In deze serie over kruiden en specerijen die niet mogen ontbreken in de keuken, schreef ik onlangs over kurkuma. Kurkuma is een zeer heilzaam kruid, maar wordt moeilijk in het bloed opgenomen, tenzij je dit samen met zwarte peper neemt.
Zwarte peper is voor mij zo gewoon om te gebruiken, dat ik er zelf nooit bij stil heb gestaan wat nou eigenlijk de gezondheidsaspecten van deze specerij zijn! Dus ging ik op onderzoek uit en zwarte peper blijkt zo’n beetje de koning der specerijen te zijn! Zwarte peper, of Piper nigrum is waarschijnlijk het meest gebruikte kruid in de wereld. Bij praktisch ieder hartig recept wat je tegenkomt eindigt de ingrediëntenlijst met: ‘peper en zout naar smaak’. Zonder het te beseffen strooien we dagelijks een portie natuurlijke antibiotica, kalium, ijzer, vitamine C en vitamine K over ons eten!
Peperduur
In vroeger tijden werd zwarte peper gebruikt bij buikklachten, bloedarmoede, impotentie en hartkwalen en voor het conserveren van voedingsmiddelen. De specerij werd zo erg gewaardeerd, dat het zelfs als betaalmiddel werd ingezet en omdat het uit verre tropische landen moest komen, was het ook zeer kostbaar, oftewel ‘peperduur’.
Piperine
De belangrijkste werkzame stof in peper is piperine, de stof die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van zwarte peper. Het is ook de stof die helpt bij de opname van kurkuma in het bloed. Piperine is als supplement verkrijgbaar, maar omdat zwarte peper meerdere gezondheidsbevorderende stoffen bevat, raad ik je eerder aan dagelijks gewoon lekker veel peper over je eten te strooien. Bovendien werkt een supplement van alleen piperine niet om je speekselproductie te bevorderen, omdat kauwen daarvoor noodzakelijk is. Tien redenen waarom zwarte peper gezond is:
- Bevordert de spijsvertering
Zwarte peper stimuleert de aanmaak van speeksel, waarbij het belangrijk is goed en lang te kauwen (zie hierboven) en voldoende vocht in te nemen. De enzymen in het speeksel vervullen een belangrijke rol bij de vertering van koolhydraten.
De piperine in zwarte peper bevordert de aanmaak van maagzuur, gal en spijsverteringsenzymen, waardoor voedsel beter wordt verteerd. Het effect wordt pas bereikt na structurele inname van zwarte peper, eenmalige inname van peper of piperine lijkt geen effect te hebben op de afgifte van spijsverteringsenzymen. - Verbetering opname andere voedingsstoffen
Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig eten van peper je lichaam meer vitamine B12, bèta-caroteen en selenium op neemt uit je voeding. Bovendien ondersteunt zwarte peper de lever waardoor je lichaam beter vitaminen en mineralen uit de voeding kan opnemen en gemakkelijker toxines kwijt kan raken. - Voeding voor de hersenen
Uit recent onderzoek is gebleken dat de piperine in zwarte peper kan helpen als een lichte antidepressivum. Ook zorgt het dat er meer endorfine vrij komt in de hersenen. Endorfines zorgen voor pijn verlichting en verbeteren je stemming. Ook daar ga je je dus lekkerder door voelen. Bovendien wijst onderzoek uit dat zwarte peper erg effectief is bij het stimuleren van de cognitieve hersenfuncties en het centraal zenuwstelsel. - Helpt hart- en vaatziekten voorkomen
Twee stoffen in zwarte peper, namelijk piperine en chromium bezitten ontstekingsremmende eigenschappen die vooral ontstekingen in de vaatwanden en het hart tegengaan. Ook helpt zwarte peper het cholesterol te reguleren. - Een krachtig antioxidant dat helpt verouderingsverschijnselen te voorkomen en beschermt je huid ook tegen de invloed van Uv-straling.
- Tegen Kanker
Zwarte Peper bevat een aantal stoffen die de groei van kankercellen remmen. Piperine in combinatie met kurkuma is daar een van. - Bloeddruk
De hoge concentraties in zwarte peper van mineralen zoals kalium, calcium en ijzer helpen de bloeddruk laag te houden. - Tegen griep en verkoudheden
Zwarte peper werkt als een milde antibiotica en ook tegen andere pathogenen die verkoudheden en griep veroorzaken. Bovendien wekt het zweten op wat het slijm in de borst en neus losmaakt. - Goed voor het gebit
Zwarte peper zou het gebit sterker maken en gaatjes en tandbederf helpen voorkomen. Ook kan het ingezet worden bij kiespijn om de pijn te verlichten, aangezien zwarte peper de aanmaak van endorfine, het hormoon waardoor je minder pijn voelt, stimuleert. Neem hiervoor 3 theelepels en een beetje keltisch zeezout in een beetje water en breng dat voorzichtig aan op de pijnlijke plek. Ook goed voor gezond tandvlees. - Helpt bij afvallen én aankomen
Zwarte peper kan helpen bij afvallen, omdat het de vetverbranding bevordert. Aan de andere kant kan het ook helpen bij een milde vorm van anorexia, omdat het de smaakpapillen stimuleert, waardoor je meer trek krijgt in eten.
Gebruik van peper
Peper kun je kopen als hele korrel, gekneusd of gemalen, maar omdat zwarte peper oliën bevat die snel ranzig kunnen worden, gebruik je peper het liefst altijd vers gemalen. Bovendien komt de smaak veel beter tot zijn recht, als je het vers maalt.
Voeg het pas aan het einde van de bereiding van je maal toe, want peper verliest zijn smaak en aroma, als het te lang wordt verhit.
Zwarte peper allergie
Verschillende mensen ben ik tegengekomen die zeiden een allergie te hebben voor zwarte peper. Dat is natuurlijk erg jammer, gezien alle gezondheidsvoordelen van de peper zelf, maar zeker ook van die van kurkuma, die je immers pas goed kunt opnemen met een beetje zwarte peper…
Eigenlijk gaat het hier niet om een allergie voor zwarte peper, maar is er sprake van een kruisallergie en is mijn waarschijnlijk allergisch voor de pollen van Alsem of Bijvoet. Dit komt doordat de pollen van deze planten nauw verwant zijn aan zwarte peper. (Bron)
Weet je trouwens dat een allergie helemaal niet levenslang hoeft te zijn? Er zijn manieren om van je allergieën af te komen! Het is vaak helemaal niet iets ‘wat je nou eenmaal hebt’. Het voert een beetje ver daar nu op in te gaan, maar het GAPS-dieet bijvoorbeeld heeft al menigeen geholpen van verschillende allergieën af te komen of deze in ieder geval minder heftig te maken. Vooral bij gluten, melk (zowel caseïne als lactose) en hooikoorts zijn er goede resultaten te boeken.
Ook is er een online cursus, wel in het Engels waar je kunt leren je voedselallergieën te keren met behulp van het GAPS-dieet: Reversing Food Allergies
In deze serie over kruiden en specerijen die niet mogen ontbreken in jouw keuken kwamen ook kaneel, tijm, gember, oregano en kurkuma aan bod.
Wil je op hoogte gehouden worden van updates, meer informatie over gezonde voeding en heerlijke recepten, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en vergeet ook niet mijn Facebookpagina te ‘liken’!
Bronnen: WHFoods.com, Suite101.com, Livestrong
Bij kiespijn zou ik toch echt voor kruidnagel gaan, veel effectiever!
Naar de tandarts gaan dat is nog effectiever.
tja, dat is niet altijd meteen mogelijk, als je kiespijn hebt en dan is iets als kruidnagel of peper of wat ook dat een beetje helpt wel fijn hoor! Onze tandarts weigerde een keer de ontstoken kies van mijn dochter te trekken (want ze zou niet in zijn stoel willen en wel eens bang van hem kunnen worden) en verwees ons door naar de kindertandarts. Die deden niet aan spoedgevallen en ik kon over een week komen, tot die tijd moest ik haar maar paracetamol geven…! Ik ben meteen een andere tandarts gaan zoeken, die diezelfde dag nog een plekje voor d’r vrij maakte.
Kruidnagelolie wordt veel gebruikt in tandartspraktijken, omdat het licht verdovend werkt. Het zit ook vaak in vullingen. Als je op een kruidnagel bijt dan ruik je ook dat specifieke ‘tandartsluchtje’.
Ah ja, grappig Hanneke. Net als tea tree, dat werkt ook licht verdovend.
Ja, dat geloof ik wel Hanneke, gelukkig geen ervaring mee! Lijkt me trouwens wel viezer, kruidnagel zo heel in je mond, maar of dat nog uitmaakt als je kiespijn hebt…?
Wauw, heel erg bedankt voor dit stuk! Ik ben best wel verslaafd aan zwarte peper. Ik gooi echt op alles peper en mijn moeder is altijd bang dat ik daardoor een peperallergie krijg maar als ik dit lees denk ik dat het alleen maar goed is dat ik peper eet, vooral omdat ik al een hartafwijking heb en dus ook een vergrote kans op de ontstekingen. Dit stelt mij toch in zekere zin wel gerust omdat je op een natuurlijke manier je lichaam steunt.
Fijn dat ik je heb kunnen helpen met die blogpost Charlot! Lekker peper blijven eten, maar wel altijd versgemalen gebruiken! Is niet alleen lekkerder, maar ook weet je dan dat de oliën niet ranzig zijn geworden!
Hello there! This blog post could not be written any better!
Looking through this post reminds me of my previous roommate!
He constantly kept talking about this. I will
forward this article to him. Fairly certain he’ll have a very good
read. I appreciate you for sharing!
Look into my webpage :: sources
Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon every day.
It will always be helpful to read content from other authors and practice something from their sites.
My webpage; visit our website
Peper is het ideale kruid om af te vallen. Steek voor het hardlopen een stuk of 10 gekneusde peperkorrels in je anus, zoals je dat ook met een zetpil doet. Of hele, maar dan moet je je kruisspieren gebruiken de hele korrels te malen. Succes verzekerd, want je gaat er harder van lopen dus verbrand meer calorieën en vet.
Heb zwarte peper en curcuma bij de saus gedaan ,heel even maar en flink geroerd.
Heerlijk alleen niet knoeien.
Groet Paul
Goed om te horen, dank je en nee, beter niet knoeien, alles wordt geel 🙂
Ik weet van vroeger “60 jaar terug”bij hevige kiespijn :op een kruidnagel bijten met de zere kies.
Er was toen niet altijd een tandarts beschikbaar.
Dat is inderdaad een beproefde ouderwetse methode waar veel mensen even mee gered kunnen zijn!