2016 at 17:18

    Top!!
    Ik kocht meestal Aroy D en dat vroor ik in porties in maar nu n et mijn eigen melk gemaakt, zo lekker en leuk!!!

    Nu straks de pulp drogen en de keuken oproepen..haha kokos overal!

    Beantwoorden
  23. Steevens says

    maart 9, 2017 at 17:36

    Ik ben nieuw hier, en per toeval (opzoeken van natuurlijke make-up ) hier terecht gekomen.
    Ik zal me even voorstellen.
    Wij zijn een gezin met vier kinderen en twee klein kinderen.
    Een van mijn dochters heeft Crohn, en heeft veel baad bij het Scdieet.
    Ze is inmiddels vanaf juni 2015 vrij van medicatie (chemopillen ) en daar zijn we erg dankbaar voor.
    Wel hebben we nog steeds problemen met -wat eten we vandaag- we vinden het nog steeds moeilijk.
    Niet te vergeten dat het een heel andere manier van eten is dan we van huis uit gewend zijn.
    Ook zijn we net begonnen met het opzetten van een kas, maar ook daarin hebben we van huis uit niets mee gekregen.
    Het Scdieet gaat iets verder dan het oer eten – geen granen geen suikers geen zetmelen – en dan vallen er ook veel goede groenten af.
    Mocht het zijn dat men hier lekkere recepten heeft die hierbij aansluiten, dan zou ik deze graag door gestuurd krijgen.
    Zelf maken we onze brood en crackers met noten enzovoort, die zijn echt wel lekker, maar erg duur.
    Soms valt de smaak een beetje tegen en/of komt het vaak op het zelfde neer.
    We moeten nog veel leren 😉
    Groetjes,
    Corina

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      mei 5, 2017 at 08:15

      Hi Corina,

      Dank je wel voor je uitgebreide reactie, altijd leuk om wat meer te horen van de mensen die mijn blog volgen!
      Misschien ben je ook al wel op mijn site tegengekomen dat ik het GAPS-dieet heb gevolgd. Dit dieet is afgeleid van het SCdieet. Er zitten een paar kleine verschillen in voor wat betreft de voeding die je wel en niet mag. Zo mag cacao bij GAPS op een gegeven moment wel, maar bij SCD niet, dacht ik. En ik dacht dat het met bicarbonaat weer andersom was. Als je dus zoekt op GAPS recepten op dit blog, kun je er bijna vanuit gaan dat je die ook met het SCdieet mag hebben.
      Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

      Beantwoorden
  24. Kurt says

    januari 11, 2018 at 15:24

    In Thailand worden 2 mooie kokosnoten gebruikt voor 1kg verse kokosmelk over te houden. Droge kokosrasp uit de supermarkt is eigenlijk niet bruiktbaar om verse kokosmelk te maken vermits die al s uitgeperst is geweest en je dus eigenlijk het afval koopt tegen een veel te hoge prijs.

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      januari 17, 2018 at 12:09

      Uiteraard is het beter om met verse kokosnoten aan de slag te gaan, maar die zijn hier nu eenmaal moeilijk verkrijgbaar. Desalniettemin lukt het evengoed heel aardig met kokosrasp en komt er wel degelijk ook best een vette melk vanaf. Ik geloof daarom niet dat het al uitgeperst is. Wat ik namelijk overhoud na het persen en drogen is een veel kruimeliger en droger product. Als het al uitgeperst zou zijn geweest, had je er nooit een romige melk uit kunnen krijgen…

      Beantwoorden
  25. karin says

    september 30, 2018 at 13:25

    Hoi Iris,

    Al sinds jaar en dag maak ik regelmatig volgens jouw recept kokosmelk. Vandaag kwam ik ineens op een andere manier om de pulp de scheiden van de melk: via de centrifuge van de foodprocessor van de Magimix. Meteen uitgeprobeerd en het werkt perfect.
    Overigens kwam ik nog een leuk receptenboekje tegen van de Chufamix, die eerder genoemd werd in de reacties, zie: https://www.chufanederland.nl/wp-content/uploads/chufamix_recipe_book_eng.pdf

    Hartelijke groet en hartelijke dank,

    Karin

    Beantwoorden
  26. karin says

    september 30, 2018 at 13:43

    vervolg:

    Van de pulp (het kokosmeel) maak ik de overheerlijke amandelcrackers van Anna-Karina, zie: https://www.koolhydraatarmrecept.nl/amandelcrackers/

    Beantwoorden
  27. Sacha says

    juni 18, 2020 at 22:43

    Haii hoelang moet de pulp in de oven drogen??

    Beantwoorden
    • Iris Maier says

      juni 22, 2020 at 08:56

      Dat is lastig te zeggen! Hangt erg af van hoe dik je de laag maakt en hoe warm de oven is. Het gaat best snel in ieder geval!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. DIY: Zelf kokosmelk maken - Eten met Roos schreef:
    juni 30, 2016 om 06:32

    […] pulp kan je eventueel drogen en hier weer kokosmeel van maken maar zelf heb ik dit niet gedaan maar hier kun je lezen hoe dat werkt. Zelf heb ik er ijsjes van gemaakt door het met wat gepureerde mango te […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Updates in je mailbox!

Gevitaliseerd en écht schoon drinkwater

EWO-Vitality-filter

profiel foto

Hi, leuk dat je op mijn site bent gekomen!

Ik ben Iris en deel hier van alles over puur en echt eten en een gezonde leefstijl. Ik laat je zien hoe je weer eten kunt bereiden, zoals de natuur bedoeld heeft: gezond, voedend en lekker!

Veel lees- en kookplezier!

Partners



Advertenties

Recepten

  • Zuurkoolsap, een Super Gezond (en Lekker!) Drankje!
  • MakreelsaladeZomerse Makreelsalade
  • BasilicumijsZomers Recept: Romig Citroen- Basilicumijs
  • Pompoen CouscousZogenaamde Couscous van Bloemkool met Pompoen en Cashewnoten {veganistisch en graanvrij}
  • kokosmelk makenzelluf maken: kokosmelk en kokosmeel
Adverteren bij Daisycon

BlogSociety

Lees Bewust

© Copyright 2018 De Voedzame Keuken · All Rights Reserved · privacyverklaring

Deze site maakt gebruik van cookies meer informatie